İşte Yeni Gemlik'in inşa edileceği yer - ÖZEL HABER

İşte Yeni Gemlik'in inşa edileceği yer - ÖZEL HABER

Gemlik Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz, kentsel dönüşüm kapsamında Gemlik'te 10 binden fazla binanın yıkılacağını, Yeni Gemlik için startı verdiklerini söyledi. Yılmaz, Gemlik'te yıkılacak binalar için TOKİ'nin konut yapacağı yeri de ilk kez açıkladı.

2012.12.13 08:19 - Son Güncellenme: 2013.03.15 09:24 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
İşte Yeni Gemlik'in inşa edileceği yer - ÖZEL HABER

Mesut DEMİR-E.Pınar TURAN/BURSADABUGUN.COM
Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Bursada Bugün'e önemli açıklamalar yaptı.

BİNALARIN YÜZDE 99'U ÇÜRÜK
Gemlik'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Başkanvekili Refik Yılmaz, "İki ayrı aktif fay hattı üzerine kurulu nüfusunda yaklaşık yüzde 25'i bu fay hattının üzerinde ikamet ediyor. Bu çok ciddi bir tehlikedir. Marmara depremini yaşadık, Düzce depremini yaşadık, daha sonrada merkezi Gemlik olan birçok artçı depremler meydana geldi. 5 şiddetinde olanlar var, 4,5 şiddetinde olanlar var. Tabi bütün bu depremlerden sonra Gemlik'teki bina stokları da dayanamaz hale geldi. Mukavemet iyice gitmiş durumda zaten yıllar önce deniz kumuyla yapılmış binaların saymış olduğum depremlerden sonra test yapılsa inanıyorum ki yüzde 99'u çürük çıkacaktır" dedi.

"YIKIMA BELEDİYE BİNASINDAN BAŞLADIK"
Özellikle Gemlik için kentsel dönüşümü çok önemsediklerinin altını çizen Refik Yılmaz, "Kamu kuruluşlarının da kentsel dönüşümde vatandaşa örnek olması gerekiyor. Bu anlamda biz kamu kurumlarının deprem testini yaptırdık.  Adliye binası, adliye lojmanları, belediye binasında yapılan test sonucu çıkan raporlara baktığımızda hem adliye binasının hem adliye lojmanlarının sağlam olmadığını gördük. Adliye binası ve lojmanlarının yıkılması için gerekli yerlere başvurumuzu yaptık. Bizde kendi kurumumuzla ilgili yapmış olduğumuz deprem testlerini Sakarya Üniversitesi'ne onaylatmak suretiyle bir ay önce yıkımına başladık" diye konuştu.

GEMLİK SAĞLAM ZEMİNE TAŞINACAK
Gemlik halkından bazılarının binalarında deprem testi yaptırdıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti;
"Vatandaşlarımız raporlarını bize getiriyorlar, bizde imar ve şehircilik bölümümüze götürüyoruz. Hükümetimizin aldığı çok güzel çalışmalar var. 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik kanunda kentsel dönüşüme tabi tutulacak binalar için çok ciddi faiz indirimi, kredi desteği, kira yardımı altında çeşitli yardımlar söz konusu. İnsanlarımızın bundan faydalanması için de onları yönlendiriyoruz. İnşallah Gemlik'i sağlam zeminli alanlara, deniz manzaralı  alanlara taşımayı düşünüyoruz."

