Meclis'te AK Parti'li ve CHP'li vekiler arasında gerginlik

Meclis'te AK Parti'li ve CHP'li vekiler arasında gerginlik

CHP'li milletvekillerinin Metiner'e "terbiyesiz" diye bağırmalarına karşın Metiner de "sensin terbiyesiz" dedi.

2011.11.03 09:47 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Meclis'te AK Parti'li ve CHP'li vekiler arasında gerginlik

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner'in, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in Genel Kurul'da yaptığı konuşmaya atıfta bulunması üzerine tartışma yaşandı.

Öner, Çok Taraflı Yatırım Garanti Kuruluşu Sözleşmesinin Maddelerinde Yapılan Değişikliklerin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının tümü üzerinde söz aldı.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun, bir oturumun açılışında yaptığı konuşmanın AK Partili milletvekilleri tarafından protesto edildiğini belirten Öner, "Hatta Sayın Adalet Bakanı uyardı Mumcu'yu, 'orası tarafsızlık yeri' dedi. Sonra girdim, internete baktım, bu uyarıyı yapan Sayın Adalet Bakanı'nın adı 'Ali Dibo'ya çıkmış" diye konuştu.
AK Parti'li milletvekillerini yoğun protestosu altında konuşmasını sürdüren Öner, şöyle devam etti: "Bir değerli milletvekilimiz dün yaptığı konuşmada saltanatın kalkmasından övgüyle söz ederken, 'saltanat kalktı ama faşizm geldi' diyor. Büyük Atatürk'ten neden rahatsız oluyorsun? İnönü'den niye rahatsız oluyorsun? Atatürk olmasaydı sen olmazdın burada. Her gün 5 vakit o yüce çağrıyı duyamazdık. Atatürk, Alparslan'ın fethettiği Anadolu'yu düşman postalından temizledi. Atatürk'e kötü düşünenler gulül ve gıybet içindeler. Gulül ne demek? Gulül, beytülmala dil uzatmaktır. 3 yıldır Deniz Feneri zanlılarını yargı önüne çıkaramıyorsunuz. Rüşvet alan da alınmasına göz yuman da suçludur."

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Öner'i konuşması sırasında sık sık "konuya gelin" şeklinde uyardı.

"Adam gibi adamız biz"
Yakut'un, tashih talebinde bulunan Metiner'e söz vermek istemesine CHP'li ve MHP'li milletvekilleri itiraz etti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yerinden söz alarak, Yakut'un tarafsız davrandığını öne sürdü.

Metiner'in konuşmak üzere kürsüye gelmesi üzerine CHP'li milletvekilleri itirazlarını yoğunlaştırdı. Metiner, CHP'li milletvekillerine, "Sizin bu faşizminize asla teslim olmayacağız. Sizin iradenizin karşısında diz çökmeyeceğiz. Dinleyeceksiniz. Adam gibi adamız biz. Dinlemeyi bileceksiniz bizi" diyerek tepki gösterdi.

TERBİYESİZ ATIŞMASI
Sadık Yakut, CHP'li milletvekillerinin, Metiner'in bu sözlerine yönelik tepkileri artınca birleşime ara verdi.

Aranın ardından bazı CHP'li milletvekillerinin Metiner'e "terbiyesiz" diye bağırdıkları, Metiner'in de "sensin terbiyesiz" diye yanıt verdiği duyuldu.

"Gözlük" tartışması
Öte yandan, TBMM Genel Kurulunda, uluslararası sözleşmelerin görüşülmesi öncesinde komisyon ve hükümetin yerini alması sırasında da tartışma yaşandı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Genel Kurulda bulunmadığını belirterek, Sadık Yakut'a, "Böyle bir şey olur mu komisyon burada hükümeti arıyorsunuz ya" diye seslenmesi tartışmaya neden oldu.

Genel Kurul salonuna giren Bakan Dinçer'in yerine otururken kendilerine, "gözünüze gözlük alın" diye hitap ettiğini ifade eden Vural, "Senden bakan falan olmaz. Sen kim oluyorsun, hakaret ediyor gözlük alın" diye bağırdı.

Verilen aradan sonra birleşim tekrar açıldı.

Tarhan'dan Metiner'e yanıt
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un söz verdiği CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, özür dilemek için kürsüye çıkan AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in, CHP grubuna hakaret ettiğini öne sürdü.

