Ekmeğe zam gelecek mi?

Ekmeğe zam gelecek mi?

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zammın gündemde olmadığını belirterek, "Ülkemizde ciddi bir fırın enflasyonu var. Fırınlarımız yüzde 15 kapasiteyle çalışıyor, bunu düzeltirsek maliyetler daha da düşecek." dedi.

2013.04.17 18:52 - Son Güncellenme: 2013.04.17 18:53 - Ekonomi
A
Ekmeğe zam gelecek mi?

Türkiye'de hergün israf edilen 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda gerçekleştiğine dikkat çeken Federasyon Başkanı Balcı, merdiven altı fırınlara karşı İçişleri Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını dile getirdi.
   
Bursa Unlu Mamuller Teknolojileri, Pastane ve Fırın Ekipmanları Fuarı'nın tanıtım toplantısına katılan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, kayıt dışı fırınların sektörü zora soktuğunu öne sürdü. Balcı, şunları kaydetti: "Ülke genelinde birçok ilde merdiven altı ekmek üretimine müsaade edilmezken, Bursa ve İstanbul'da bunun fazla olduğunu görüyoruz. Kesinlikle bunların, üretime biran önce son vermesi gerekiyor. Bu görevi yerine getirmeyen makamlar yasalara göre suç işlemiş oluyor. İçişleri Bakanlığı ile görüştük, talebimizi ilettik. Başbakan Erdoğan'ın genelgesinden sonra bakanlık da genelge yayımlayacak. Ruhsatsız üretim yapan işletmelerin üretimine son vermeleri konusunda gerekli uyarıyı yapacaklar, konunun takipçisi olacağız. İsrafa paralel olarak halk sağlığı açısından da risk oluşturuyor. Ne şekilde üretim yaptığı belli olmayan işletmenin bir saat bile üretim yapmasına izin vermemiz mümkün değil. Bu anlamda ekmek israfını da etkiliyor bu ruhsatsız fırınlar."
  
"ÇOK FIRIN VAR"

Balcı, federasyon olarak dört yıl önce başlattıkları 'İsraf Etme, İnsaf Et' temalı israf kampanyasının, Başbakan Erdoğan tarafından başlatılmış olmasının, kurumların da kampanyaya müdahil olmasıyla daha da önem kazandığını söyledi. Kampanyada, yıl sonuna kadar önemli sonuçlar elde edeceklerini belirten Balcı, "Her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. Üç milyon adedi fırınlarda yapılan israf. Bununla ilgili yasal hazırlıklar yapılıyor. 2013 sonunda kampanyadan son derece ümitliyiz. Rakam konusunda ciddi bir düşüş olacağını, bunu başarmak için de yüzde 50 oranında fırınlardaki israfın önüne geçmemiz gerektiğini biliyoruz. Fırınlarda gerçekleşen 3 milyon ekmek israfının
ana sebebine gelince  fırın enflasyonundan kaynaklanıyor. Mevcut fırınlarımız yüzde 15 kapasiteyle çalışıyor. Bir fırın yüzde 15 kapasiteyle çalışırsa kendi hayatını devam ettirmek için belli bir ekmek üretme arzusuyla o ekmeği üretiyor. Satamadığı zaman hayvanlık yem olarak kullanılıyor ekmekler. 3 milyon ekmek hiçbir şekilde değerlendirilmeyip atılan ekmektir. Hayvanlara yem olarak verilen ekmeği de israfa katmak lazım. Buğday var, işçilik var. Ekmek yaptıktan sonra bayatlatıp hayvanlara yem olarak kullanıyorsanız bu da israftır. Fırın enflasyonunun önüne geçmek gerekiyor. Bir işletme, 3 bin ekmek üretiyorsa maliyet farklıdır, bir işletmede 10 bin ekmek üretiliyorsa maliyet farklıdır. Fırınlarımızın kapasitesi 6 bin olması durumunda, 3 yıl fiyat değiştirmeden fiyat artışını esnaflarımız zammı göğüsleyebilir. Düşük kapasitede çalışmak ekmek israfını ciddi boyutlara taşıyor, hem ekmeğin maliyetlerini artırıyor hem fırıncı esnafının gelişmesine engel oluyor." şeklinde konuştu.
   
"EKMEĞE ZAM YOK AMA"
Ekmekteki tuz ve kepek oranlarını düzenleyen tebliğin, önümüzdeki 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, fırıncı esnafının ekmekteki tuz oranına, geçen yıldan beri uyduğunu kaydetti. Balcı, şöyle devam etti:
   
"Yapılan denetimlerde, tuz oranına yüzde 90 oranında uyulduğunu görüyoruz. Kepek konusunda da bir sıkıntı yok. Undaki kepeği fazla bırakacaklar. Fırıncı esnafı açısından tebliğin hayata geçirilmesinde bir zorluk görünmüyor. Bu tebliğden dolayı bir zam söz konusu yok. Uzun zamandır ekmekte zam yapılmadı. Zaman zaman illerde fiyat değişikliği olabiliyor. Hiçbir şey artmasa çalışanlara yapacağınız zamla artış söz konusu olabiliyor. Ekmek fiyatları geçmişe göre yılda 2-3 defa zamlanmaktan çıktı. Maliyetlerde çok ciddi artış olmadığı sürece kesinlikle ufak artışları esnaf göstermiştir. Ciddi anlamda bir ekmek fiyatlarında değişiklik söz konusu değil bugünlerde ama illerdeki maliyet hesapları, işçilikten kaynaklanan fiyatları yansıtmaktadır."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 18:52 - Son Güncellenme: 2013.04.17 18:53 - boş7
A