Faizlere yeni düzenleme!

Faizlere yeni düzenleme!

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi indirilmesine karar vermiştir.

2013.04.16 15:04 - Son Güncellenme: 2013.04.16 15:05 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Faizlere yeni düzenleme!

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,5'den yüzde 5'e indirilmiştir.

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 4,5'ten yüzde 4'e; borç verme faiz oranı yüzde 7,5'den yüzde 7'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 7'den yüzde 6,5'e indirilmiştir.

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 10,50'den yüzde 10'a indirilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamaktadır. İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla birlikte, mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarında gözlenen düşüş cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacaktır.

Yakın dönemde sermaye girişleri tekrar hızlanma eğilimi gösterirken kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmektedir. Kurul, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda, kısa vadeli faizlerde indirime gidilirken rezerv opsiyonu katsayılarının artırılmaya devam edilmesi uygun bulunmuştur.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümü enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmaktadır. Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

ZORUNLU KARŞILIKLARA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU

Küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesine ilişkin rezerv opsiyonu katsayıları (ROK), ilk dilimden sonra gelen dilimlerde "0,2" puan artırılmıştır. Buna göre belirlenen döviz ROK'ları aşağıda yer almaktadır:

ankalar söz konusu imkânı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 90,5 (54,3/60) düzeyindedir. Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 32,7 milyar ABD doları değerinde döviz tutulmaktadır. Yapılan değişiklik sonucunda, imkânın aynı oranda kullanılması halinde Bankamız döviz rezervlerinde yaklaşık 1,4 milyar ABD doları artış olması beklenmektedir.

Uygulama 26 Nisan 2013 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 10 Mayıs 2013 tarihinde başlayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

AÇIK PİYASA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN...

Yapılan TL likidite ihtiyacı öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu'nun 16 Nisan tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 16 Mayıs 2013 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,2 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, 17 Nisan- 16 Mayıs 2013 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 1 milyar TL olarak belirlenmiştir.

Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.16 15:04 - Son Güncellenme: 2013.04.16 15:05 - HABER MERKEZİ
A