İmzacı amirallerin lojman ve koruma hakları iptal edildi

İmzacı amirallerin lojman ve koruma hakları iptal edildi

Montrö bildirisine imza atan 10 emekli amiral gözaltına alındı. Bildiriye imza atan emekli askerlerin lojman ve koruma hakları iptal edildi.

2021.04.05 14:59 - Son Güncellenme: 2021.04.05 14:59 - Güncel
A
İmzacı amirallerin lojman ve koruma hakları iptal edildi

Montrö bildirisine mza atan emekli amiraller Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen talimatla gözaltına alındı. Gözaltına alınan emekli amirallerin Cem Gürdeniz, Atilla Kezek, Kadir Sağdıç, Ergun Mengi, Alaettin Sevim, Turgay Erdağ, Ali Sadi Ünsal, Can Erenoğlu, Türker Ertürk ve Mustafa Özbey olduğu öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bildiriye imza atan kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 316/1 maddesinde yazılı "devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçlamasından soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Açıklamada "bildiriyi hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif olarak faaliyet göstererek imza listesinde yer alan diğer kişiler tarafından imzalanmasını sağlayan kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek bildirilmesi üzerine 10 şüphelinin" gözaltına alınmalarına yönelik Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne talimat yazıldığı belirtildi.

4 kişiye tebligat

Bildiride imzası bulunan 4 şüphelinin de "yaş durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmaksızın 3 gün içerisinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne müracaat etmelerinin kendilerine tebliğine" karar verildi. Emniyete gelmeleri için tebligat yapılan emekli askerlerin Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat olduğu öğrenildi.

Öğlen saatlerinde edinilen bilgilere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 emekli amiral için 4 günlük gözaltı süresi çıkardı. Gözaltındaki amirallerin bugün adliyeye sevk edilmeyecekleri öğrenildi. Savcılık özellikle el konulan dijital materyallerden yeni delil ve yeni bağlantılı kişileri araştırıyor.

Bildiriye imza atan emekli amirallerin lojman ve koruma hakları iptal edildi. 

Montrö Sözleşmesi'nin feshi tartışması

Emekli amiraller TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtı vermesi ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine kamuoyunda başlayan tartışmalarla ilgili Cumartesi gecesi bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride "Türkiye'nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz" denilmişti.

Bildiride, Tuğamiral Mehmet Sarı'nın bir tarikat evinde sarıklı ve cübbeli haldeki görüntülerine ilişkin olaraksa "TSK ve Deniz Kuvvetlerini Atatürk'ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.04.05 14:59 - Son Güncellenme: 2021.04.05 14:59 - Kübra Coşar-pasif
A