Kalbini hissediyorsan durma, doktora koş

Kalbini hissediyorsan durma, doktora koş

Heyecanlandığınızda, sinirlendiğinizde, sevindiğinizde kalbinizin atışını hissedilebilirsiniz, ancak normal koşullarda kalbinin attığını hisseden, çarpıntı olduğunu düşünenlerin hemen doktora gitmesi şart.

2013.10.14 11:36 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:37 - Eğitim - HABER MERKEZİ
A
Kalbini hissediyorsan durma, doktora koş

 

Ortalama ömre sahip bir insanın kalbi 2-3 milyar kez atar ama normal koşullarda bunu fark edemez. Eğer fark ediliyorsa bu tehlikeye işarettir.
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından düzenlenen 15. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Güleç atışı hissedilen kalbin tehlikelerine şöyle dikkat çekti:
"Çok enteresan bir şey var, diyelim ki 70 yıl yaşadık. Bu sürede kalbimiz 2-3 milyar kez atar ama biz bunu normalde fark etmeyiz ve fark etmememiz de gerekir zaten. Eğer kalbimizin attığını fark edersek bir sorun var demektir. Normal koşullarda, istirahatteyken kalbinin attığını hissediyorsa-biz buna çarpıntı diyoruz- altında yatan bir problem olabilir mi diye araştırılması gerekir. Özellikle tansiyonu olan, şeker hastası olan, tiroidle ilgili rahatsızlığı olan, KOAH hastası olanlar kalbinin attığını hissetmeye başladıklarında doktora gitmeli. Çünkü altında kalpte pıhtı oluşturarak beyne atma riski oldukça yüksek olan bir ritim bozukluğunun habercisi ya da başlangıcı olabilir. İnsanın kalbinin atmasını hissetmesi kötü bir şeydir."

EN BÜYÜK ORGAN: DAMAR

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler ise damarların artık bir organ olarak düşünüldüğünü ve esasında vücudun en büyük ve en önemli organı olduğunu ifade etti. Tartıldığında 1.5 kilogram, açıldığında ise 800 metrekarelik bir yüzeye sahip olan damarların vücudun her organını etkilediğini söyleyen Güler, şöyle konuştu:
"Kalp, beyin, böbrek gibi dinamik organlar, bu etkiyi çok daha çabuk göstermektedirler. Vücuda zarar veren en önemli maddeler, hasar görmüş damarlardan salgılanır, kireçlenme hızlanır ve dünyada birinci ölüm nedeni olan kalpten ölümlerin artmasına neden olur. Damara zarar veren faktörler artık çok iyi biliniyor. Bu bilinen risk faktörlerinin başında hipertansiyon, kan yağları, diyabet, sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam ve iltihap gelmektedir. Yani faktörlerini ortadan kaldırmadan tedavide başarıya ulaşmak mümkün değil."

ALTERNATİF TIPI TERCİH EDEN RUS RULETİ OYNAR

Kongrede, "Alternatif tıp var mı?" diye bir oturum da gerçekleştirildi. Prof. Dr. İhsan Ertenli, ilaç olarak kullanılan ürünlerin bilimsel bir geliştirme süreci bulunduğunu belirterek, alternatif tıpla ortaya çıkan ürünlerin bilimsel bir veriye sahip olmadığını söyledi. Ertenli, "Dolayısıyla alternatif tıp olarak kullandığınız pek çok şey aslında çok fazla bilinmeyen şeyler içeriyor. Alternatif tıbba gidenler bir noktada Rus ruleti oynuyor. Bunu özellikle vurgulamak lazım" dedi. 

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2013.10.14 11:36 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:37 - HABER MERKEZİ
A