Girdi maliyetleri arttı, üretici şikâyetçi (ÖZEL HABER)
Üreticiler; yem, gübre, mazot, enerji, işçilik maliyetlerindeki aşırı artış ve döviz kurunun dalgalanmasından dertli. Çaresiz kalan üretici, yeme gelen zamlar nedeniyle mağdur olmalarının önlenmesi gerektiğini ifade ediyor.
2021.12.30 09:56 - Son Güncellenme: 2021.12.30 10:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
ELİF DİDEM DANACIOĞLU / BURSADA BUGÜN
Artan üretim maliyetleri gıda fiyatlarına da doğrudan yansıdı. Üretimde kullanılan ham maddenin yurt dışından ithal edilmesi ve fiyatların döviz kaynaklı yükselmesine sebep oldu.
Süt fiyatlarına yapılan zam oranına sevinemeyen üreticinin, maliyetlere gelen zam ile hevesi kursağında kaldı.
Ben de maliyet artışını, çiftçinin durumunu ve süt sektöründe yaşanan sorunları sektör temsilcilerine sordum.

"ÇİFTÇİMİZİN YANINDA VE HİZMETİNDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, şöyle değerlendirdi: "Tarım ve hayvancılık faaliyetlerimizi hiç eksiltmeden sürdürmekteyiz. Süt üreticisi çiftçilerimizin sürdürülebilir şekilde üretim yapması son derecede önem arz etmektedir. Bakanlığımız, tarımsal üretimin diğer sektörlerinde olduğu gibi süt üreticilerimizi de desteklemektedir. Bir yandan Ulusal Süt Konseyi üzerinden süt alım fiyatlarında denge sağlarken, diğer taraftan süt destekleme politikası ile çiftçimizin zarar görmesinin önüne geçmektedir. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla hayvancılık işletmelerine ve üretici birliklerine ucuz mısır ve arpa tedariki yapmaktadır. Bakanlığımız süt işletmelerine buzağı, yem bitkisi üretimi konularında da gerekli desteği sağlayarak süt sektörünü ayakta tutmaktadır. Bakanlık olarak bundan sonra da çiftçimizin yanında ve hizmetinde olmaya devam edeceğiz."

"ÜRETİCİ GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞMESİNDEN YANA"
Bursa'nın Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Bakırtaş ise, "Süt ürünlerinin denetim altında fiyatlanması üreticiye umut veriyor. Fakat üretici girdi maliyetlerinin düşmesinden yana. Yem fiyatlarının artışı ve girdi maliyetlerinin yükselmesi üretici için büyük sıkıntı yaşatıyor. Yem fiyat artışından dolayı süt üreticisi ve süt besicisinin karlılığı azaldı. Girdi maliyetleri üreticiyi zarara sokmaya devam ediyor" dedi.
Geçtiğimiz günlerde de süt sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve sektör temsilcileri açıklama yapmıştı.

ÇİĞ SÜTÜN TAVSİYE SATIŞ FİYATI BRÜT 4 LİRA 70 KURUŞ OLARAK BELİRLENDİ
Sektör temsilcilerinin yaptığı açıklamada; "Ulusal Süt Konseyi (USK)'nin 29 Kasım 2021 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararla, 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış fiyatı brüt 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi. Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği 4 lira 70 kuruş brüt fiyattır. Üreticinin eline toplama, soğutma, borsa tescil ücretleri gibi masraflar çıkarıldıktan sonra yaklaşık 4 lira 41 kuruş geçecektir. Hammaddede yüzde 60 dışa bağımlı olduğumuz ve dolara bağlı olarak sürekli artan yem fiyatları o kadar fazla yükseldi ki, Konsey tarafından belirlenen 4 lira 70 kuruşluk brüt fiyat daha hayata geçmeden anlamını yitirdi" denildi.
'ÜRETİCİNİN ÜRETME HEVESİ KURSAĞINDA KALDI' DİYEBİLİR MİYİZ?
Veriler üzerinden edindiğim bilgiye göre, yem fiyatlarına Kasım ayından bu güne kadar yüzde 28,6, Ocak ayından itibaren ise yüzde 95,1 oranında zam geldiğini görüyoruz. 'Üreticinin üretme hevesi kursağında kaldı' diyebilir miyiz?
Yine veriler üzerinden değerlendirdiğimizde, Aralık ayı itibariyle çiftçinin eline geçen net çiğ süt fiyatı 4 lira 41 kuruştu. Üretici, süt yeminin kilosunu ortalama 4 lira 76 kuruştan almış, süt/yem paritesi 0,93 seviyesinde gerçekleşmiş. Yani, üretici 1,5 paritenin çok altında bir pariteyle karşı karşıya kaldı.

YANSIMALARINI ZAMAN İÇERİSİNDE GÖRECEĞİZ...
20 Aralık 2021 tarihindeki dövize yönelik alınmış olan kararlar yem firmalarını fiyatlarda indirim yapmaya sevk etmiş olsa da tabii ki yansımalarını zaman içerisinde göreceğiz.
Sektör temsilcileri, "Kurdaki yüzde 35'lik düşüşe rağmen yemdeki yüzde 11'lere varan düşüşün yeterli olmadığını görüyoruz. Beklentimiz yem fiyatlarında daha büyük düşüşlerin olmasıdır. Şu an maliyetlerde öngörülemeyen değişimler yaşıyoruz, Ulusal Süt Konseyi'nin yeniden toplanması ve yeni karar alması elzemdir. Çiğ süt fiyatı en kısa zamanda 1,5 pariteye göre yeniden revize edilmelidir. Ayrıca süte verilen 20 kuruşluk prim çok düşük kalmıştır. Bu destek hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 60 kuruş seviyelerine çıkarılmalıdır. Akaryakıt ve enerji fiyatları üreticiler için avantajlı olacak seviyelere indirilmelidir. Üreticilerin yeme gelen zamlar nedeniyle mağdur olmaları ve belirlenen pariteden sapmalar önlenmelidir" diyor.
