'Kara para aklamada' takipsizlik

'Kara para aklamada' takipsizlik

Yahya Murat Demirel hakkında yürütülen soruşturmada 'zamanaşımı' nedeniyle takipsizlik kararı verildi.

2013.04.17 12:27 - Son Güncellenme: 2013.04.17 12:28 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
'Kara para aklamada' takipsizlik

Batık Bankalar operasyonları kapsamında 1999 yılında TMSF'ye devredilen "batık" Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel hakkında banka aracılığıyla "kara para aklamak" suçlamasıyla yürütülen soruşturmada "zamanaşımı" nedeniyle takipsizlik kararı verildi.


Böylece, Türkiye'nin bir dönemine damga vuran "Batık Bankalar" davaları kapsamında hakkında açılan "dolandırıcılık" davası 2010 yılında zaman aşımından düşen Demirel hakkındaki bir suçlama daha MASAK raporları, Adalet Bakanlığı'nın girişimlerine, Yargıtay kararına ve aradan geçen 13 yıla rağmen soruşturulamadan ortadan kalkmış oldu.

İşte, Egebank'la ilgili davalarda çeşitli suçlardan toplam 30 yıl hapis cezasına çarptırılan ve kayıplara karışan Demirel'in  soruşturulamadan ortadan kalkan soruşturmasının zamanaşımı serüveni:

Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) yaptığı incelemeler sonunda, 15 Haziran ve 24 Ağustos 2006 tarihli iki ayrı rapor düzenleyerek Murat Demirel hakkında, Egebank'ın yönetimde olduğu (1998-2000) dönemde kara para akladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Bu suç duyurusu ve  diğer suç duyuruları birleştirilerek soruşturma başlatıldı. Dönemin Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerlerini aklamak" suçlamasıyla başlatılan soruşturma sonucunda, suç tarihini 31 Aralık 2000 olarak dikkate alan savcılık, bu suçlar için zamanaşımı süresinin (765 sayılı eski TCK'da) 5 yıl olduğunu belirterek, 31 Ocak 2007'de  takipsizlik kararı verdi.

13 YIL YETMEDİ
MASAK temsilcileri bu takipsizlik kararına itiraz etti. İtirazı inceleyen dönemin Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi, takipsizlik kararını yerinde bularak itirazı reddetti. Ancak, Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu takipsizlik kararı Adalet Bakanlığı'nın "yazılı emir" yoluyla Yargıtay'a başvurması üzerine, Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından tekrar incelendi ve karar 6 Nisan 2011'de kaldırıldı. Yargıtay, Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazdığı yazıda söz konusu suçlamaya dair zamanaşımı süresinin 8 yıl olduğunu bildirdi.

DEMİREL'İN DAVALARI
-  Egebank'ı zarara uğratmak: 17 yıl 6 ay hapis cezası aldı

-  Egebank aracılığıyla dolandırıcılık yapmak: Dava aşamasında zaman aşımından düştü

- Usulsüz kredi ve zimmet davası: 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı

- Egebank aracılığıyla kara para aklama: Soruşturulamadan zaman aşımından düştü.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 12:27 - Son Güncellenme: 2013.04.17 12:28 - HABER MERKEZİ
A