GEMLİK CİHATLI'YA TAŞINACAK
Kentsel dönüşümün başlaması için bakanlığa ilk dilekçe veren belediye olduklarını vurgulayan Başkanvekili Yılmaz, "İmar ve Şehircilik Bakanlığımız Bursa'ya geldiğinde dosyamızı hazırlamıştık, kendilerine takdim ettik. Bakanlık teknik ekip gönderdi ve inceleme yaptılar. Şu anda dosyamızı da bakanlar kuruluna muhtemel olarak sunacaklardır.  Konut ihtiyacının karşılanması için deprem testi yapılıp da sağlam olmayan binalar tespit edildiğinde tahliye olacak. Vatandaşlarımızın ikamet edebilmesi için de yeni konutlara ihtiyacımız var. Bu konut ihtiyacımızı da TOKİ ile karşılamayı düşünüyoruz. TOKİ ilk etapta hazine alanlarına konut yapmak istiyor. Bununla ilgili Cihatlı köyümüzde mera alanlarımız var. Biz bu hazine alanlarını önerdik. Orada proje çalışması var. İnşallah yakın zamanda buraya temel atmış olacağız. Hem dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmış olacağız, hem de şu anda deprem riski altında sağlam olmayan binalarda yaşayan vatandaşlarımızı o bölgelere yerleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

10 BİNDEN FAZLA BİNA YIKILACAK
1999'dan önce yapılan binaların çoğunluğunun sağlam olmadığını düşündüğüne dikkat çeken Yılmaz, "Çünkü binaların çoğu deniz kumuyla yapılmış. İlçemizde zeytincilik çok önemli olduğu için birçok binanın altında zeytin havuzları var. Tuzlu su havuzları var, bu tuzlu suda demirin kohezyonuna sebep olduğundan dolayı bu binaların sağlam çıkma ihtimalinin çok az. Onun içinde dönüşüme tabi tutulacak bina sayısı on bini geçer" dedi.

GEMLİK KÖTÜ ÖRNEKLERDEN DERS ALDI
Yeni Gemlik'te deniz manzaralı evler yapmayı düşündüklerini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Gemlik'te yaşamak gerçekten bir ayrıcalık. Bu evlerimizin hepsi denizi görebilsin istiyoruz. Çok fazla kat istemiyoruz. En fazla 5 katlı binalarla birbirinden yaklaşım mesafeleri uzak, bahçeli, otoparklı ferah mekânlar olsun istiyoruz. Sadece konut insanı mesut etmiyor. Sosyal çevresiyle sosyal donatısıyla beraber düşünürsek insanlarımızı o bölgelerde mutlu edebiliriz diye düşünüyorum.  Manastır bölgesinde yüksek katlı binalar 99 öncesinde yapılan binalar. 99 depreminden sonra o bölgede biz kat azaltması yaptık.  Meclis kararıyla şu anda manastırda 5 katlı imar doğumu var. Yeni açılacak alanlar daha az katlı alanlar. Tabi onlar kötü bir uygulama. Bizde Gemlik olarak kötü örneklerden ders aldık. Marmara depremi, Düzce depremi, Van depremi hepimizin aklını başına getirdi. Dolayısıyla artık yeni şehirleşmede bizler özellikle Gemlik'te yüksek katlı binalar asla istemiyoruz. Yine Gemlik turizm bölgesi, burada sanayi istemiyoruz. Limancılık faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ediyor.  Ama Gemlik'in her tarafı çok güzel yeşil zeytin ağaçları. Biz zeytin ağaçları kesilerek bir sanayi olsun, fabrika olsun istemiyoruz. Fabrikalar, sanayi daha çok Anadolu'nun kıraç bölgelerinde olsun. Mümkün mertebe buralar turizm ile ismini duyursun istiyoruz. Bu anlamda da ciddi çalışmalarımız var. Gemlik ve Bursa zaten sanayiye doymuştur. Olacaksa Bilecik'ten Bozüyük'ten öteye Ankara'dan Sivas'tan öteye sanayi olmasını öngörüyoruz."

ALYAPIYI ALTEPE İLE ÇÖZDÜK
"Biz Gemlik belediyesi olarak 2004'den beri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeyiz" diyen Başkanvekili Yılmaz, "Son 20 aydan beride Büyükşehir'in hizmetlerini en yoğun alan ilçelerden biriyiz. Adeta biz Gemlik olarak altın çağımızı yaşıyoruz.  Özellikle göreve geldiğimde altyapıya çok ciddi ağırlık verdim Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe ile beraber uyumlu bir çalışma performansı göstererek Gemlik'in alt yapı sorununu çözmüş olduk. Onun dışında da sosyal tesisler, spor alanları gibi ciddi hamleler yaptık. Büyükşehir yasası Gemlik'e hizmet getirmiştir. Külfet olmamıştır. Bundan sonra da aynı tempoyla hizmet üreteceğimize inanıyorum" diye konuştu.

