İnmede ilk 4,5 saatte müdahale önemli
Dünyada her yıl 12 milyon kişiye inme tanısı konulduğu ve 7 milyon insanın inme sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Doç. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, risk faktörlerinin bilinmesinin inme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.
2024.10.28 11:06 - Son Güncellenme: 2024.10.28 11:07 - Sağlık - BÜLTEN
Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Doç. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, Dünya İnme Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın bu yıl ki temayı "İnme Beklemez: Erken Davran!" şeklinde belirlediğine dikkat çeken Doç. Dr. Pekel, inmede erken müdahalenin hayat kurtardığına dikkat çekti.
'İlk 4.5 saat Çok Önemli'
İnmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Pekel, "Kol ve bacaklarda ani başlayan tek taraflı güçsüzlük veya uyuşma, konuşma güçlüğü ve bozukluğu, yüzde asimetri, çift görme, dengesizlik ve bilinç seviyesinde değişiklikler gözlemlendiğinde inme belirtileri olabileceği düşünülerek en kısa zamanda uygun tedavi merkezine başvurulmalıdır. Zaman kaybı, beyin kaybıdır, yani zaman kavramı erken tanıda önemlidir. İnme geçiren hastada zamanın doğru kullanımı ile yaşam kalitesi ve değerli anılar kurtarılabilir. İlk 4.5 saat içinde yapılan girişimler sayesinde hastalığın etkilerine daha az maruz kaldığı ve bu hastalığa bağlı olarak engelli olma, ölüm oranlarında azalma görülmüştür" şeklinde konuştu.
Yüzde 90 Önlenebilir
İnme oluşumunda en önemli risk faktörlerinin sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Pekel, "Bu risk faktörlerinin olumsuz etkileri nedeniyle kişilerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumlar ortaya çıkmakta, bunlar da inme gelişme riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, ufak yaşam tarzı değişiklikleriyle inmenin yüzde 90 oranında önlenebileceğini göstermektedir" diye konuştu.
Fiziksel Aktivite Yapın
İnme Riskini Azaltmak İçin yapılması gerekenleri sıralayan Doç. Dr. Pekel, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"Tütün ve alkol kullanımından uzak durulmalı ve sigara dumanına maruz kalınmamalıdır. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır. Diyette yağ, şeker ve tuz azaltılmalıdır. Bol sebze tüketilmelidir. Ayrıca doktorumuza danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilomuzu öğrenmeli, doktorumuzun önerilerine uymalıyız. Aile bireylerimizi de sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda teşvik etmeliyiz."
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:59
-
00:22
-
07:29
-
00:26
-
02:28
En Çok Okunanlar
- Bursa'da faciadan dönüldü! 18 ev alev alev...
- Bursa'da iki mahalle birbirine bağlanacak!
- Bursalıların beklediği haber geldi!
- Uludağ'daki otel yangınında can veren...
- Bursa için uyarı üstüne uyarı! Kuvvetli...
- Bir gün bile elden ödemeyin! Cezası 40 bin TL
- Bursa'da ulaşım bayramda ücretsiz! Tek bir...
- Bursa'da kendi mücadelesini kaybetti: Bir...
- Bursa'da kamyonet metro bariyerlerine...
- Emekli bayram ikramiyesi 4 bin TL oldu:...
- Bayram tatili öncesi uyarı geldi! Sakın...
- Bir kıtayı yerinden oynatan deprem!...
- Bursa'da şoke eden iddia: Ev sahibi sahte...
- İlkokulda mide bulandıran olay: Tacizci...
- Altın fiyatlarında tüm zamanların rekoru