Lübnan hükümeti Hizbullah'ın ordunun güneyde kontrolü ele almasını kabul ettiğini doğruladı
Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makari, Hizbullah'ın ordunun ülkenin güneyinde kontrolü ele almasını kabul ettiğini doğruladı.
2024.12.05 01:44 - Son Güncellenme: 2024.12.05 01:44 - Dünya - İHALübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makari, başkent Beyrut'ta yapılan kabine toplantısının ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu. 27 Kasım'da yürürlüğe giren ateşkese değinen Makari, "Ateşkes antlaşması kabine tarafından karara bağlandı. Dolayısıyla, anlaşmada hem Lübnan hükümetinin hem de Meclis Başkanı Nebih Berri'nin onayı vardır" ifadelerini kullandı. Hizbullah'ı temsil eden bakanlar dahil olmak üzere kabinenin ordunun güneyde kontrolü ele alması konusunda mutabık kaldığını doğrulayan Makari, "Hükümetin onayladığı anlaşma açık ve nettir. Tüm bakanlar da bu anlaşmaya onay vermiştir" şeklinde konuştu. Lübnan ordusunun gücüne ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Makari, "Orduya güveniyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uygulama yükümlülüğü ondadır. Hükümet de bunu onaylıyor. Başka seçenek de yoktur" ifadelerini kullandı.
GÖZLER CUMARTESİ GÜNÜNDE
Hükümetin cumartesi günü ülkenin güneyindeki Sur şehrinde bir toplantı gerçekleştireceği bilgisini paylaşan Makari, söz konusu toplantıya Lübnan Genelkurmay Başkanı Joseph Avn'ın da katılacağını söyledi. Makari, Avn'ın ordunun güneyde konuşlandırılmasına dair plan hakkında hükümet temsilcilerine bilgi vereceğini de sözlerine ekledi. Lübnan ile İsrail arasında sağlanan ateşkes antlaşması 27 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girmişti. Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım ise, 29 Kasım'da yaptığı konuşmada, ateşkes antlaşmasının uygulanması konusunda Hizbullah ile Lübnan ordusu arasındaki koordinasyonun üst düzeyde olacağını söylemişti. Kasım, Lübnan ordusuna "milli bir ordu" olarak baktıklarını ifade etmişti.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
13:45
-
00:59
-
00:50
-
00:55
-
01:27
En Çok Okunanlar
- Bursa'da şap alarmı! Birçok mahalleye...
- Bursa'da gece mekanı kurşunlandı: 2'si...
- UEDAŞ duyurdu: Bursa'da elektrikler...
- Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma...
- Bursa'da yıkılma tehlikesi yaşayan bina...
- Yangın faciasında hayatını kaybeden...
- Bakanlık ünlü restoran ve baharat...
- Yangın faciasında 12. kattan atlayan...
- TCMB yılın ilk faiz kararını açıkladı!
- Bursa'da bıçaklı kavga sonrası olay...
- Tanju Özcan'dan oteli yıkmayın çağrısı
- BURULAŞ duyurdu: Müsilaj sorununa karşı...
- Bursa'da uygulamadan kaçan alkollü sürücü:...
- Bursa'da gözaltına alınmıştı! Saniye...
- Elazığ'da maden ocağında patlama