İtalya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

İtalya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gaiani, Başbakan Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadeleri nedeniyle Türk Dışişlerine çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı, İtalya Başbakanı Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik "hadsiz ve çirkin ifadelerini" derhal geri almasını istedi.

2021.04.08 22:41 - Son Güncellenme: 2021.04.09 01:58 - Siyaset
A
İtalya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gaiani, Başbakan Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadeleri nedeniyle Türk Dışişlerine çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Draghi'nin sözlerine tepki göstererek "Atanmış İtalya Başbakanı Draghi'nin, seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, iade ediyoruz" ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için 'diktatör' ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan'ın Ankara'da ağırladığı Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in bir süre ayakta durmasıyla ilgili konuşan Draghi, "Erdoğan'ın Komisyon Başkanı Von der Leyen'e yönelik tavrını kesinlikle doğru bulmuyorum. Uygun bir davranış olmadığını düşünüyorum ve Von der Leyen'in maruz kaldığı aşağılamaya çok üzüldüm. Bunlar hakkında birisi açık konuşmalı - Ne iseler onu söyleyelim - diktatörler..." dedi.

Konuyla ilgili gün içinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye ilk kez misafir ağırlamıyor" demişti. Çavuşoğlu,"(AB Başkanlarının Türkiye ziyareti) Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır" diye konuşmuştu.

ÖMER ÇELİK: ESEFLE KINIYORUZ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Sn Cumhurbaşkanımız için kullandığı hadsiz ifadeyi şiddetle kınıyoruz. Türk-İtalyan ilişkilerinin derinliğini yansıtmayan bu açıklamayı esefle karşılıyoruz.

AB Konseyi Başkanı'nın protokol heyeti ile AB Komisyonu Başkanı'nın protokol heyeti arasındaki anlaşmazlığı Türkiye'ye yansıtanlar siyasi cehaletle konuşmaktadır. Türkiye diplomasi devletidir. Herkese saygıyla davranan bir geleneğe sahiptir. İtalya Başbakanı bunu öğrenmelidir.

Diktatörlük ve faşizm bizim kültürümüze ait kavramlar değildir. Bizden çıkmamıştır. Kendi tarihini unutanlar başkalarını tarif etmeye kalkmasınlar. Cumhurbaşkanımız hakkında kullanılan ifadeleri aynen iade ediyoruz.

NUMAN KURTULMUŞ: DİKTATÖR GÖRMEK İSTİYORSANIZ MUSSOLİNİ'YE BAKIN

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerine ilişkin, "Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini'ye bakın." ifadesini kullandı.

FAHRETTİN ALTUN:

"İtalya'nın atanmış Başbakanı, Türk halkının yüzde 52 oy oranıyla Cumhurbaşkanı olarak seçtiği sayın Recep Tayyip Erdoğan'a 'diktatör' diyerek haddini aşmıştır. Diplomaside yeri olmayan bu üslubu şiddetle kınıyoruz. Diktatör arayan İtalya tarihine baksın.

MUSTAFA ŞENTOP:

"İtalya'nın çaresizlikten başbakan yaptığı zatın Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin sözlerini red ve iade ediyoruz. Acemi ve seviyesiz siyasetçi ülkesinin sırtında ağır ve talihsiz bir yüktür."

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2021.04.08 22:41 - Son Güncellenme: 2021.04.09 01:58 - Kübra Coşar-pasif
A