Kovid-19 geçiren kişilerde bağışıklık ne kadar sürüyor?

Kovid-19 geçiren kişilerde bağışıklık ne kadar sürüyor?

Koronavirüs salgınıyla ilgili en çok merak edilen konuların başında hastalığı geçiren kişilerde oluşan bağışıklığın ne kadar sürdüğü var. Yapılan çalışmalar bu konuyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Kovid-19'u atlatıp iyileşen kişilerin birkaç ay içinde hastalığı tekrar kapıp başkalarına da bulaştırabileceği ortaya çıktı.

2021.01.14 15:17 - Son Güncellenme: 2021.01.14 15:17 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Kovid-19 geçiren kişilerde bağışıklık ne kadar sürüyor?

Yeni yapılan bir çalışma, Covid-19 atlatan kişilerin en az beş ay bağışıklığa sahip olabileceği ancak bu sürenin ardından virüsü taşıyıp yayabileceğini ortaya çıkardı.

PA bilim muhabiri Nina Massey'in haberine göre, uzmanlar Covid-19 atlatan kişilerden bazılarının virüsü burun ve boğazlarında taşıyabilecekleri ve bu nedenle başkalarına da bulaştırma riski oluşturdukları konusunda uyardı.

İngiltere Halk Sağlığı Merkezi, Sarscov2 Bağışıklık ve Yeniden Enfeksiyon Değerlendirmesi'nin (Siren) çalışmasındaki ilk raporlara göre, geçirilen enfeksiyondan oluşturulan antikorların en az beş ay boyunca yeniden enfeksiyona karşı yüzde 83 koruma sağladığı sonucu ortaya çıktı.

Bu sonuç, ilk dalgada hastalığa yakalanan kişilerin artık hastalığa tekrar yakalanmaya karşı savunmasız olabileceğini gösteriyor.

'COVİD-19 ATLATAN KİŞİLERİN ÇOĞU YENİDEN ENFEKSİYONDAN KORUNUYOR'

Antikor sahibi kişilerde yeniden enfeksiyonlar nadir görülmesine rağmen araştırmacılar, Covid-19'a yakalanıp atlatan 6 bin 614 katılımcı arasında 44 potansiyel yeniden enfeksiyon tespit etti.

Halk Sağlığı Merkezi'nin kıdemli tıp danışmanı ve Siren çalışmasının başındaki kişi olan Prof. Dr. Susan Hopkin, yaptığı değerlendirmede, "Bu çalışma bize Covid-19'a karşı antikor koruması hakkında bugüne kadarki en net resmi verdi, ancak insanların bu erken bulguları yanlış anlamaması kritik" dedi.

Hopkin, virüsü atlatan kişilerin çoğunun yeniden enfeksiyondan korunduğunu bildiklerini ancak bu korumanın ne kadar sürdüğü bilgisine henüz sahip olmadıklarını söyledi.

İnsanların hayati bir şekilde virüsü hala geçirebileceğine inandıklarını belirten Hopkin, "Yeniden enfekte olma olasılığınızı hala yüksek. Ancak yine de virüsü kapıp başkalarına bulaştırma riskiniz de var" diye konuştu.

Hopkin, sağlık sistemini ve hayatları korumak için evde kalmanın her zamankinden daha çok hayati önem taşıdığının altını çizdi.

ÇALIŞMA, AŞILARI KAPSAMIYOR

Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar, çalışmanın koronavirüs aşılarının ardından sağlanan antikor veya bağışıklık üzerine ve aşıların koruyuculuğu üzerine herhangi bir kanıt barındırmadığını da ifade etti.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2021.01.14 15:17 - Son Güncellenme: 2021.01.14 15:17 - HABER MERKEZİ
A