Gemlik'te deprem paneli

Gemlik'te deprem paneli

Kuzey Anadolu fay hattında yer alan Bursa ve Gemlik'in büyük deprem riski taşıdığı bildirildi.

2011.11.02 17:09 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Gemlik'te deprem paneli

Gemlik Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından deprem paneli düzenlendi. Sosyal Yaşam Merkezi'ndeki panelde, Gemlik ve Bursa bölgesinin deprem riski masaya yatırıldı. Gemlik Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz, Gemlik'te 2 fay hattı bulunduğunu, durumun vahametinin ortada olduğunu söyledi. Gemlik'in birçok binasının altında zeytin havuzları olduğuna dikkat çeken ve buralardan aldığı tuzlu suyla yıpranmış demir parçalarını panele katılanlara gösteren Yılmaz, Türkiye'de 8 ilin kaçak ve sağlıksız binaların yıkımında öncelikli iller sıralamasına konulduğunu, bunlardan birisinin de Bursa ve Gemlik olduğunu söyledi. Deprem gerçeğini saklamanın insanlara ihanet olduğunu açıklayan Yılmaz, zeytinlikleri koruma kanununun da değiştirilerek, deprem riski olan bölgelerde yüzde 10 olan yapılaşma oranının yüzde 40'lara, 50lere çekilmesi gerektiğini kaydetti.
"Biz zeytinliklere karşı değiliz" diyen Refik Yılmaz, makilikten zeytinliği dönüştürülmüş veya verimi düşük, ama sağlam zeminli bölgelerde yeni yapılaşma alanları açılması gerektiğini bildirdi.
Jeofizik Mühendisi İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, animasyon eşliğinde Kobe ve Van depremlerini mukayese etti. Türkiye'nin deprem gerçeğine işaret eden Gündoğdu, tek çarenin geniş çaplı kentsel dönüşüm kanunu çıkarmak olduğunu savundu. Gündoğdu, sağlam zeminlerde, deprem yönetmeliklerine uygun binaların yapılması gerektiğini söyledi.
Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart ve Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı da, deprem gerçeğinin unutturulmaması için bıkmadan, usanmadan çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.
Jeoloji Mühendisi Esen Arpad ise, Kuzey Anadolu fayının bir kolunun Gemlik'ten geçtiğini belirterek, faylar ve sismik hareketlerin profilleri konusunda bilgiler verdi.
Yaklaşık 2 saat süren panelde Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Ayyıldız ve Zonguldak Kara Elmas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu ile birlikte Afet Yönetim Koordinatörü Özden Işık'ta birer konuşma yaptı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.11.02 17:09 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A