Joe Biden'ın savaş açıklaması ortalığı karıştırdı!

Joe Biden'ın savaş açıklaması ortalığı karıştırdı!

ABD Başkanı Joe Biden, dün CNN ekranlarında yaptığı açıklama ile Çin-Tayvan gerilimini tırmandırdı. Çin'in olası bir saldırısı karşısında Tayvan'ı savunacaklarını söyleyen Biden'ın açıklamasının ardından Beyaz Saray geri adım atarak ortalığı sakinleştirmeye çalıştı. Ancak Çin ile Tayvan arasındaki gerilim bu açıklamaların ardından hiç olmadığı kadar yükseldi. ABD-Çin-Tayvan üçgeni arasındaki gerilim yakın zamanda dineceğe de benzemiyor.

2021.10.23 16:31 - Son Güncellenme: 2021.10.23 16:31 - Dünya
A
Joe Biden'ın savaş açıklaması ortalığı karıştırdı!

Çin'in olası müdahalesine karşı bugüne kadar net bir tavır almayan ABD, dün Joe Biden'ın açıklamaları ile birlikte tarafını net bir şekilde belli etmiş oldu.

"TAYVAN'I SAVUNACAĞIZ"

Dün katıldığı CNN yayınında Çin'in Tayvan'a yapacağı olası bir saldırıda Tayvan'ı savunacaklarını söyleyen ABD Başkanı Biden, bu konuda verilmiş taahhütlerinin olduğunu söyledi.

"ÇİN VE RUSYA DA BİLİYOR"

Açıklamasının devamında Biden, Çin ve Rusya ordularının ABD ordularına yetişemeyecek olduğunu belirterek, "Çin, Rusya ve dünyanın geri kalanı bizim dünya tarihindeki en güçlü orduya sahip olduğumuzu biliyor" dedi.

Biden'ın bu açıklaması tüm dünyada şok etkisi yarattı ve bunların çalan 'savaş çanları' olduğu şeklinde yorumlandı.

Beyaz Saray'dan gerilimi tırmandıran sözlerin ardından ortalığı sakinleştirmek adına, "Başkanımız politikamızda herhangi bir değişiklik açıklamadı ve politikamızda bir değişiklik yok" açıklaması yapıldı.

DEFALARCA 'BİR DEĞİŞİKLİK YOK' AÇIKLAMASI

Hemen ardından Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında, ABD politikasında hiçbir değişiklik olmadığını defalarca açıklamak zorunda kaldı.

Psaki, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ABD'nin Tayvan politikasını "açık bir şekilde aktardığını" belirterek "Bay Austin daha önce de bu varsayımları tartışmayı reddetti. ABD Tayvan'a kendisini savunması için yardım etmeye devam edecek" dedi.

ÇİN-TAYVAN GERİLİMİ

Pekin, yıllardır Tayvan'ı kendi toprakları olduğunu iddia ediyor ve son haftalarda askeri ve siyasi baskıyı önemli ölçüde artırarak gerilimi on yıllardır en yüksek seviyesine çıkardı.

ABD'nin gizlice Tayvan birliklerini eğitmesi iki ülkenin arasındaki gerilime ABD'yi de katarken Biden'ın tartışılan sözleri Pekin'de ciddi bir öfkeye yol açtı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "Çin'in temel çıkarlarını ilgilendiren konularda tavize yer yok" diyerek Washington'u Tayvan meselesinde "temkinli davranması ve konuşması" yönünde uyardı.

ABD'nin 1979 yılında yürürlüğe giren 'Tayvan'la ilişkiler Anlaşması' Biden'ın yaptığı açıklamaların ardında yatan gerekçe olarak görülüyor.

Bu anlaşma ABD'nin açıkça Tayvan'a askeri destek temin edeceğini işaret etmese de Biden yönetimi sık sık Tayvan'a olan taahhüdünün 'kaya gibi sağlam' olduğunu vurguluyor. 

Anlaşmada ABD'nin Tayvan'a gerekli görülmesi ve ihtiyaç olması durumunda kendine yetebilecek savunma desteği sağlayacağını işaret ediyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.10.23 16:31 - Son Güncellenme: 2021.10.23 16:31 - Sevcan Sarıkaya
A