Koronavirüsün laboratuvardan çıktığı iddiası tartışılmaya devam ediyor

Koronavirüsün laboratuvardan çıktığı iddiası tartışılmaya devam ediyor

Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsünün kaynağını halen kesin olarak bilmiyoruz. Salgının ilk günlerinde ortaya atılan ancak daha sonra gözden düşen laboratuvar sızıntısı teorisi ise son dönemde yeniden üstelik çok daha güçlü bir biçimde birçok ülkede tartışılır hale geldi.

2021.05.30 22:08 - Son Güncellenme: 2021.05.30 23:09 - Dünya
A
Koronavirüsün laboratuvardan çıktığı iddiası tartışılmaya devam ediyor
05:34 Hindistan mutantı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalar

İLGİLİ VİDEO

Hindistan mutantı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalar

İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor. Dünya genelinde 3.5 milyondan fazla insanın hayatına mal olan virüs 170 milyondan fazla kişiye bulaştı.

'Dünya'nın çatısı' olarak bilinen Everest'te bile görülen virüse karşı aşılama çalışmaları son sürat devam ederken şu sorunun cevabına tam olarak ulaşabilmiş değiliz; virüs nasıl hayatımıza girdi?

Son günlerde ise virüsün doğal yollarla değil laboratuvarda geliştirildiği iddiası yeniden sıkça dile getirilir oldu.

Bir dönem Trump'un dilinden düşmeyen bu iddia artık yavaş yavaş komplo teorisinden çıkıp bir olasılık haline gelmeye başladı. Zira peş peşe sızan ABD raporları ve bilim dünyasından gelen açıklamalar 'laboratuvar teorisi'nin bir kez daha masaya yatırılmasına neden oldu.

Trump'ın başkanlığı döneminde tartışmaların odağında olan ancak Biden yönetiminde görevine devam eden ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Kovid-19'un doğal olarak geliştiğine 'ikna olmadığını' açıklaması ile yeniden alevlenen konu Biden'ın çok önemli bir adım atması ile sonuçlandı.

ABD Başkanı Biden Kovid-19'un kökenine ilişkin istihbarattan 90 gün içinde rapor istedi. Herkesin aklındaki soru ise şu; 'Rapor Çin ile virüs ilişkisini doğrularsa ne olacak?'

LABORATUVAR İDDİASI DOĞRULANIRSA NELER OLACAK? 

Başka bir deyişle virüsün Wuhan'daki laboratuvardan sızdığı ABD araştırması ile kanıtlanırsa nasıl bir geleceğe uyanacağız?

Çin'in Biden'ın bu kararına verdiği sert tepki araştırmanın cevabının 'evet virüs Wuhan'dan çıktı' şeklinde çıkması durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar gerileceğine işaret ediyor.

Çin'in suçlu olduğu kanıtlanırsa, Pekin'in bu konuda şeffaf davranmadığı resmiyet kazanacak ve milyonlarca insanın ölümünde rol oynadığı gerekçesiyle uluslararası arenada oldukça zor bir durumda kalacak.

Pek çok siyaset bilimci bu senaryonun Çin'i dışlanmış bir devlet haline getirebileceğine işaret ediyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nden kapsamlı yaptırımlar için uluslararası topluma çağrılar ve baskılar yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

EN KÖTÜ SENARYO 

Avrupa Birliği ve ABD'nin yaptırım listesine Çin Komünist Partisi'nden önde gelen isimleri alabileceği de sıkça dile getirilen iddialar arasında. En kötü senaryo olarak ise ilişkilerin kopma noktasına gelerek yeni bir 'Soğuk Savaş'ın başlaması gösteriliyor.

Ancak ABD dahil pek çok ülkenin Çin ile olan ekonomik ve ticari bağı olası yaptırımların boyutunun düşük olacağı beklentisini de beraberinde getiriyor.

'ÇİN'İN BİLMESİ BİLE İMKANSIZ'

Bu teorinin kanıtlanmasından sonrası 'Bu bir kaza mıydı?' sorusu da sıkça sorulacak. Ancak uzmanlara göre, bu soruya evet veya hayır şeklinde cevap vermek bir hayli güç.

Zira bilim insanları laboratuvardan sızma iddiasının kanıtlanması durumunda bile Çin'in bunu bilerek yapıp yapmadığının kanıtlanamayacağı görüşünde. Hatta bazılarına göre, Çin hükümetinin bile ne olduğunu gerçekten bilmemesi mümkün.

Kesin olan tek bir şey var Kovid yıkımının büyüklüğü netleştikten sonra hiçbir şey normale dönmeyecek. Elbette dünyanın geri kalanı, Çin liderliği iktidarda kaldığı sürece onunla yaşamak zorunda kalacak. Ancak Çin de kendisine karşı daha sert bir dünya ile karşı karşıya kalacak.

YENİ BİR ARAŞTIRMA DAHA

Öte yandan  İngiliz Prof. Angus Dalgleish ve Norveçli bilim adamı Dr. Birger Sorensen tarafından yapılan araştırmada, Covid-19'un Çin'deki bir laboratuvarda üretildiği öne sürüldü.

Dalgleish ve Sorensen'in araştırmasında, korona virüsün Çinli bilim adamlarının Wuhan'daki bir proje üzerinde çalışırken ortaya çıkmış olabileceğini ifade edilirken, aynı zamanda Çin'in "verileri kasıtlı olarak yok ettiğini, gizlediğini veya değiştirdiğini" öne sürüldü. Ayrıca araştırmada, Çin'de virüs hakkında açıklama yapan insanların susturulduğuna yönelik iddialara da yer verildi.

Dalgleish ve Sorensen, yaklaşık bir yıl önce aşı geliştirmeye çalışırken, virüsün üzerinde değişiklik yapılması halinde oluşabilecek "özgün izlere" rastladıklarını belirterek, ancak virüsün yarasadan oluştuğu bilgisi nedeniyle bilimsel dergiler tarafından araştırmalarının yayımlanmadığını ifade etti. Dalgleish ve Sorensen tarafından yapılan yeni çalışmanın ise, "Quarterly review of Biophysis Discovery" dergisinde yayımlanacağı belirtildi.

DSÖ, virüsün yarasalarda oluştuğu üzerinde durmuştu

Çin, ABD'yi Covid-19 salgınını siyasallaştırmakla suçlayarak, uluslararası uzmanların "Çin'in açık ve şeffaf tavrını övdüğünü" ifade etmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian perşembe günü yaptığı bir açıklamada, "ABD'deki bazı insanlar gerçekleri ve bilimi tamamen görmezden geliyor" demişti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Covid-19'u araştırmak üzere Wuhan kentine gönderdiği bilim adamlarından oluşan bir heyet, virüsün "muhtemelen yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığını ve bir laboratuvar sızıntısının olası olmadığını" ifade etmişti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.05.30 22:08 - Son Güncellenme: 2021.05.30 23:09 - Kübra Coşar-pasif
A