Kafeinsiz kahve nedir? Kafeinsiz kahve nasıl yapılır? Kafeinsiz kahve zararlı mı?

Kafeinsiz kahve nedir? Kafeinsiz kahve nasıl yapılır? Kafeinsiz kahve zararlı mı?

Kahve, birçok insan için vazgeçilmez bir içecektir. Kafein, klorojenik asit, lignan gibi biyolojik açıdan aktif 1000'den fazla madde içerir. Peki, kafeinsiz kahve nedir? Kafeinsiz kahve nasıl yapılır? Kafeinsiz kahve zararlı mı?

2024.03.08 14:47 - Son Güncellenme: 2024.03.08 14:49 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kafeinsiz kahve nedir? Kafeinsiz kahve nasıl yapılır? Kafeinsiz kahve zararlı mı?

Kahve, ülkemizde su ve çaydan sonra en tüketilen içecektir. Batı ülkelerinde ise sudan sonra tüketilen ikinci içecektir. Kafein, klorojenik asit, lignan gibi biyolojik açıdan aktif 1000'den fazla madde içerir. Birçok insan kahve içmekten hoşlanır ancak kişisel tercihler veya bazı sağlık problemleri nedeniyle kafein alımını sınırlandırmak gerekebilir. Peki, kafeinsiz kahve nedir? Kafeinsiz kahve nasıl yapılır? Kafeinsiz kahve zararlı mı?

Kafeinsiz kahve nedir?

Kafeinsiz kahve, klasik kahveden çok da farkı olmayan bir içecektir. Lezzet ve kıvam açısından neredeyse aynı olan bu ürün, normal kahve çekirdeklerinden elde edilir. "Decaf" olarak da adlandırılan bu içecek aslında tamamen kafeinsiz değildir. Çünkü kafein, bitkinin kendisinde ve çekirdeklerinde doğal olarak bulunur. Kafeinsiz kahve çeşitleri ise normale göre yaklaşık olarak %97 oranında daha az kafein içerir.

Kafeinsiz kahve nasıl yapılır? 

Bilinen türüyle benzer özelliklerdedir. Bu içeceğin üretimi için kahve çekirdekleri, henüz yeşilken toplanır. Ardından su, karbondioksit, organik çözücüler ve benzeri maddeler yardımıyla çekirdeğin kafein miktarı azaltılır. Böylece 180 mililitrelik bir kahvenin içindeki kafein miktarı 140 miligramdan 0-7 mg aralığına düşer. Kafein yok denecek kadar az olduğu için bu ürün çeşidine kafeinsiz kahve adı verilir.

Kafeinsiz kahve zararlı mı?

Çekirdeklere farklı bir işlem uygulandığı için aklınızda "Kafeinsiz kahve zararlı mı?" şeklinde bir soru işareti doğmuş olabilir. Bu konunun tüketiciler arasında bir şüphenin olduğu doğrudur. Fakat kahve çekirdeklerine uygulanan kafein azaltma işleminde zararlı maddeler kullanılmaz. Sonrasındaki süreç ise normal kahvede olduğu gibidir. Dolayısıyla kaliteli ve güvenilir markaları tercih ettiğiniz sürece bu içeceğin zararlı olması söz konusu değildir. Aksine, kafeine karşı hassasiyeti olan kişiler için iyi bir alternatif olarak gösterilebilir.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.03.08 14:47 - Son Güncellenme: 2024.03.08 14:49 - HABER MERKEZİ
A