Engelleri aşıp ürettikleriani satıyorlar

Engelleri aşıp ürettikleriani satıyorlar

İnegöl Halk Eğitimi Merkezinin düzenlediği kurslarda meslek öğrenen engelliler, ürettiklerini satışa sunuyor.

2013.02.21 23:17 - Son Güncellenme: 2013.02.21 23:18 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Engelleri aşıp ürettikleriani satıyorlar

Kapı süsleri, bez bebek ve süs eşyalarını yapma konusunda sağlıklı insanlara taş çıkartacak kadar ustalaşan engelliler, seri üretimle bir firmaya hediyelik eşya satışına başladılar. İnegöl genelindeki engelli velileri ve İnegöl AVM'de oluşturulan stantta el emeklerini satışa sunan engelliler, hayatlarında ilk kez para kazanmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Açılan kurslarda meslek konusunda kollarına altın bilezik takan engelli öğrenciler, okul ortamında hem iş yapıyor hem de şarkılar söyleyip, oyunlar oynayarak eğleniyorlar. Bursa genelinde ilk olan projeye imza atan HEM tarafından özel eğitime ihtiyacı olan 23 yaş ve üzerindeki engelliler için düzenlenen kurslar devam ediyor. Meslek aşkıyla, el emeği göz nuru birbirinden güzel eserleri ile göz dolduran engelliler, kısa sürede kazandıkları becerilerini seri üretime dökerek, anlaştıkları firmaya ürün satıyorlar.


Yaptıkları birbirinden güzel kapı süslerinin satışı ile alakalı bir firma ile anlaşan engelli öğrenciler, firmanın talebini karşılayabilmek için, daha çok çalışıp, daha çok üretmek için kolları sıvadılar. Sağlıklı insanlar kadar el becerileri olan engelli öğrenciler, haftada 50 adet bez bebek, 50 adet de kapı süsü olmak üzere toplam 100 parça üretebiliyorlar. Ürettikleri eşyların her birini 30 liraya satışa sunduklarını kaydeden engelliler, haftada yaklaşık 3 bin lira gelir elde ediyorlar. Büyük düşünen engelli öğrenciler, annelerinin çekecekleri mikro krediyle sermayelerini artırmayı ve işlerini büyütmeyi amaçlıyorlar.

"25 ENGELLİ ÖĞRENCİ ÜRETİYOR"
Yapılan çalışmalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, "Geçtiğimiz yıl özel eğitim yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 23 yaş ve üzeri özel eğitime muhtaç, daha önce eğitim uygulama okullarında eğitim gören engelli öğrencilere yönelik kursların düzenlenmesi istenmişti. Bizde, 2012 yılı Eylül ayında harekete geçerek, bununla alakalı üç sınıf oluşturduk. Üç sınıfta toplam 25 engelli öğrenciyi eğitime aldık. Kurslar açarak bir okul ortamı oluşturduk. Bu kurslarımızda daha çok zihinsel engelli öğrencilerimiz eğitim görmektedir" dedi.

"ÜRÜNLERİNİ SATIP, GELİR ELDE EDECEKLER"
Açılan kurslarda engellilere gelir sağlanması açısında da ürettiklerini pazarlamayı planladıklarını ifade eden Özdemir, "Bez bebekler, kapı süsleri, hediyelik eşyalar yapan öğrencilerimizin, ürünlerini pazarlamaya başladık. Böylelikle satılan ürünlerden engellilerimiz gelir elde edecekler. Ürünlerin pazarlamasını ise İnegöl AVM'de açacağımız stantta yapacağız" diye konuştu.

"MİKRO KREDİ İMKANI SUNACAĞIZ"
Üretimlerine destek sağlamak amacıyla mikro kredi desteğinde de bulanacaklarını kaydeden Özdemir, "Engelli öğrencilerimizin sermayelerini de bu kredilerle sağlamış olacağız. Yapılacak üretimin, milli ekonomiye katkısı açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Hem de engelli öğrencilerimiz, kendi kazançlarını temin edebilmenin tadına varacaklar" şeklinde konuştu. Bu kursları Türkiye genelindeki kurumlardan önce hayata geçirdiklerini, bu kursların Bursa genelinde ilk olduğunun altını çizen Özdemir, "Kapı süsleri ile alakalı bir firma ile anlaştık. O firma için seri üretim yapacaklar. Engelli öğrencilerimizin el becerileri sağlıklı insan kadar iyi" ifadelerini kullandı.

"İLK KEZ PARA KAZANIYORLAR"
Konuşma becerisi yüksek olan ve engelliler adına bir konuşma yapan Halil Dikmen ise, "Öğretmenlerimiz bizlere meslek öğretti. Bizde kapı süsü ve bez bebek yapıyoruz. Yaptıklarımızı satıyoruz. Aynı zamanda bir firma ile anlaştık. Ürettiklerimizi firmaya satacağız. Böylelikle para kazanacağız. İlk kez yaptığımız şeylerden para kazanıyoruz. Bu da bizim ilk mesleğimiz oldu. Para kazanmanın mutluluğunu burada yaşadık. Ayrıca sermayemize katkı sağlamak ve işimizi büyütmek için kredi desteği de alacağız. Bize destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.02.21 23:17 - Son Güncellenme: 2013.02.21 23:18 - HABER MERKEZİ
A