"İslami değerler tahrip edildi"

"İslami değerler tahrip edildi"

Dağılan Sovyetler Birliği'nin son devlet Başkanı Mihail Gorbaçov İstanbul'da konuştu. Gorbaçov, Sovyet yönetimi altında yaklaşık 20 milyon müslümanın yaşadığını hatırtarak, "Sovyetlerde Bolşevikler İslami değerleri tahrip etti" dedi.

2012.12.13 12:50 - Son Güncellenme: 2012.12.13 12:51 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"İslami değerler tahrip edildi"

Komünist yönetimin diğer dinlere de benzer zararlar verdiğini anlatan Gorboçav, soğuk savaş döneminde dinin bir silah olarak kullanıldığını da söyledi.

Şişli Belediyesi tarafından İstanbul'da düzenlenen "Ortadoğu ve Akdeniz'in geleceği" konulu toplantıya konuşmacı olarak katılan Sovyetler Birliğinin son devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği'ndeki hataları düzeltmek için çok uğraştıklarını ama başarılı olamadıklarını söyledi. Afganistan'i işgal etmenin Sovyetler için büyük bir hata olduğunu belirten Gorbaçov, bugün benzer bir hatayı ABD'nin yaptığını hatırlattı.

Gorbaçov, " ABD politikası aynı hataları yaptı. İnsanlar bana 'Afganistan'da ne yapmalı?' diye soruyor. Ben 'çekilmeniz lazım' diyorum " şeklinde konuştu. Yıllar önce İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher 'in kendisine, 'Afganistan'ı işgal etmeden önce bize sorsaydınız, biz yapmayın, derdik. Afganistan'da 100 yılımızı kaybettik' dediğini aktaran Gorbaçov, silahlı çözümün sonuç vermeyeceğini söyledi.

Rusya olarak Ortadoğu'da barışı görmek istediklerini aktaran Gorbaçov, " Filistin konusunu konuşmamız gerekiyor. Bu yönde bazı adımlar atıldığını görüyoruz,. Filistin devletinin BM'de tanınması küçük ama önemli bir adım" şeklinde konuştu. Silahların bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen Gorbaçov, "Silahla çözülmesi mümkün değil. Azeri- Ermeni ihtilafı konusunda da bu ülkeler o zaman Sovyetlerin parçasıyken de söylemiştim. Bugün bu sorun günümüzde de devam ediyor" dedi.

Moderatörlüğünü eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın yaptığı ve ulaslarası birçok önemli ismin katıldığı toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Toplantı kapsamında yarın bir sonuç bildirgesi yayınlanması ve basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.12.13 12:50 - Son Güncellenme: 2012.12.13 12:51 - HABER MERKEZİ
A