GEMLİK'TE ZEYTİNCİLİK BİTİYOR MU?
Gemlik'teki araziler çok parçalı olduğunu ve çok küçüldüğünü dile getiren Yılmaz, "Mirasçılar arasında paylaşılmış ve burada zeytin gerçekten çok meşakkatli vatandaşımız sarf ettiği emeğin karşılığını maalesef alamıyor. Birçok bölgede sulama imkânı yok. Özellikle manastır bölgesinde zeytin ağaçlarının olduğu bölgenin alt kısmında zeytin orada topraktan beslenemiyor. Ama Akhisar bölgesine ve diğer bölgelere baktığımızda orada binlerce dönüm arazi binlerce sayıda zeytin ağacı burada en büyük zeytinlik bile 1000-2000 ağacı geçmiyor en varlıklı insanların bile zeytin ağaç sayıları 1000leri bulmuyor. Ama Akhisar bölgesine gittiğinizde bir çiftçinin binlerce sayıda ağacı var ve orada araziler düz olduğu için tarım yapmak çok kolay. Maliyetler çok düşük. İşçi maliyetleri düşük, ilaçlamalar, sulamalar, budamalar hepsi çok düşük maliyetli. Ondan dolayı Gemlik zeytin üretiminde yetersiz kaldı bugün Akhisar bölgesinin zeytini Gemlik'e gelmese Gemlik zeytini hiçbir yere gidemez. Gemlik bölgesinde üretimi arttırma çalışmaları yapılsa da fayda vereceğini pek zannetmiyorum" şeklinde konuştu.
Gemport'un bugün Türkiye'nin ilk özel limanı olduğunu ve çok ciddi yatırım yaptığını da hatırlatan Yılmaz, Gemport'un bir taraftan ekonomiye katkısı olurken diğer taraftan da Gemlik'in eğitimine katkısı olduğunu söyledi.

İŞTE BAŞARININ SIRRI
En iyi ilçe belediye başkanlığı anketinde üçüncü sırada çıktığının hatırlatılması üzerine Başkanvekili Yılmaz, "20 aydan beri bütün ekibimiz ile beraber  çok çalışıyoruz. Teşkilatımızla, belediye meclis üyelerimizle, müdürlerimizle, çalışanlarımızla beraber özverili çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar herkesin sorununa inmeye gayret gösteriyoruz. Tabi insanlarımızda yapılan çalışmaların karşılığını seçim zamanında oy ile bize göstermiş oluyorlar. Biz bundan mutluyuz yapılan anketlerde bursa'nın  en başarılı 3. Belediye başkanı seçilmiş gözüküyoruz. Bu da bizi ayrıca mutlu etti. Buda bizi bundan sonra daha çok çalışmaya sevk etmiş oldu çünkü insan yaptığı işin karşılığını somut bir şeyle aldığı zaman veya yerel seçimde gördüğü zaman daha da aşkla şevkle çalışıyoruz. Bizde bundan sonra tempomuzu biraz daha arttıracağız ve bize güvenenleri asla mahcup etmeyeceğiz. Tabi 2014 seçimleri var daha 15 aylık bir zaman dilimi var 15 ayda ne olur ne olmaz bugünden söylemek mümkün değil ama biz gelecek seçimler için çalışmıyoruz mümkün mertebe gelecek nesiller için çalışıyoruz. Biz çalışalım ama zaman ne gösterir bilemiyorum" dedi.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.12.13 08:19 - Son Güncellenme: 2013.03.15 09:24 - HABER MERKEZİ
A