Tarhan, şöyle konuştu: "Bu kürsüyü, kutsal Meclisi borçlu olduğumuz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına her fırsatta hakaret etmeyi alışkanlık haline getirmiş o zatı muhtemerin burada özür dilemesini beklerken, grubumuzu hedef alarak "faşisminize asla teslim olmayacağız' demiştir. Kendisi ikinci kez bizden özür dilemelidir. Bu toplumda 'bitaraf olanların bertaraf olacağı tehdidini yapan o çağdışı zihniyetin ahfadı olan bir zatı muhteremin bize demokrasi dersi vermeye hakkı kesinlikle yoktur. Eğer siz faşizmi öğrenmek istiyorsanız, aynaya dönüp bakmanız gerekir. Bu ülkede korku imparatorluğunu kimin yarattığına... Dönüp kendinize bakmanız gerekir. Onun için CHP'nin adını ağzınıza alırken, faşizmle yanyana getirirken, iki kez düşünmeniz gerekir."

AK Parti'li milletvekilleri Tarhan'ın bu sözlerini tepki gösterdi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle kürsüye gelen AK Parti Grup Başkan vekili Mahir Ünal, açıldığı günden itibaren Meclisin çalışması için çabaladıklarını söyledi.

"(Özür dile) diye bağırdılar"
Kürsüye gelen Metiner, aradan önce sözüne açıklık getirmek isterken, CHP'lilerin "kutsal" diye tanımladıkları kürsüye doğru hareketlendiklerini ve hakaret ettiklerini, "düşman ve hain" dediklerini söyledi.

Mehmet Metiner'in, "Faşizm budur işte, ben bu faşizmden bahsettim. Hem düşünce, ifade özgürlüğünden bahsedeceksiniz hem de bir milletvekilinin..." sözleri üzerine CHP'li milletvekilleri "özür dile" diye bağırdılar.

Bunun üzerine Metiner, CHP'lilere, "Ben özür dilemek için kürsüye çıkmış değilim. Burada benim kastettiğim Milli Şef, tek parti dönemidir, bunun da faşizm olduğunu siyaset bilimciler kabul etmektedir. İnce de dünyanın gidişatına uygun olarak Türkiye'de de tek parti olduğunu söylemişlerdir. Ben Ebedi Şef yerine Milli Şefi kastettim, Atatürk'le ve Cumhuriyetle bir sorunum yok. Hür ve eşit vatandaşları olan demokratik bir cumhuriyetten yanayım, her türlü faşizmde karşıyım" karşılığını verdi.

CHP'liler, Metiner'in konuşmasını tamamlamasının ardından tepkilerine, "Özür dilesin" diye bağırarak devam etti.

Gerginlik yaşandı
Bu sırada CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ön sıralara doğru gelerek, "Özür dilesin" diye bağırdı.

AK Parti sıralarından cevap verilmesi ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'in eliyle "gel gel" işareti yapması üzerine, Öztürk ile bazı CHP'li milletvekilleri AK Parti sıralarına doğru hareket etti. Ön sıralarda bulunan AK Parti'li milletvekillerinin de ayağa kalkarak hareketlenmeleri üzerine, CHP'liler ve AK Parti'liler arasındaki tartışma daha da büyüdü ve birbirlerinin üzerlerine yürüdüler.

TBMM Başkanvekili Yakut, gerginliğin daha da büyümemesi için birleşime ara verdi.

Metiner "faşist" sözünü geri aldı
Aranın ardından TBMM Başkanvekili Yakut, Metiner'e tekrar söz verdi.

Metiner, Mecliste hiç kimsenin hakaret etmeye, birbirini faşistlikle suçlamaya hakkı olmadığını belirterek, "Maksadımı aşan ifadelerimden dolayı eğer CHP grubunu rahatsız ettiysem, bu konuya açıklık getirmek için söz istedim. Faşizm lafı ağır kaçmış ise bu sözümü geri alıyorum" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, "Ne Süleyman Demirel ne Bülent Ecevit ne Turgut Özal ne de diğerleri tek adam olmamıştır. Milletin tarihine hakaret etmek göreviniz değil. Sizden öncekileri 'tek adam yönetimi yapıyor' diye itham ettiniz, özür dilemeniz lazım" sözleri üzerine tekrar söz alan Metiner, "Zinhar kastımın o olmadığını beni tanıyan herkes bilir. Ben Atatürk'e laf etmedim hiç. İnönü'yü eleştirebilirim. Faşizmi geri aldım tahrike gerek yok" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, bu sözleri üzerine Metiner'in bulunduğu yere doğru yürüdü. AK Parti'liler Erdoğdu'ya, "gel gel" diye seslendi. Erdoğdu'nun Metiner'e bağırması,CHP'liler tarafından engellendi. Erdoğdu Metiner'e, "Sen kendi Başbakanından özür dile. Terbiyesiz herif" diye bağırdı.

Bahçekapılı da Erdoğdu'ya "Sensin terbiyesiz" diye seslendi.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2011.11.03 09:47 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A