Hava sıcaklığındaki ani değişim çiftçileri endişelendiriyor

Hava sıcaklığındaki ani değişim çiftçileri endişelendiriyor

Nisan ayının gelmesi ile birlikte havalardaki ani değişiklikler çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Yılda 180 bin ton armut, 130 bin ton şeftalinin üretildiği Bursa'da havalardaki düzensizliğin 24 Nisana kadar sürmesi bekleniyor. Ovada hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesinin çiçeklenme dönemindeki mahsule zarar vermesinden endişe ediliyor.

2013.04.17 09:09 - Son Güncellenme: 2013.04.17 09:09 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Hava sıcaklığındaki ani değişim çiftçileri endişelendiriyor

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, hava sıcaklıklarının nisan ayında yükselip artmasının tarımı olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi. Armut ve şeftalinin çiçeklenme döneminde olması yüzünden sıcaklıkların sıfırın altında düşmesini istemediklerini anlatan Dönmez, "Şu anda çok büyük bir sıkıntımız yok. Ancak havanın anormal olarak soğuması sıkıntı oluşturabilir. Geçen yıl şeftalilerde yanıklara yol açmıştı. Hasat öncesinde çiçeklenme dönemi olduğu için sıcaklıkların aşırı derecede düşmesini beklemiyoruz. Aynı zamanda yeşillik grubu sebzeler aşırı yağışlar sebebiyle zarar görebiliyor" dedi.
"NİSAN AYININ BİTMESİNİ BEKLİYORUZ"
Kestel'de ağırlıklı olarak armut ve şeftali üretimi yapıldığına dikkat çeken Dönmez, "Meyve hasadı haziran ayında başlayacak. İlk şeftali hasat edilecek. Şu ana kadar hasat edilen bir meyve yok. Havanın sürekli ısınıp soğuması bizi tedirgin ediyor. İnşallah bu dönem bir sıkıntı çekmeyiz. Hava sıcaklığındaki ani düşüşler armutta ve elmada kara leke hastalığını artırır. Aynı zamanda havanın yağmurlu olması yüzünden bahçelere de inemiyoruz. Sıcaklık eksi 3 dereceye düşerse şeftali zarar görülebilir. Soğuk çekirdeğin donmasına sebebiyet verir" diye konuştu.
Dönmez, Gürsu'da yıllık 20 bin ton şeftali ve 80 bin armut üretildiğini sözlerine ekledi.
"24 NİSANA KADAR HAVALARIN DÜZELMESİNİ BEKLEYECEĞİZ"
Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına ise, hava sıcaklıklarındaki ani değişikliklerin üretime olumsuz etki edebileceğinin altını çizdi. Döllenme döneminde olan şeftali ve armudun aşırı soğuk hava yüzünden zarar görebileceğine işaret eden Fırtına, "Bu ay yağışların olmasını bekliyoruz. Çünkü nisan ayında ayın 24'üne kadar yağış oluyor. Bir geçiş dönemi çünkü. Ama anormal anlamda hava sıcaklığındaki düşüşler bizi sıkıntıya sokabilir. Armut ve şeftali çiçeklenme döneminde olduğu için bu ayı kazasız belasız atlatmak istiyoruz. Kestel'de yılda yaklaşık 60 bin ton armut, 10-15 bin ton şeftali üretiliyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.04.17 09:09 - Son Güncellenme: 2013.04.17 09:09 - HABER MERKEZİ
A