Hızlı tren projesinde ÇED süreci başladı

Hızlı tren projesinde ÇED süreci başladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Sincan-Çayırhan-İstanbul Demiryolu Projesi Ankara-Kocaeli kesiminin yapılması planlanan proje için çevresel etki değerlendirilmesi (ÇED) süreci başladı.

2013.02.21 16:50 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:50 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Hızlı tren projesinde ÇED süreci başladı

Hızlı tren projesinde Ankara- İstanbul arasında Beypazarı ve Sakarya'ya 2 istasyon kurulacak. Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indirecek hızlı tren projesi 2014 yılında başlayıp 2018 yılında tamamlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Beypazarı Ticaret Odası toplantı salonunda halkın katılımı ile bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile ÇED raporunu hazrılayan MGS ve Yüksel Proje yetkilileri, bazı köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

BEYPAZARI VE SAKARYA'DA DURACAK

Toplantıda, ÇED raporunu hazırlayan firma olan MGS Proje Şirketi'nden çevre mühendisi Özgür Özkan, proje hakkında bilgiler verdi. Hızlı tren hattının Ankara-İstanbul bağlantısının 262 km. olduğunu, 120 kilometrelik kısmının Ankara il sınırlarından geçeceğini belirten Özkan, "Ankara Garı veya Sincan Garı'ndan başlayacak Ankara-İstanbul arası 1.5 saate indirecek olan Hızlı Tren Projesinde sadece 2 istasyon olacak. Bunlardan biri Beypazarı'nda, diğeri ise Sakarya merkezde, Karakamış'ın kuzeyinde olacak. Hızlı Tren projesinde trenin istasyona girmeden 10 dakika önce yavaşlaması gerekiyor. Saatte 350 kilometre hızla hareket edecek olan tren, Ankara-İstanbul arasını 1,5 saate indirecek. Bu yüzden hatta sadece 2 istasyon planlandı" dedi.

Mühendis Özkan, 37 yıl önce yapılan eski projenin 350 km. hızla gidecek yeni hızlı tren projesiyle örtüşmediğini, bu nedenle yeni projede yapılan tünellerin, Ayaş tüneli de dahi, çoğunu kullanmayacaklarını, ayrı bir güzergahın projelendirildiğini açıkladı. Özkan, "Bu projemiz şu anda fizibilite aşamasında. Henüz kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Hat güzergahında bütün alanlar detaylıca incelendi. Proje üzerinde bazı değişiklikler yapılabilir. Yerleşim yerlerine girmeden, tarım arazilerinden, ormanlardan ve meralardan hattımızı geçireceğiz. Bu yüzden de çok sayıda sanat yapısı inşa edilecek. Hat boyunca 22 köprü ve viyadük, 50 tünel, 403 de alt ve üst geçit yapılacak. Hızlı tren hattı olduğu için kıvrımlar yapamıyoruz. Proje etüd çalışmaları 2013 yılında bitecek, 2014-2018 yılları arasında ise tamamlanması düşünülüyor" dedi.

Projenin çevresel etkilerinin olacağını, bu etkileri en aza indirgemek için yasalar doğrultusunda hareket edileceğini belirten Özkan, "Sıyar Barajı'ın çok az bir kısmında su üzerine viyadükle geçiş sağlayacağız. Buraya köprüler yapılacak, baraja zararımız olmayacak. Bu köprülerin ayakları dikilirken sularda bir bulanma olacaktır, ama bunlar geçici çevresel etkiler olacak. Tünel açımlarında patlatılacak dinamitlerin en az etkiyi vermesi yönünde çalışmalar yapılacak. Bu proje çevreci bir projedir. DSİ-Karayolları gibi kuruluşlarla irtibatlı çalışıyoruz. Tüm bu faktörler yasalar doğrultusunda olacak. Bizler çevreye zarar vermeden bu projeyi tamamlamak istiyoruz" dedi.

Özkan, 30 milyon metreküp hafriyat çıkacağını, doldurulması gereken alanın ise 29 milyon metreküp olduğunu belirtirken, "Taş ihtiyacımız için öncelikli olarak bölgede mevcut olan ruhsatlı izinli taş ocaklarını tercih ediyoruz" dedi.

AYAŞ TÜNELİNDE IŞIK GÖZÜKECEK

Ak Parti Beypazarı İlçe Başkanı Avni Erdoğan ise toplantı sonrasında Ayaş Tünelinin kararmayacağını, projenin hızlı tren projesi olduğunu belirtti. Ayaş Tüneli için Ankara-Beypazarı-Çayırhan arasında yük taşımacılığı için ayrı bir projenin yapılacağını belirten Erdoğan, bu konuda Devlet Demiryolları ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Beypazarı'na 2'nci bir demiryolu yapmak için tüm fırsatları değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, "Maden yatakları olan bir bölgedeyiz. Ankara-Beypazarı arası yük treni ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. 37 yıl önce başlayan Ayaş Tüneli ile bölgemize kadar gelen altyapı yatırımları, dolgu ve köprüler boşa gitmeyecek, yük treni olarak hizmet verecek. Geçmişte yapılan harcamalar heba olmayacak, Ayaş Tünelinde ışık kararmayacak" dedi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.02.21 16:50 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:50 - HABER MERKEZİ
A