Ev baklavası nasıl yapılır, şerbeti nasıl olur?

Ev baklavası nasıl yapılır, şerbeti nasıl olur?

Bayramlara tat katan baklavayı, evde kendiniz de kolayca yapabilirsiniz. Çıtır çıtır tadı, damaklarda iz bırakan lezzeti ile kolay ev baklavası tarifini ve püf noktalarını sizin için derledik.

2021.05.12 15:04 - Son Güncellenme: 2021.05.12 15:05 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Ev baklavası nasıl yapılır, şerbeti nasıl olur?

Türk mutfağının geleneksel tatlılarından olan baklava, koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçen Ramazan Bayramı'na lezzet katacak. Ülkemizde en çok tüketilen tatlıların başında gelen baklavayı siz de evde kolayca yapabilirsiniz. İşte, evde baklava tarifi ve püf noktaları... 

BAKLAVA MALZEMELERİ

Yufka için;

600 gr tereyağı,

2 paket nişasta.

Baklava hamuru için;

2 su bardağı sıvı yağı,

2 su bardağı süt,

6 yumurta,

2 paket kabartma tozu,

2 tatlı kaşığı üzüm sirkesi,

12 su bardağı un,

2 çay kaşığı tuz.

Şerbeti için;

10 su bardağı su,

10 su bardağı şeker,

İki damla limon suyu.

İç harcı için;

4 su bardağı orta çekilmiş ceviz,

İsterseniz badem, antep fıstığı ya da yer fıstığı da ekleyebilirsiniz.

BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Unu derin bir kaba alın. Ortasına havuz açılarak hamur için yazdığımız tüm malzemeleri içine koyun. Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. 

Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopararak minik bezeler yapın. Bu bezeleri bir tepsiye altına ve üstüne nişasta serpiştirerek dizin.

Bezeleri fazla bekletmeden açmaya başlayın. Nişasta serperek merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde yufkalar açın. Her bir yufkanın üzerine yeniden nişasta serpin ve böylece onar yufkadan oluşmuş tepecikler hazırlayın.

Şimdi üst üste koyduğunuz mini yufka dağlarından büyük yufkalar açma vakti. İşleme önce merdane kullanarak başlayın. Yufkalara yuvarlak şekil verip biraz büyütünceye kadar oklava ile açmaya devam edin.

BAKLAVA KESİMİ NASIL OLMALI?

Ev yapımı baklava yaparken, kesim şekline oldukça önem verilmelidir. Yıldız, havuç dilim ve çiçek olmak üzere farklı baklava kesme yollarının tüyolarını aşağıda bulabilirsiniz: 

YILDIZ BAKLAVA NASIL KESİLİR?

- Tepsiyi ortalayarak baklava hamurunu dikey olarak iki eşit parçaya bölün. Daha sonra aynı işlemi yatay olarak gerçekleştirin.

- Oluşturduğunuz 4 eşit üçgenin her birini tam ortasından tepsinin kenarına dik inecek bir biçimde keserek ikiye ayırın. Bu şekilde her bir 4 üçgen dilimden ikişer dilim daha meydana getirmiş oldunuz.

- Ortaya çıkan dik üçgen dilimlerinin eşit aralıklarla dikey olarak üç parça dilimleyin. Diğer üçgeni ise komşusuna paralel dilimlere sahip olacak şekilde kesin. Bu işlemi tüm dilimlere uyguladığınızda yıldız dilim baklavanız hazır olmuş olacak.

HAVUÇ DİLİMİ BAKLAVA NASIL KESİLİR?

- Havuç dilimi baklava kesmek için hamuru dört eşit üçgene bölerek işe başlayın.

- Daha sonra her üçgenin ortasından tepsinin kenarına bir dik çizgi inecek şekilde üçgenleri iki eşit parçaya bölün.

-  Aynı işlemi yeni elde ettiğiniz üçgen dilimler için de gerçekleştirin.

- Havuç dilimi baklava için daha küçük ebatlarda bir tepsi kullanmanızın işinizi kolaylaştıracağını da ayrıca ilave etmek gerekir.

ÜÇGEN BAKLAVA NASIL KESİLİR?

- Geniş olarak açtığınız ve içine malzemelerini doldurduğunuz yufkayı ince ince kenarlarından ortalarına doğru katlayın.

- İki farklı kenardan toplanmış olan yufkayı ortadan ikiye ayırın.

- Elinizdeki iki uzun ve katlanmış baklava hamurunu küçük üçgenler şeklinde dilimleyin. Daha sonra ayrı bir tepsiye yerleştirin.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2021.05.12 15:04 - Son Güncellenme: 2021.05.12 15:05 - HABER MERKEZİ
A