MİT'i kıskandıracak rakam!

MİT'i kıskandıracak rakam!

MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan, terörün finansmanı suçu için 2012'de 22 bin 370 kişi ile 'istihbari nitelikte' görüştüklerini yazdı. Oysa bu rakam önceki yıl sadece 987'ydi. MASAK'a 2012'de yapılan ihbar sayısı da iki katına çıkarak 15 bin 318'e yükseldi

2013.07.08 09:23 - Son Güncellenme: 2013.07.08 09:25 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
MİT'i kıskandıracak rakam!

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan'ın kurumun 2012 yılı faaliyet raporunun girişinde verdiği bilgi, MASAK'ın 2012'de Milli İstihbarat Servisi'nden (MİT) daha fazla ajan kullandığını ortaya koydu. MİT'te resmi rakamlar açıklanmasa da personel sayısı 10 binlerde dolaşırken, Kaplan sunuş yazısında, "Başkanlığımızda terörün finansmanı suçu açısından yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda istihbari nitelikte bilgi paylaşımında bulunulan gerçek/tüzel kişi sayısı, 2011 yılında 987 iken, 2012 yılı içerisinde 22.370 olmuştur" dedi. Yani mali suçları araştıran kurum için ajanlık yapanların sayısı 21 kat artmış durumda. Bu MASAK'ın 22 bin 370 kişiden istihbarat alması yani bu kişileri bir nevi ajan olarak kullanması anlamına geliyor.

KCK VE ERGENEKON
MASAK'ın Ergenekon ve KCK'nın finansal desteğini tespit etmek için hem bankalar hem de bu kuruluşlara yakın olduğu bilinen kişilerin bilgisine başvurduğu ifade ediliyor. Özellikle Güneydoğu'da "barış süreci" öncesinde bölgedeki uyuşturucu kaçakçılığına kadar giden kara para ve terör ilişkilerinin çözülmeye çalışıldığı da iddialar arasında.
MALİ MÜŞAVİRLER SIR KÜPÜ ÇIKTI
MASAK faaliyet raporunda ayrıca 2011 yılında 8 bin 739 olan şüpheli işlem bildirim sayısının 2012 yılında 15 bin 318 adede ulaştığı açıklandı. Bildirimlerin ikiye katlanmasında ise güvenli ve kolay yapılan elektronik şüpheli işlem bildiriminin devreye sokulmasının etkili olduğu savunuldu. Elektronik ortamda şüpheli işlem bildirimi gönderimi öncelikle bankacılık sektöründe uygulanmaya başlandı. 2012 yılında bankacılık sektöründen gelen toplam 13 bin 801 adet şüpheli işlem bildiriminin yüzde 99.7'si elektronik ortamda gönderildi. Mali sektörü ve şirketleri inceleyen ve haklarında tüm bilgilere sahip olan mali müşavirlerin herhangi bir ihbarda bulunmaması ise dikkat çekti.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.08 09:23 - Son Güncellenme: 2013.07.08 09:25 - HABER MERKEZİ
A