Merkez adımını ''temkinli'' attı

Merkez adımını ''temkinli'' attı

Merkez Bankası'nın kararını yorumlayan ekonomistler, bankanın adımını temkinli atmayı tercih ettiğini belirttiler.

2012.12.18 15:17 - Son Güncellenme: 2012.12.18 15:19 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Merkez adımını ''temkinli'' attı

 Merkez Bankası bugünkü Para Politikası kararına göre politika faizi 25 baz puan aşağı çekerken, faiz koridorunun alt bandı ile üst bandında değişikliğe gitmedi.

Özellikle koridorun alt bandında indirim beklentisine rağmen Merkez Bankası, temkinli olmayı tercih ettiği 2012 yılının son kararı ile yurtdışını izlemeyi tercih etti.

Büyümeyi desteklemek amacıyla politika faizinde Ağustos 2011'den bu yana ilk kez indirime giden bankanın, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında artışa gitmesi beklentilerin dışında bir adım olarak nitelendirildi.

Merkez Bankası'nın kararını yorumlayan ekonomistler, bankanın adımını temkinli atmayı tercih ettiğini belirttiler.

YURTDIŞINI İZLEYECEK

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Merkez Bankası'nın temkinli gitmeyi tercih ettiğini belirtti. ABD cephesindeki mali uçurum oynaklığına dikkat çeken Dağdeviren, bankanın yurtdışı belirsizlikleri göz önüne alarak kademeli gittiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın, ileriye yönelik olarak sermaye akımları ve TL'de değerlenme baskısının devam etmesi durumunda alt bantta indirime gidebileceğini bildiren Dağdeviren, bankanın yurtdışındaki gelişmeleri dikkatle izleyerek adımlarını ona göre atacağını sözlerine ekledi.

MERKEZ AÇIK KAPI BIRAKTI

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, bankanın daha temkinli olmayı tercih ettiğini ve açık kapı bıraktığını söyledi. Son çeyrek büyümesi desteklemek amacıyla politika faizinde indirimin yanı sıra Türk lirasında değer kaybını önlemek açısından döviz tarafında zorunlu karşılıklarda bankanın artışa gittiğine dikkat çeken Fertekligil, bankanın dengeli bir karar verdiğini belirtti.


Kasım ayından itibaren bankanın ekonomik aktivitede, kredi büyümesinde artış gördüğünü ve bu nedenle temkinli olmayı tercih ettiğini kaydeden Fertekligil, bir sonraki toplantıda politika faizinde indirim beklemediğini fakat üst bant ile borçlanma faizinde bankanın indirime gidebileceğini vurguladı.

TL'NİN FAZLA DEĞER KAYBETME RİSKİNİ GÖZE ALMAK İSTEMEDİ

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, Merkez Bankası'nın kurla ilgili gelişmeleri izlemek istediğini ve bu nedenle agresif hareket etmek istemediğini belirtti. Sepet kurun 2,07'ye yaklaştığını bildiren Derici, bankanın bu etapta ciddi adım atmak istemediğinin altını çizdi.

Öte yandan bankanın munzam karşılıklarda artışa giderek döviz rezervlerine katkıda bulunacak bir adım attığına dikkat çeken Derici, sermaye girişleri dolayısıyla bankanın rezervlerine döviz ekleme çabasının devam ettiğini belirtti.

Enflasyon risklerinin de göz önünden kalkmadığını kaydeden Derici, Merkez Bankası'nın Türk lirasının fazla değer kaybetmesi riskini de göze almak istemediğini söyledi.

Derici, mevcut koşulların göz önünde bulundurulduğunda, gelecek toplantıda değişiklik beklenmemesi gerektiğini fakat sermaye girişlerinin artararak değerlenme riski olması durumunda alt bantta indirim beklenebileceğini belirtti.

KARAR PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?
TCMB'nin yayınladığı notta Ocak ayına dair bir indirim sinyali görmeyen Garanti Yatırım, tersine, TCMB'nin "yıl ortasından itibaren uyguladığı destekleyici likidite politikasının ve risk iştahındaki göreli iyileşmenin etkisiyle, son dönemde güven endekslerinde ve kredi büyümesinde kayda değer bir artış gözlendiğini" belirttiğine yer verdi. Dolayısıyla TCMB önümüzdeki dönemde iç talebin büyümeye daha fazla katkı yapacağını öngördüğünü kaydeden kurum, Bu nedenle de TCMB'nin faiz indirimlerine bir süre ara vereceğini ve politika faizini %5.5'te sabit tutacağı görüşünde olduğunu belirtti.

Politika faizindeki indirimin, tahvil faizlerinde karışık bir etki yaratmasını beklemeyen Garanti Yatırım'dan, ''Halihazırda TCMB'nin piyasaya sağladığı likiditenin maliyeti (efektif fonlama maliyeti) %5.59 seviyesinde. Politika faizindeki indirim sonrasında fonlama maliyeti %5.5 seviyesine doğru düşebilir. Bu, tahvil piyasasında bir yıla kadar olan vadeleri olumlu etkileyebilir. Öte yandan faizin hızla düşürülmüyor olması enflasyon beklentilerinin yönetimi açısından da önemli. Bu nedenle uzun vadeli tahvillerde bir miktar alış görülecektir. Gösterge tahvilde ise %5.8 bileşik üzerine çıkılmasını bekliyoruz'' değerlendirmesi geldi.


TCMB'nin %5.0 olan borçlanma faizini indirmemiş olmasının yabancı yatırımcılar açısından TL'nin cazibesini koruması anlamına geldiğine dikkat leken kurum, bu durumun sıcak para girişini teşvik edeceğini ve TCMB'nin faiz indirimi için çıpa olarak koyduğu reel efektif döviz kurunun (REER)120 seviyesini aşmasını hızlandıracağını belirtti. Bu durumu TCMB'nin global piyasalardaki belirsizlik nedeniyle (ABD'deki mali uçurum kaygıları) esnekliğini korumak istemesine bağlayan kurum, kısa vadede TL'de bir miktar değer kazancı görme beklentisine yer verdi.

Öte yandan TCMB'nin yurtiçindeki döviz likiditesini çekmeye devam ettiğini dile getiren Garanti Yatırım, yabancı para yükümlülüklerine getirilen sürpriz artışı bu çabanın bir sonucu olarak gördüklerini ifade etti. Bu yöntemle piyasadan çekilecek olan 850 milyon doların ise TL'deki değer kazancı potansiyelini engellemeye yetmeyebileceğini kaydeden kurum, bu nedenle bir süre sonra TCMB'nin faiz koridoru tabanını düşürmesi beklentisine yer verdi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.12.18 15:17 - Son Güncellenme: 2012.12.18 15:19 - HABER MERKEZİ
A