Facebook'un gizli VIP kullanıcı özelliği olduğu öğrenildi!

Facebook'un gizli VIP kullanıcı özelliği olduğu öğrenildi!

Facebook yıllardır ünlülerin ve politikacıların, diğer kullanıcılarının tabi olduğu kurallardan kaçınmalarına izin veren 'XCheck' adlı az bilinen bir programa sahip. Program ile sosyal medya platformunda ayrıcalıklı bir VIP listenin olduğu iddia edildi.

2021.09.15 16:15 - Son Güncellenme: 2021.09.15 16:16 - Teknoloji
A
Facebook'un gizli VIP kullanıcı özelliği olduğu öğrenildi!

Facebook'a sitenin kamuoyunca tanınan kullanıcılarına ilişkin içerik denetleme kararlarında daha çok hoşgörü gösterme imkanı sağlayan ve "çapraz kontrol" anlamına gelen XCheck politikası, başlangıçta kalite kontrol önlemi olarak geliştirilmiş.

Ortaya çıkan belgelere göre bu sistem, gönderileri kuralları ihlal ettiğinde genellikle normal Facebook kullanıcılarına kıyasla siteden çok az tepki alan veya hiçbir yaptırıma maruz kalmayan milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor.

Normal koşullarda şirketin yapay zekâ teknolojileri veya sözleşmeli içerik moderatörleri, kullanıcıların gönderilerinin şirket kurallarını ihlal ettiğini tespit ederse, içerikleri anında kaldırabilir. Ancak XCheck programındaki kullanıcılar, içeriklerinin ayrı bir denetleme sistemine yönlendirilmeden önce Facebook hizmetlerinden men edilmesini engelliyor.

Habere göre, bu süreçte tam zamanlı çalışan daha iyi eğitimli içerik moderatörleri görev yapıyor.

"Cross check" veya "XCheck" olarak bilinen program ile Facebook ve Instagram'da milyonlarca VIP hesabın içerik denetimi için özel kurallar oluşturuluyor.

Sosyal ağ sitesi içerik uygulamalarını savundu ve XCheck programının öğelerinin ortadan kaldırılmakta olduğunu söyledi.

Bir Facebook sözcüsü, söz konusu politikanın "önemli bir nedenle tasarlandığını" söylerek, Facebook'un program hakkında yaptığı önceki yorumları hatırlattı:

"2018'de söylediğimiz gibi: Çapraz kontrol basitçe, politikalarımızı doğru bir şekilde uyguladığımızdan emin olmak için belirli sayfalardan veya profillerden gelen bazı içeriklere ikinci bir inceleme katmanı verildiği anlamına gelir. İki farklı adalet sistemi yoktur."

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2021.09.15 16:15 - Son Güncellenme: 2021.09.15 16:16 - Şeyma Nur Sezgin
A