Kepçe kulak deformitesi nedir, nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)

Kepçe kulak deformitesi nedir, nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)

Kulakta en sık görülen ve 'kepçe kulak' olarak adlandırılan şekil bozuklukları yalnızca estetik bir kaygı olarak görülmemeli ve çocukların psikolojilerini bozmaması adına geç olmadan ameliyat ettirilmeli. Özel Esentepe Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi bölümünden Op. Dr. Necip Cihan Hasçiçek, kepçe kulak deformitesini ve nasıl tedavi edildiğini Bursada Bugün'e anlattı. Hasçiçek, "Kepçe kulak ameliyatını en çok önerdiğimiz yaş grubu 6 yaş. Çocuk daha ilkokula başlamayıp, toplum içine karışmadan ameliyat olmasını öneriyoruz" dedi.

2020.11.02 08:38 - Son Güncellenme: 2020.11.02 09:52 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kepçe kulak deformitesi nedir, nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)
02:20 Kepçe kulak deformitesi nedir, nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Kepçe kulak deformitesi nedir, nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Kulak şekil bozuklukları arasında en sık görülen kepçe kulak, çok geç olmadan ve çocuğun psikolojisi bozulmadan tedavi ettirilmeli. Doğumdan itibaren ortaya çıkan bu deformite hafife alınmamalı, çocuk yaklaşık 6 yaşlarındayken bu bozukluk ameliyatla düzeltilmeli. Özel Esentepe Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi bölümünden Op. Dr. Necip Cihan Hasçiçek, kepçe kulak deformitesi hakkında konuştu. Hasçiçek, "Kepçe kulak sadece estetik bir kaygı olarak değerlendirilmemelidir çünkü çocuklar özellikle 6-7 yaşlarında ilkokula gittiklerinde arkadaşları tarafından dışlanabilyor, dalga konusu olabiliyorlar ve bu çocukların psikolojisini bozabiliyor" diyerek anne babaları çocuklarının rahatsızlıklarını dikkate almaları konusunda uyardı.

"SADECE ESTETİK BİR KAYGI OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ"

Op. Dr. Necip Cihan Hasçiçek, kepçe kulak deformitesi ve çocuk üzerindeki etkileri hakkında, "Kepçe kulak deformitesinde, kulakla kemik arasında şekil bozukluğu olabilir, kulak kıkırdağı tam olarak oluşmamış olabilir ya da kulak kafatasından ayrık olabilir. Ön taraftan ya da arka taraftan bu şekil bozukluğu belli olur. Kepçe kulak deformitesi daha çok doğumdan itibaren ortaya çıkar, anne babalar çocuklukta çok üstüne durmayıp, zamanla düzelir diye düşünür ama aslında önemli bir sorundur. Kepçe kulak deformitesi sadece estetik bir kaygı olarak değerlendirilmemelidir çünkü çocuklar özellikle 6-7 yaşlarında, ilkokula gittiklerinde arkadaşları tarafından dışlanabilyor, dalga konusu olabiliyorlar ve bu çocukların psikolojisini bozabiliyor" dedi.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

"Kepçe kulak ameliyatını en çok önerdiğimiz yaş grubu 6 yaş" diyen Hasçiçek, "Çocuk daha ilkokula başlamayıp, toplum içine karışmadan ameliyat olmasını öneriyoruz. Kulağın gelişiminde de bu yaş grubunda kıkırdakların yapısı yüzde 80-90 oranında tamamlanmış oluyor. Kızlar bunun çaresini erkeklere göre daha kolay bulabiliyor, saçlarını uzatmak gibi yöntemleri deniyorlar ama erkekler için daha zor bir durum. Tedavi yöntemi olarak ameliyat öneriyoruz, bu operasyon çok zor değil. Genelde genel anesteziyle yapıyoruz ancak 13-14 yaş sonrasında kulak arkasına yapılan lokal anesteziyle  ameliyat gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

AMELİYAT SONRASI NASIL GEÇİYOR?

Op. Dr. Necip Cihan Hasçiçek, ameliyat sonrası hakkında, "Ameliyatın zor kısmı sadece bandajı. Ameliyat sonrası yaklaşık 3 gün boyunca kulak tamamen kapalı olacak şekilde bandajlıyoruz. Üçüncü günden sonra yaklaşık 1 hafta 10 gün kadar gece bandajı dediğimiz tenisçi bandajı olarak bilinen bandaj kullanılıyor. Önerdiğimiz yaş grubu olan 6 yaş civarında bu ameliyat yapılırsa çocuğun rahatsız olması ve arkadaşları tarafından gördüğü tepkilerle psikolojisinin bozulmasının önüne geçilebiliyor" diyerek sözlerine son verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.11.02 08:38 - Son Güncellenme: 2020.11.02 09:52 - HABER MERKEZİ
A