Noterlik mesleği değişiyor

Noterlik mesleği değişiyor

Yılda 28 milyon adet işlem yapan noterler, köklü bir değişim sürecine girdi. 'Değişim Projesi' kapsamında noterler elektronik arşiv sitemi kuracak, işlemler hem daha hızlı hem de ekonomik olacak.

2013.05.02 14:45 - Son Güncellenme: 2013.05.02 14:54 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Noterlik mesleği değişiyor

 


Türkiye'nin en kalıplaşmış mesleklerinden biri olan ve günlük hayatta tüm hukuki konularda sigorta görevi gören noterlik, sil baştan yenileniyor. Türkiye Noterler Birliği öncülüğünde başlatılan 'Değişim Projesi' kapsamında ilk olarak noterlerin kurumsal kimliği yenilenecek. Yılda yaklaşık 28 milyon adet işlemin güvence altına alındığı noterler, Ankara'da, noterliklerde yapılan tüm işlemlerin elektronik ortamda kaydedilmesini sağlayacak bir 'Merkezi Arşiv Sistemi' kuruyor.

OCAK 2014'TE DEVREDE

Pilot uygulamaları yapılan bu sistem 1 Ocak 2014'te devreye alınacak. Noterler tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği de yaparak, işlemleri elektronik ortamda yapmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde vatandaşın kapı kapı dolaşıp belge toplamasına gerek kalmayacak, tüm işlemler noterliklerden çok kısa bir sürede yapılabilecek.

TEKNOLOJİYE 10 MİLYON DOLAR

Son 5 yılda teknolojik altyapıya toplam 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 milyon dolarlık daha yine sadece teknolojik altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. Böylece hem noterliklerde geçirilen zaman azalacak, hem işlemler kolaylaşacak hem de diğer kurumlarla entegre olacağı için belge kontrolü kolay hale gelecek" diye konuştu.

İNTERNETTEN VEKALET VERİLEBİLECEK

Uygulamada 'defter tasdiklerinin bildirimi', 'mirasçılık belgesi', 'şirket kuruluş sözleşmeleri ve tescili' ve 'ikinci el araç satış işlemleri'ni elektronik ortama taşıdıklarını anlatan Tutar, "Bu yılın ikinci yarısından itibaren 'vekalet ve azil bankası' oluşturarak, bu tür işlemleri de elektronik ortama taşımayı planlıyoruz. Böylece noterlik işlemleri içerisinde yüzde 18 ile ikinci sırada olan vekalet işlemlerindeki doğrulama (teyit alma) sürecini hızlandıracağız" dedi.

KAPI KAPI BELGE TOPLAMAYA SON

TNB'nin ikinci önemli projesinin ise noterliklerde yapılan işlemlerde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda entegrasyonu sağlamak olduğunu belirten Tutar, şöyle devam etti: "Burada amacımız vatandaşların kapı kapı dolaşıp belge toplamalarını önleyerek, tek bir yerden işlerini kolayca yapmalarını sağlamak. Bu proje ile farklı kurumlardan belge alması gerekmeyeceği için vatandaşın işlem başına maliyeti de düşecek.

1.771 NOTERLİK VAR

• Türkiye genelinde 670'i 1. sınıf, 522'si 2.sınıf ve 579'u 3. sınıf olmak üzere toplam 1771 noterlik bulunuyor.
• Noterlerin 635'i kadın ve 884'ü erkek.
• 5 bin 600 kişiye direkt istihdam sağlanıyor.
• Türkiye genelindeki noterliklerde yılda 28 milyon adet işlem güvence altına alınıyor.
• Türkiye'de 296 adet ile en çok noterlik İstanbul'da bulunuyor. Sadece bir noterliğin olduğu iller ise Hakkari, Sinop, Kilis, Ardahan, Artvin ve Bilecik
• Noterliklerde en çok yapılan işlemler ikinci el araç satışı ve vekaletname çıkarmak.

AKŞAM

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.05.02 14:45 - Son Güncellenme: 2013.05.02 14:54 - HABER MERKEZİ
A