Kavunun faydaları nelerdir? Kavunun zararları var mı? Kavun mide ağrısı yapar mı?

Kavunun faydaları nelerdir? Kavunun zararları var mı? Kavun mide ağrısı yapar mı?

Yaz aylarının belki de en lezzetli ve tatlı meyvelerinden biri olan kavun, sağlığınız için de vazgeçilmez bir besindir. Soğuk şekilde tüketildiğinde serinletici bir etki sağlayan 'kavunun faydaları' saymakla bitmiyor. Peki, kavunun faydaları nelerdir? Kavunun zararları var mı? Kavun mide ağrısı yapar mı?

2024.04.09 15:42 - Son Güncellenme: 2024.04.09 15:44 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kavunun faydaları nelerdir? Kavunun zararları var mı? Kavun mide ağrısı yapar mı?

Kavun, tıpkı karpuz gibi kabakgillerden olan iri bir meyvedir. Olgunlaşmış hali daha sık tercih edilir ancak olgunlaşmamış hali de 'kelek' olarak adlandırılır ve meyve olarak tüketilmektedir. Hem yazlık hem de kışlık kavun yetiştiriciliği yapıldığı için yılın her mevsimi kavun tüketilebilir. Peki, kavunun faydaları nelerdir? Kavunun zararları var mı? Kavun mide ağrısı yapar mı?

Kavunun faydaları nelerdir?

Cildi besler: Kavunun cilde faydaları çok fazla bilinmiyor. Ancak ciltteki bağ dokularını ve hücre bütünlüğünü koruyan bir etki sağlayan kavun, yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca kuru ciltleri nemlendirici bir etki sağlamaktadır.

Cinsel arzu sağlar: Kavunun cinselliğe faydaları arasında yer alan bir özelliği cinsel arzu ve isteği arttırmasıdır. Zengin besin değerleri sayesinde cinsel istek ve enerji sağlamaktadır.

Hamileler için vazgeçilmez: Kavunun hamilelere faydaları saymakla bitmiyor. Hamilelik döneminde özellikle ilk aylarda görülen mide bulantılarını ve mide yanmalarını önler. Vücudun ihtiyacı olan su miktarı arttığı için %90'dan fazlası su olan kavun, hamilelikte vazgeçilmez bir meyvedir.

Böbrekleri korur: Kavun böbreğe iyi gelir mi? konusu kavunla ilgili en çok merak edilenler arasındadır. Kavun vücutta diüretik etki sağlar ve böbreklerin iyileşmesine katkıda bulunur.

Çekirdeklerini atmayın: Kavun çekirdeğinin faydaları bilinmez ve genellikle kavun ayıklandıktan sonra çekirdekleri çöpe atılır. Ancak kavun çekirdeklerinin bağırsakları temizleme özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı da oldukça etkili olan kavun çekirdekleri, kaynatılarak içildiği zaman karaciğer ve akciğer sağlığını korumaktadır.

Regl düzenler: Kadınların çoğunun yaşadığı adet dönemi düzensizlikleri gibi sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

Kilo vermeye yardımcı: Zayıflamak isteyen kişiler için çok ideal bir meyvedir. Hem içerisindeki doğal şeker ile diyette sıklıkla yaşanan tatlı krizlerinin önüne geçer, hem de besleyici özelliği ile tok tutan bir meyvedir. Yüksek oranda lif içermesi de sindirim sistemini düzenler ve kilo vermeye dolaylı olarak yardımcı olur.

Kavunun zararları nelerdir?

Şeker hastalarının kavun tüketme miktarına dikkat etmesi ve doktoruna danışarak tüketmesi önerilir.

Kavun mide ağrısı yapar mı? Sorusu sıklıkla sorulur. Midesi hassas kişilerin kavun tüketimine dikkat etmesinde fayda vardır. Kavun aşırı tüketildiğinde mide asidini yükseltebilir. Bu yüzden ülser, gastrit vb. hastalıklarınız var ise doktora danışarak tüketmeniz tavsiye edilir.

Kavuna alerjisi olanlarda bir takım etkilere sebep olabilir. 'Kavun boğaz ağrısı yapar mı?' derseniz, alerjisi olanlar için bu durum mümkün olabilir. Alerjiniz olmasına rağmen kavun tüketirseniz boğaz yanması, ses tellerinde hassasiyet ve boğaz ağrısı gibi yan etkiler görmeniz mümkündür. Alerjik bir bünyeye sahipseniz kavun tüketiminde dikkatli olmalısınız.

Alerjiniz olmamasına rağmen 'kavun neden boğazı yakar' sorusunun bir diğer yanıtı da aldığınız kavunun çok tatlı çıkması olabilir. Aşırı tatlı kavunlar yenildikten bir süre sonra boğazda yanma hissi uyandırabilir.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.04.09 15:42 - Son Güncellenme: 2024.04.09 15:44 - HABER MERKEZİ
A