Kalbi olan kesmesin

Kalbi olan kesmesin

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyonu olanların kurban kesimini profesyonel kasaplara yaptırmasını önerdi.

2013.10.14 14:29 - Son Güncellenme: 2013.10.14 14:29 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Kalbi olan kesmesin


 

Oğuzhan, özellikle büyükbaş kurban kesimi sırasında hayvanın sabitlenmesi için ciddi bir kuvvet uygulanması gerektiğini belirtti.

Bunun kan basıncının ve kalp atım hızının yükselmesine neden olacağını ifade eden Oğuzhan, şöyle devam etti:

"Kalp atım hızı ve kan basıncı yükselince kalbe ilave bir yük getiriyor. Zaten kan basıncının yükselmesi başlı başına bir risk faktörü. Dolayısıyla bu esnada kalbin iş yükü artıyor. Daha yüksek basınçla ve daha yüksek hızda çalışması gerekiyor. Kalbi besleyen damarlardan herhangi birinde daralma varsa bu göğüs ağrısını tetikleyebiliyor, hatta ileri durumlarda kalp krizine bile neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyonu olanların kurban kesimini profesyonel kasaplara bırakmasını öneriyoruz."

ACEMİ KASAPLAR DİKKAT

Oğuzhan, kurban keserken meydana gelen basit yaralanmalarda ise kesilen bölgenin temiz su ile yıkanarak, kanamanın durdurulması için üzerine sargı bezi ile baskı uygulanması gerektiğini anlattı.

Bu tür basit kesiklerin birkaç dikişle atlatılabileceğini vurgulayan Oğuzhan, "Acemi kasaplarda çok ciddi tendon kesikleri, hatta parmaklarda kopmalar olabiliyor. Bu gibi durumlarda kopan organın süratle bir sağlık merkezine götürülerek yerine dikilmesi gerekiyor. Çünkü, belli bir saatten sonra o organlar hayatiyetini yitirebiliyor. Damar kesikleri çok daha önemli. Kesilen bölgeye tampon yaparak yaralının hastaneye ulaştırılması çok önemli" diye konuştu.

BAYRAMDA DİYETİ BOZMAYIN

Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, kalp-damar rahatsızlığı, yüksek tansiyonu olanların fazla miktarda ve yağlı kırmızı et tüketmemesi gerektiğini vurguladı.

Bu tür sağlık problemleri olanlara et tüketimini minimum seviyede tutmalarını öneren Oğuzhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Et yemeyin diyemeyiz, kurban etinin mutlaka tüketilmesi gerekiyor ama, bunu haşlama ya da ızgara şeklinde tüketebilirler. Yanında bol salata yemelerinde fayda var. Tabi biz de kavurma çok sevilir, tavsiye etmiyoruz ama yapacaklarsa da içerisine ilave iç yağ ya da kuyruk yağ koymamalarını öneriyoruz. Yine her zaman olduğu gibi şekerli, unlu tatlıların yerine sütlü tatlıları tavsiye ediyoruz. Şekerli ve gazlı meşrubatlar yerine ayran tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Bayram ziyaretlerinde genellikle hastaların diyeti bozma eğilimi vardır. Şeker, kalp, tansiyon hastaları buna dikkat etsinler. Nazikçe geri çevirmeyi bilsinler ki sağlıklarını korusunlar. Bir de ilaçlarını bayram geldi diye aksatmasınlar."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.14 14:29 - Son Güncellenme: 2013.10.14 14:29 - HABER MERKEZİ
A