FETÖ'nün Atatürk Havalimanını işgal girişimi davasında ara karar

FETÖ'nün Atatürk Havalimanını işgal girişimi davasında ara karar

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe teşebbüsünde, Atatürk Havalimanını işgal girişimi ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 76'sı tutuklu 159 sanığın yargılandığı davada, dosya mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderildi.

2019.04.18 22:42 - Son Güncellenme: 2019.04.18 22:43 - Güncel
A
FETÖ'nün Atatürk Havalimanını işgal girişimi davasında ara karar

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu  Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmada sanık avukatlarının  talepleri alındı. Tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulunurken,  bazı sanıklar da adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını istedi.

Taleplerin alınmasının ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme  heyeti, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti. Atatürk  Havalimanında keşif yapılması yönündeki talebi dosyanın geldiği aşamayı dikkate  alarak reddeden heyet, dava dosyasını esasa ilişkin mütalaasını hazırlaması için  cumhuriyet savcısına gönderdi. Duruşma, 30 Nisan'a ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca  hazırlanan 708 sayfalık iddianamede, şehitler Mahir Ayabak ve Zekeriya Bitmez  "maktul", 46 kişi "mağdur" ve 129 kişi "müşteki" sıfatıyla yer alırken, suçtan  zarar görenler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 65. Hükümet ve TBMM  de bulunuyor.

Tüm sanıkların ''anayasayı ihlal'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya  teşebbüs'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs''  suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''terör örgütüne üye olmak"  suçundan da on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede,  bazı sanıklar hakkında ''kasten öldürme'', ''öldürmeye teşebbüs etme'', ''kamu  kurumu faaliyetini cebir veya tehdit kullanarak engelleme'', "kişiyi  hürriyetinden yoksun kılma", "hava ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma'',  ''konut dokunulmazlığı ihlali'', ''silahla tehdit'', ''kasten yaralama'' ve  ''mala zarar verme'' suçlarından 15 yıl ile 1 kez ağırlaştırılmış müebbet  arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.

"Hava sahasının kontrol altına alınması istendi"

İddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerler  tarafından İstanbul'da uluslararası uçuşlara açık bulunan Sabiha Gökçen ve  Atatürk havalimanlarının işgal edilmek istendiği belirtilerek, Avrupa  Yakası'ndaki Atatürk Havalimanının işgal girişiminde 66. Mekanize Piyade Tugay  Komutanlığına bağlı birlikler ve Hava Harp Okulu'na bağlı bir grup askerin görev  aldığı anlatılıyor.

Darbe girişimini planlayan askerler tarafından uluslararası hava  alanlarının uçuşlara kapatılarak, hem Türk vatandaşlarının yurt dışına  çıkışlarını engellemek hem de ülke giriş çıkışlarının kontrol altına alınmak  istendiği kaydedilen iddianamede, ayrıca uçuşların kontrol edildiği "Smart Kule"  tabir edilen kontrol kulesinin de darbeci askerler tarafından zapt edilerek, hava  sahasının kontrol altına alınmasının istendiği vurgulanıyor.

İddianamede, işgal eylemini gerçekleştirmeye çalışan sanıkların, 66.  Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından çıkış yaptıkları anlatılarak, söz konusu  tugayda yapılan darbe girişiminin planlandığı toplantılara katılan sanık eski  Yarbay Serbülent Eken ve sanık eski Albay Ömer Korkut'un, Atatürk Havalimanının  işgalinden sorumlu olarak görevlendirildikleri belirtiliyor.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2019.04.18 22:42 - Son Güncellenme: 2019.04.18 22:43 - Büşra Dikilitaş
A