Louvre soygununun ardından bir şok daha! Fransa'da güvenlik sistemleri sorgulanmaya başladı...
Fransa'da müze soygunları zincirine bir yenisi eklendi. Langres kentindeki Denis Diderot Aydınlanma Evi Müzesi'nden, Louvre soygunundan kısa süre sonra soygun gerçekleştirildi. Müzeden tahmini değeri 90 bin avro olan yaklaşık 2 bin adet 18. ve 19. yüzyıla ait madeni para çalındığı belirtildi.
2025.10.23 09:25 - Son Güncellenme: 2025.10.23 09:39 - Dünya - HABER MERKEZİ
Fransa, son haftalarda yaşanan müze soygunlarıyla dünya gündeminden düşmüyor. Ünlü Louvre Müzesi'ndeki 88 milyon avroluk mücevher hırsızlığının yankıları sürerken, bu kez ülkenin kuzeydoğusundaki Langres kentinde bulunan Denis Diderot Aydınlanma Evi Müzesi hedef oldu. Müze yetkilileri, 18. ve 19. yüzyıllardan kalma yaklaşık 2 bin madeni paranın çalındığını bildirdi.
![]()
90 BİN AVROLUK KOLEKSİYON ÇALINDI
Franceinfo'nun haberine göre, pazartesi sabahı müze çalışanları binanın ön kapısının kırıldığını ve bir vitrinin parçalandığını fark etti. Çalınan paraların, 2011'de müze restorasyonu sırasında inşaat işçileri tarafından bulunan "hazine koleksiyonu"na ait olduğu açıklandı. Koleksiyonda 1.633 gümüş ve 319 altın madeni para bulunuyordu. Eserlerin toplam değerinin yaklaşık 90 bin avro olduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer, hırsızların özellikle yüksek değere sahip parçaları hedef aldığını ve müzedeki diğer eserlere dokunmadığını belirtti. Langres Belediyesi ise olayı "planlı ve hedefe yönelik" bir saldırı olarak nitelendirdi. Müze geçici olarak ziyarete kapatılırken, güvenlik sistemlerinin tamamen yenilenmesi kararlaştırıldı.
![]()
FRANSA'DA 3. BÜYÜK SOYGUN
Bu olay, son haftalarda Fransa'da yaşanan üçüncü büyük müze soygunu olarak kaydedildi. 16 Ekim'de, Paris Doğa Tarihi Ulusal Müzesi'nden 1,5 milyon avro değerinde altın külçeler çalındı. 19 Ekim'de ise Louvre Müzesi'ndeki Napolyon dönemine ait sekiz mücevher, gündüz vakti gerçekleştirilen bir soygunla kayboldu.
Langres'taki hırsızlıkla birlikte Fransa'da 3. büyük soygun gerçekleşmiş oldu vebu soygunlar kültürel miras güvenliğinin yeniden tartışılmasına neden oldu.
![]()
İSTİFAYA ÇAĞIRILDILAR
Art arda yaşanan olaylar, siyasette de yankı buldu. Avrupa Parlamentosu Üyesi Marion Maréchal, Fransa'nın "dünyanın alay konusu hâline geldiğini" söyleyerek, Louvre Direktörü Laurence Des Cars ile güvenlik şefi Dominique Buffin'in istifasını istedi. Maréchal, Des Cars'ı "güvenlik deneyimi yerine çeşitlilik politikalarına öncelik vermekle" eleştirdi.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Jordan Bardella ise Louvre soygununu "devletin çöküşünün bir göstergesi" olarak niteleyip, yaşananları "tahammül edilemez bir utanç" şeklinde tanımladı.