Kısa çalışma ödeneği bitiyor! Peki, şimdi ne olacak? (ÖZEL HABER)

Kısa çalışma ödeneği bitiyor! Peki, şimdi ne olacak? (ÖZEL HABER)

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik açıdan olumsuz etkilenen vatandaşlara sağlanmakta olan 'kısa çalışma ödeneği' Cumhurbaşkanlığı kararıyla çok kez uzatılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla kısa çalışma ödeneği son kez 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Ücretsiz izin aylıkları ve işten çıkarma yasağı bir süre daha devam edebilir. Burada yanlış anlaşılma olmasın. Sayın Cumhurbaşkanı açıklama yaptığında kısa çalışma ödeneğinin son defa mart ayına kadar uzatıyoruz dedi. İşten çıkarma yasağı hakkında henüz bir açıklama yok. Ücretsiz izin aylığı konusunda bir açıklama yok" dedi.

2021.03.02 09:43 - Son Güncellenme: 2021.03.02 10:58 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kısa çalışma ödeneği bitiyor! Peki, şimdi ne olacak? (ÖZEL HABER)
06:07 Kısa çalışma ödeneği bitiyor! Peki, şimdi ne olacak? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Kısa çalışma ödeneği bitiyor! Peki, şimdi ne olacak? (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Pandemi sürecinde birçok işçi ve işveren ekonomik anlamda negatif olarak etkilenmiş ve bu bağlamda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından destek ödemeleri sağlanmıştı.

Kısa çalışma ödeneği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl 26 Mart'tan bu yana verilmekte.

Peki, kısa çalışma ödeneği son kez mi uzatıldı? Kısa çalışma ödeneği bitiyor mu? İşten çıkarma yasağı devam edecek mi? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, herkes tarafından merak edilen soruları Bursada Bugün okuyucuları için cevaplandırdı.

"İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI VE ÜCRETSİZ İZİN AYLIĞI 17 MART 2021'DE BİTECEK"

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun , "Ücretsiz izin aylığı ve işten çıkarma yasağını hepimiz biliyoruz. Mart 2020'de kısa çalışma ödeneği başlamıştı. Normalde kısa çalışma ödeneği 3 aylığına başlamıştı ve ara ara uzatıldı. Son olarak şubat ayında bitecekti. Cumhurbaşkanı açıklama yaparak 'son defa uzatıyoruz ve mart ayı sonunda bitiyoruz' dedi. Yani Mart 2020'de başladı, 2021 Mart ayında bitecek. Kısa çalışma ödeneğinden olan kişiler işten çıkarılabilecek mi? Bu soru çok merak ediliyor çünkü bir de işten çıkarma yasağı var. İşten çıkarma yasağı ücretsiz izin aylıklarına da bağlı ve beraber 2020 Nisan ayında açıklanmıştı. Kısa çalışma ödeneğini hak etmeyen ve uygun olmayan kişiler ücretsiz izne çıkartılıp aylık aldılar ve işten çıkarma yasaklandı. İşten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin aylığı 17 Mart 2021'de bitecek. Kısa çalışma ödeneği bitti, şimdi işten çıkarma yasağı bitecek mi, ücretsiz izin aylığı sonlanacak mı bunlar daha çok merak ediliyor" şeklinde konuştu.

"BEN İŞTEN ÇIKARMA YASAĞINI BİTMEYECEK GİBİ GÖRÜYORUM"

Özgür Erdursun, "Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin aylığında olan, toplam bu haktan yararlanan kişi sayısı şu ana kadar 6 milyon 200 bin. Ülkemizin en önemli sorunu işsizlik. TÜİK verilerine göre bugün ülkemizde 4 milyon işsiz var. İş aramaktan vazgeçenlerle beraber baktığımızda ise 10 milyona yakın işsiz var. Mart ayında normalleşmeye başlıyoruz. Normalleşmeye başladığımızda elimizde bir sihirli değnek mi olacak, firmalar hemen son kapasiteyle çalışmaya mı başlayacak, işler hemen düzelecek mi? Bunun böyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Ülkemizin şu an en önemli sorunu işsizlik. İşi olmayan cebinde parası olmayan kişiler, kendi ve ailesinin giderlerini karşılayamaz. Bu kişiler ülkeyi yoksullaştırır çünkü bu kişilerin hiçbir geliri olmazsa harcama yapamaz ve giderlerini karşılayamaz. Ben işten çıkarma yasağını bitmeyecek gibi görüyorum. Ücretsiz izin aylıkları ve işten çıkarma yasağı bir süre daha devam edebilir. Burada yanlış anlaşılma olmasın. Sayın Cumhurbaşkanı açıklama yaptığında kısa çalışma ödeneğinin son defa mart ayına kadar uzatıyoruz dedi. İşten çıkarma yasağı hakkında henüz bir açıklama yok. Ücretsiz izin aylığı konusunda bir açıklama yok" ifadelerine yer verdi.

"İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI VAR AMA İŞVERENİN CEBİNE PARA GİRMİYOR"

"Ücretsiz izin aylığının tutarlılığı çok düşük" diyen Özgür Erdursun, "Yaklaşık 1 yıl boyunca bu ücret sabit 1.168 liraydı, sabit 1.419 lira oldu. Düşünün asgari ücretli birinin cebine girmesi gereken paradan 13 bin 500 lira daha az girdi. 5 bin lira maaş alan birisi şu anda 1.419 lira alıyor ama o kişin geliri 456 bin lira azaldı. Bu nedenle ücretsiz izin aylıkları ve kısa çalışma ödeneği biterse işsizlik artacak. İşten çıkarma yasağında da Kod 29 ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama haliyle işverenler yanında çalışan kişileri çıkarıyorlar. Bazen de anlaşarak hile usulü bunu yapıyorlar. Olması gereken ise işsizliği artırmadan bu konuda bir çözüm üretmemiz lazım. Ben işten çıkarma yasağı devam etmeli diyorum. Ücretsiz izinler ve kısa çalışma ödeneği bitse de işten çıkarma yasağı devam etmeli. İşten çıkarma yasağı var ama işverenin cebine para girmiyor. Bu durumda çalışanın maaşını nasıl ödeyecek? Bence çalışanın maaşının bir kısmını işsizlik fonundan devlet karşılamalı, sigorta primlerinin bir kısmını yine devlet karşılamalı. Zaten işsiz olan kişiler işsiz kaldığında yine işsizlik maaşı için şartlar uygunsa müracaatta bulunacak ve devletten yaklaşık 1.150 lira işsizlik maaşı alacak. O kişiyi işsiz bırakarak işsizlik maaşı vereceğimize o kişiler çalışsın, o kişilere ücret desteği verelim. Aksi halde hem bu para cebimizden çıkacak, hem de işsizlik artacak. O para yine çıksın ama işsizlik artmasın. Bir miktar işveren, bir miktar da devlet versin vatandaşın cebine biraz daha fazla para girsin. Vatandaşın cebine biraz daha fazla para girerse bu hem vatandaş hem devlet için olumlu olur. Böylelikle harcama olur, harcama olursa üretim olur. Üretimle birlikte de işsizlik azalır. Devletin vermiş olduğu paradan dolaylı vergilerle devlet bir kısmını zaten geri alacak. Bence bu süreçte izlenilmesi gereken yol bu. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin aylığı bitse dahi İşten çıkarma yasağı bitmemeli" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.02 09:43 - Son Güncellenme: 2021.03.02 10:58 - HABER MERKEZİ
A