Muğla'da yaban domuzu alarmı

Muğla'da yaban domuzu alarmı

Sayıları her gün artan yaban domuzlarına yönelik Muğla'da önlem alınması amacıyla bir toplantı yapıldı.

2013.10.08 18:10 - Son Güncellenme: 2013.10.08 18:10 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Muğla'da yaban domuzu alarmı


Muğla Valiliği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne gelen şikâyetler masaya yatırıldı. Valilik Özer Türk salonunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü'nce düzenlenen 'Yaban domuzlarından kaynaklanan problemler, mücadele çalışmaları ve çözüm önerileri' konulu toplantı Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, 4. Bölge Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, Muğla Şube Müdürü Kamil Uslu, Ziraat Odası Başkanları, Avcılar ve Atıcılar Spor Kulüpleri katıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Bayrak, yaptığı konuşmada, yaban domuzları konusunda yaşanılan sıkıntıları dile getirerek, el birliğiyle çözüm üretmenin yollarını arayacaklarını ifade etti.
Doğal hayatın korunması ve bir denge içerisinde sürdürülebilir olması için çaba harcadıklarını anlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Domuzlarda bir yaban hayvanı ve bununda o doğal denge içerisinde bir yeri var. Bir çift domuzun 5 yılda 250 rakamına ulaşıyor. Çok hızlı artıyor ve doğası öyle. Neden bu kadar artıyorlar? Aslında çok değişen bir şey yok; bunların zararlısı olan ayı, kurt, sırtlan ve çakal gibi türlerde azalma oldu. Artan nüfusumuz, teknolojik gelişmeler ve zarar veren azalması sebebiyle bu seferde domuz popülasyonun daha rahat bir şekilde artmasını getirdi. Bunun yanında nüfusun artmasıyla birlikte yapılaşma arttığı için mera ve tarım arazilerine giriş söz konu olması bir etki. Çözümü hep birlikte bulacağız. Domuzları avlamak gibi bir görevimiz yok. Dün nasıl yapılıyorsa bugünde öyle yapılacak. Şu an Muğla'da sıkıntı var buna önem vereceğiz. Bölge Müdürlüğü olarak dört ilimiz var. En büyük sıkıntımız burada ve ardından Aydın'da yaşanıyor. İlk defa burada bu toplantıyla masaya yatıracağız."
Muğla Şube Müdürü Uslu da, yaban domuzunun kentte büyük bir sorun teşkil ettiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sorun dikili ve ekili arazilerle sınırlı değil, artık yaban domuzları aşırı üreme neticesinde şehir merkezlerine inmektedir. Bu alanlarda can ve mal emniyetini tehdit eder bir aşamaya gelmiş durumda. Özellikle üniversite kampusu ve bazı sitelerin çevresinde yaşanıyor. Bunları önlemek için sürek avları yapıyoruz, bunun dışında av turizmi yapıyoruz. Yapılan bu avlanmalar domuz popülasyonunu azaltıcı nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda birçok alanımızı av turizm bölgesi ilan ederek, yerli ve yabancı avcılarımıza buralarda av yaptırıyoruz."
Muğla'da 5 bin 200 belgeli avcının bulunduğunu anlatan Uslu, şöyle konuştu: "Bunların içerisinde yaban domuzu avı yapmak isteyen avcılarımız 24 Ağustos ve 16 Şubat tarihleri arasında Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri ile resmi tatil günleri olmak kaydıyla yaban domuzu avlanmalarını gerçekleştirebiliyor. Bunların dışında tarım arazilerinde ürünlerini korumak isteyenlerde zorunlu kaldıklarında avlanmaları için belge veriyoruz. İki yıldır şikâyetler geliyor. Bunları öncelikli olarak değerlendirmeye aldık. Bu alanda mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdık. 2012-2013 av döneminde sürek av organizasyonu yaptık ve 45 domuz vuruldu. İl genelinde düzenlenen sürek avlarında 467 yaban domuzu vuruldu. Bize sorun ve şikâyet dile getirildiğinde o bölgeyi ele alarak çalışıyoruz dolayısıyla sorunun bize öncelikli olarak bildirilmesini istiyoruz."

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.08 18:10 - Son Güncellenme: 2013.10.08 18:10 - HABER MERKEZİ
A