Ebeveynler çocuklardaki internet kullanımına dikkat etmeli! (ÖZEL HABER)

Ebeveynler çocuklardaki internet kullanımına dikkat etmeli! (ÖZEL HABER)

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Işıklar, çocuklarda internet kullanımının olumsuz psikolojik ve sosyolojik etkileri olabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

2020.01.21 08:58 - Son Güncellenme: 2020.01.21 09:15 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Ebeveynler çocuklardaki internet kullanımına dikkat etmeli! (ÖZEL HABER)
05:41 Ebeveynler çocuklardaki internet kullanımına dikkat etmeli! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Ebeveynler çocuklardaki internet kullanımına dikkat etmeli! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Özellikle yanlış internet kullanımı sonucu çocuklar istenmeyen görüntü ve bilgilere ulaşıyor. Çocuklar bazen kendilerini ölümleri özendiren oyunların içinde bulabiliyor. Sanal mecrada aileler istenmeyen olayların önüne geçmek, güvenli internet kullanımı için neler yapmalı? Çocukların internet kullanımlarında nelere dikkat etmeli?  BTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Işıklar, Bursada Bugün ekibine anlattı.

Çocuklarda internet kullanımının engellenebilir bir durum olmadığının altını çizen Prof. Dr. Abdullah Işıklar, "Anne babalar çocuklarla sözleşme yapıp interneti kontrollü kullanmalarını sağlanmalı. Çocuk ödev için interneti kullanmalı evet. Araştırma için de kullanmalı. Ama oyun ve diğer sosyal ağlarla ilgili anne ve baba açık bir sözleşme yapmalı. Anne ve baba çocukların kullandığı sosyal ağları denetlemelidir. Kontrolsüz internet kullanımına izin vermemelidir. Çocukların kapalı mekânlarda tek başlarına internet kullanımına izin vermemelidir. Nedeni ise internette çocuklara zararlı olabilecek unsurlar vardır. İkincisi ise hareketsiz internet kullanımı çocuklarda obeziteye sebep oluyor" dedi.

"ERGENLER EŞ CİNSELLİĞE ÖZENDİRİLİYOR"

Ergenlerde bu durumun daha zor olduğunu belirten Prof. Dr. Abdullah Işıklar, "Ergenler denetlenmek istemiyorlar. İlerleyen yaşla beraber daha kişisel şeyleri paylaşabiliyorlar. Bunların birçoğu yaşla beraber olan rahatlıktan gelse de, zamanla bunun sıkıntısını yaşıyorlar. Arkadaşlar arasında birbirlerine attıkları resim yayılıp aşağılayıcı bir durum olabiliyor. Okullarda psikolojik danışmanlar ya da diğer kurum psikologlarının onları bilgilendirmesi gerekiyor. Aileler bu konuda çekimser durmasınlar, konuşsunlar. Özellikle bazı sitelerde ergenleri eş cinselliğe özendiriyorlar. Bu siteler ergenlere yönelik çok yazı paylaşılıyor. Normalmiş gibi gösteriliyor. Uzmanların bu konuda bilgilendirmesi gerekiyor. İnternete ayrıca filtre koyulmalı. Her siteyi istedikleri zaman görememeliler. Madde kullanımı özendiriliyor. Mesela madde kullanımını anlatmak da bir reklamdır. Olumsuz olarak da anlatsanız bu reklama giriyor. Örneğin kimsenin bilmediği bir uyuşturucu maddeyi olumsuz olarak yayınlıyorsunuz medyada ve bu da yeni türlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yani bu noktalarda çok sıkıntılı denetimler yapılması gerekiyor. Ergenlerin ruh sağlığına zarar veren, olumsuz dini akımlar, pornografik ve ideolojik akımlar engellenmeli. Dünyada en kolay işlenen en genç yaş grubu 13 ve 14 yaş grubu.  Dolayısıyla tüm terör grupları bu noktaya yoğunlaşıyor. Çok tehlikeli bir yaş grubu. Ergenlik döneminde aynı zamanda anne ve babaya asi oluyor. Zıtlıklar ve fikir ayrılıkları sürekli olacak. Ailelerin daha anlayışlı ve yapıcı olması gerekiyor. Hataları konuşarak çözmeye çalışmalılar. Mesela ergen anne ve babasına küsüyorsa, anne ve baba da ona küsmemeli. Karşılıklı oturup konuşmalıdır. Aksi halde arada kopma olur. Ergenlikte aileler daha dikkatli olmalıdır" şeklinde konuştu.

MARKA BASKISINA DİKKAT!

Ergenlerin birbirlerine karşı oluşturduğu marka baskısının ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Abdullah Işıklar, "Bu konuda da yine ailelerin önlemler alması gerekiyor. Okullardaki serbest kıyafet uygulamasını ben de destekliyorum ama bu kadar kontrolsüz bırakılmamalı. Çünkü burada da başka bir baskı unsuru oluşuyor. Herkesin belli bir marka ayakkabısı olmak zorundaymış gibi algılanıyor ama bizim aile gelir düzeylerimiz buna uygun değil. Aileler aile düzenine çok dikkat etmeli. Yemek saatleri belli olmalı. Ergenlerin odalarında tamamen bağımsız takılmalarına izin vermemeli. Sınırsız WiFi olmamalı evde. Aksi halde çocuğunuzu kontrol edemezsiniz" şeklinde konuştu.

MAVİ BALİNA'YA KARŞI AİLELER ÖNLEM ALMALI!

Öte yandan TBMM'de Mavi Balina bağlantılı olduğu iddia edilen intihar vakalarının artmasının ardından kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, altı aylık çalışmanın ardından hazırladığı raporu açıklamıştı. Raporda, 'Mavi Balina' oyununun Türkiye'de yaklaşık 150 civarında gencin intiharıyla bağlantılı olduğunun düşünüldüğü belirtilmişti. Bu anlamda çocuklarda güvenli internet kullanımının önemi bir kez daha gözler önüne serilmiş olmuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.21 08:58 - Son Güncellenme: 2020.01.21 09:15 - HABER MERKEZİ
A