İngiltere ile İran arasında "bağlar" yeniden kuruluyor

İngiltere ile İran arasında "bağlar" yeniden kuruluyor

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 2011'de Tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin basılması sonrasında İran ile kopan diplomatik bağların yeniden oluşturulması için iki ülke yetkililerinin görüşmelere başladığını söyledi.

2013.10.08 21:20 - Son Güncellenme: 2013.10.08 21:21 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
İngiltere ile İran arasında "bağlar" yeniden kuruluyor


 

İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, geçtiğimiz ay New York'ta İranlı mevkidaşı Muhammed Cevat Zarif ile yaptıkları görüşmelerde alınan kararlar doğrultusunda, İngiltere ile İran arasında kapanan elçiliklerin de yeniden açılmasını sağlayabilecek diplomatik bir sürece başlandığını ifade etti. Hague, iki ülke tarafından diplomatik sözleşmeleri gözden geçirmek için geçici elçiler atandığını ve diplomatik bağların kapsamlı bir şekilde yenilenmesini sağlayacak bir anlaşmanın koşullarının görüşüldüğünü dile getirerek, yetkililer arasındaki görüşmelerin ikinci oturumunun gelecek hafta gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

İngiltere-İran ilişkilerinin iki tarafın da atacağı somut adımlara bağlı olduğunu sözlerine ekleyen Hague, "'Evet, elçiliği yeniden açıyoruz' diyebilmek için güven ve işbirliği oluşturmamız zaruri olacak" şeklinde konuştu.

İran'ın nükleer programına da değinen Hague ayrıca, "İran, Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların hafifletilmesini istiyorsa tartışmalı nükleer programında sağlam değişiklikler yapması gerekiyor" dedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.10.08 21:20 - Son Güncellenme: 2013.10.08 21:21 - HABER MERKEZİ
A