Miyom ameliyatlarından korkmayın

Miyom ameliyatlarından korkmayın

Bu ameliyatların, halk arasında anne olmaya engel olduğuna dair bilinen yanlış bilgiler, anne olmak isteyen kadınları korkutuyor.

2013.04.17 17:22 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:25 - Sağlık
A
Miyom ameliyatlarından korkmayın

Panik halde, eş, dost ve akrabalardan yoğun olarak da internette bulunan kadın forumlarından cevap arayan kadınlar, bu kulaktan dolma bilgilerden dolayı ameliyat olma konusunda korkuyorlar ve hastalığın tedavisini geciktiriyorlar.


Miyom hakkında detaylı bilgi veren Çakmak Erdem Hastahanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Çakar Kement, "Miyomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Üreme çağındaki her dört kadından birinde görülmektedir. Bir bezelye tanesinden bir basket topuna kadar çeşitli boyutlarda olabilirler. Miyomlar rahimdeki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılır ; rahim iç tabakasında yerleşen miyomlar (submüköz), rahim dış yüzeyindeki miyomlar (subseröz) ve rahmin orta (kas) tabakasında yer alan miyomlar (intramural)" dedi.

Dış yüzey miyomlarının doğurganlıkla ilişkisinin olmadığını belirten Op. Dr. Çakar Kement, "Rahmin dış yüzeyindeki miyomların genellikle kısırlık, düşük ve erken doğum ile ilişkileri yoktur. Rahmin iç tabakası ile ortadaki kas tabakasında yerleşen miyomlar ise boyut ve yerleşim yerlerine göre kısırlık, düşük, erken doğum, rahim içindeki bebeğin ölümü, suyun erken gelmesi, rahim içindeki bebeğin duruş problemleri ve sezeryan sebebi olabilirler. Doğurganlık yaşlarında miyomun ilaçla tedavisi yoktur. Rahim içindeki miyomların tedavisinde histereskopi tercih edilir. Rahmin orta tabakasındaki miyomlarda ise rahmin içine baskı yapmıyorsa ve 5 cm den büyükse laparoskopik veya açık operasyon ile miyomektomi yapılmalıdır. Rahmin dış yüzeyindeki miyomlarda tedaviye gerek yoktur" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.17 17:22 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:25 - Ramazan Acar
A