Duma'da ilginç Fatih Sultan Mehmet diyaloğu

Duma'da ilginç Fatih Sultan Mehmet diyaloğu

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da partilerini temsil eden muhalefet liderleri ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin ile Liberal Demokrat Partisi'nin (LDPR) Türkolog lideri Vladimir Jirinovski arasında ilginç Fatih Sultan Mehmet diyaloğu yaşandı.

2021.02.19 14:37 - Son Güncellenme: 2021.02.19 14:38 - Dünya
A
Duma'da ilginç Fatih Sultan Mehmet diyaloğu

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da partilerini temsil eden muhalefet liderleri ile telekonferans yoluyla toplantı yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pandemi koşullarına rağmen milletvekillerinin performanslarını arttırarak çalıştıklarını söyleyerek milletvekillerine teşekkür etti. Putin'in seçimlere dış müdahale ihtimalleri üzerine yaptığı konuşmadan sonra ise Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Züganov ve Rusya Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski ülkede artan ekonomik istikrarsızlık, pandeminin getirdiği zorluklar, işsizlik ve artan gıda fiyatlarına karşı tedbir alınması gerektiğini ve bu yönde çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini savundu.

Bu sırada, Putin ile Liberal Demokrat Partisi'nin (LDPR) Türkolog lideri Vladimir Jirinovski arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Kremlin'in resmi internet sayfasında, telekonferans yoluyla gerçekleştirilen toplantının yazılı metni yayımlandı. Bu metinde, Jirinovski yabancı güçlerin müdahale konusuna değinirken, Rusya'nın 988'de Bizans Hristiyanlık yolunu benimsediğini hatırlatıp, "Önce kiliseler birleşti, o zaman ayrılık olacağını bilmiyorduk. İkincisi, Ortodoksluk, yani Konstantinopol, Hristiyan dünyasının en zengin, en güçlü olanıydı, ancak Doğu'dan barbarlar geldi, 1453 yılında Konstantinopol'ü, her şeyi ele geçirdiler, her şey dağıldı. Biz Katolik ya da Protestan değiliz. Hristiyan dünyasında öksüz kaldık. Onların dünyasında yabancı durumuna düştük." dedi. 

Putin Jirinovski'nin açıklamalarına şöyle yanıt verdi: Elbette, Türkiye dahil Doğu konusunda oldukça bilgili bir uzmansınız. 'Doğu'dan barbarlar geldi, Ortodoks imparatorluğunu yıktı' dediniz. Ama çok iyi biliyorsunuz ki, Doğu'dan barbarlar gelmeden önce, Batı'dan Haçlılar geldi, bu da Ortodoks imparatorluğunu zayıflattı. Daha sonra ise son darbeler indirildi ve ele geçirildi. Bu tarihi olayları asla unutmamamız lazım" 

Moskova Devlet Üniversitesi'nden Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Jirinovski, aşırı milletçi ifadeleriyle bilinirken, 1970'li yıllarda çevirmen olarak geldiği Bandırma'da komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle bir süre tutuklanmıştı.

Aynı zamanda LDPR'nin kurucusu ve lideri olan Jirinovski, Duma Meclisi eski Başkan yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu üyesi.

Duma'da konuşan Putin, Rusya'da önümüzdeki Eylül ayında yapılacak olan parlamento seçimleri ile ilgili dış müdahale uyarısında bulunarak, "Bu seçimi her türlü dış müdahale girişimlerinden korumakla yükümlüyüz. Rusya'nın egemenliğine yönelik herhangi bir darbeye izin veremeyiz, vermeyeceğiz" dedi.

Ayrıca Rusya'nın çok etnik kökenli yapısının olduğunu, daha önce kullanılan 'Sovyet halkı' tanımının kötü değil, birleştirici olduğunu söyledi. "Bu açıdan bakarsak Rusya Ruslar içindir' düşüncesiyle yapılan 'mağara milletçiliğinin' sadece Rusya'ya zarar verdiğini görebiliriz. Buna izin vermemeliyiz" dedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.02.19 14:37 - Son Güncellenme: 2021.02.19 14:38 - Kübra Coşar-pasif
A