MİT uyardı

MİT uyardı

Türkiye, Salih Müslim'e çekincelerini iletti

2013.07.27 09:46 - Son Güncellenme: 2013.07.27 09:46 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
MİT uyardı

 

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin lideri İstanbul'a geldi. MİT'in 'Kırmızı çizgiyi aşmayın' uyarısı sonrası sınırdaki PYD bayrağı indi.

3 kırmızı çizgi

Erbil'den uçakla İstanbul'a gelen PYD lideri Salih Müslim, MİT ve Dışişleri yetkilileriyle görüştü. Müslim'e Türkiye'nin 3 kırmızı çizgisi aktarıldı: 1) PYD'liler Türk topraklarına girmesin. 2) Özerkliği unutun. 3) Esad'a yakınlaşmayın...

Ortak bayrak asıldı

Müslim Türk yetkililerle görüşürken Türkiye sınırına 100 metre uzaklıktaki Rasulayn'da asılı duran ve Ankara'nın tepkisini çeken PYD bayrağı da indirildi. Yerine 11 Kürt partisini temsilen Kürt Ulusal Konseyi'nin bayrağı asıldı.

Müslim'le görüşüldü

MİT Müsteşarı ve Dışişleri yetkilileri Suriye'nin Kuzeyi'nde kontrolü ele geçiren PYD'nin lideri Salih Müslim'e Türkiye'nin çekincelerini iletti.

Suriye'nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde Özgür Suriye Ordusu'na destek veren El-Nusra cephesi üyeleriyle yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası bölgeyi ele geçiren PYD'nin Başkanı Salih Müslim, önceki akşam 16.30'da Atlas Jet'in Erbil-İstanbul seferiyle Türkiye'ye geldi.

Müslim, uçak havaalanına indikten sonra piste giren özel bir otomobile binerek buradan ayrıldı. Müslim'in nerede kalacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

2 gün Türkiye'de kalacak olan Müslim'in buradan Paris'e geçeceği iddia ediliyor.

Müslim'in Türkiye'de MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışıişleri Bakanlığı'nın ilgili üst düzey yetkilileriyle görüştüğü ileri sürülüyor. Görüşmelerde Müslim'e bir dizi uyarıda bulunulduğu belirtiliyor.

Yeniden toplanacağız

Başbakan Erdoğan da dün PYD ile ilgili soruları yanıtlarken şunları söyledi: "Değerlendirmelerimiz orayla ilgili de hassasiyetle devam ediyor. Biliyorsunuz geçen hafta içinde dar çerçeve bir toplantı yaptık. Şu anda gerek Genelkurmay gerek Dışişleri gerekse Milli İstihbarat Teşkilatımız bir çalışmanın içindeler. Bu hafta içerisinde zannediyorum salı günü tekrar bir araya geleceğiz ve oradaki gelişmeleri masaya yatırmak suretiyle atacağımız adımları tekrar tespit edip, böylece yol haritamızı çıkarmış olacağız."

PYD liderine 3 uyarı

Reuters'a konuşan Türk hükümet kaynakları Erbil-İstanbul uçağıyla Türkiye'ye gelen PYD liderine 3 mesaj verileceğini söyledi:

1- PYD militanları kesinlikle Türkiye topraklarına girmesin. Burada faaliyet yürütme girişiminde bulunmasın.

2- Suriye'nin kuzeyinde kontrol ettiği bölgede herhangi bir otonom yapı kurma çabasına girişmeyin.

3- Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yönelik muhalif tutumunuzdan taviz vermeyin.



Türk yetkililer, Salih Müslim ile üst düzey bir hükümet temasının kurulmasının söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi. PYD liderine gerekli mesajların MİT müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı diplomatları tarafından verileceği vurgulandı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.27 09:46 - Son Güncellenme: 2013.07.27 09:46 - HABER MERKEZİ
A