Faciayı erken tahliye önledi

Faciayı erken tahliye önledi

Hindistan'ı vuran ve 21'inci yüzyılın en şiddetlisi kabul edilen Phailin Tayfunu'nda, tahliye operasyonu binlerce hayat kurtardı Tayfun vurmadan önce 1 milyona yakın insan tahliye edildi. Şu ana dek can kaybı 17 kişiyle sınırlı kaldı. Ordu kırmızı alarmda

2013.10.14 09:55 - Son Güncellenme: 2013.10.14 09:56 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Faciayı erken tahliye önledi

Doğu kıyıları son 10 yılın en güçlü tayfununun etkisi altında olan Hindistan'da, ülke tarihinin en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştiren yetkililer, binlerce can kaybının önüne geçmiş oldu. Tayfunda şu ana kadar ölü sayısı ise 17... Büyük maddi zarara yol açan ve Andhra Pradeş ile Orissa eyaletlerinin kıyılarını etkisi altına alan tayfunun, erken uyarı ve başarılı tahliye organizasyonu sayesinde sınırlı can kaybına yol açtığı bildirildi. Tayfunun kıyıya vurmasından sonra geçen 18 saat içinde sadece 9 kişinin töldüğünü belirten yetkililer, ölü sayısının önümüzdeki günlerde artması durumunda bile geçmişteki trajedilerin tekrarlanmayacağını söyledi. Haziranda ülkenin kuzeyindeki Uttarakhand eyaletinde sel ve toprak kaymaları yüzünden 6 binden fazla insan ölünce, merkezi hükümet büyük eleştiri almıştı.

ŞİDDETİ 4'ÜNCÜ KATEGORİ
Benzer bir trajedinin tekrarlanmasını önlemek için eyalet ve federal yetkililer, önceki gün karaya vuran Phailin'den önce büyük miktarda erzak depolamış ve tahliye edilecekler için sığınaklar hazırlamıştı. Tayfundan önceki günlerde Orissa'da 870 bin ve komşu Andhra Pradeş'ten ise 100 bin kişi tahliye edildi. Hint ordusunun teyakkuzda olduğu, yardım operasyonları için helikopter, uçak ve kamyonları hazır beklettiği de bildirildi. 21'inci yüzyılın en şiddetlisi olduğu belirtilen Phailin Tayfunu'nun gücü, 4'üncü kategori kabul ediliyor. Bu da en üst kategorinin bir altı demek. 1999'da yine Orissa eyaletini vuran ve en az 10 bin kişinin ölümüne yol açan tayfun ise 5'nci kategoriydi. Tayfun yüzünden 500 bin hektarlık tarım arazisinde, 395 milyon dolar zarar meydana geldi. Meteorologlar, tayfunun karaya vurduktan sonra gücünü yitirdiğini, ancak önümüzdeki günlerde şiddetli yağmur beklendiğini söyledi. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.10.14 09:55 - Son Güncellenme: 2013.10.14 09:56 - HABER MERKEZİ
A