Doların ateşi sönmedi

Doların ateşi sönmedi

Pazartesi dolara 2 milyar 250 milyon dolarlık müdahale eden Merkez Bankası dün de dolara 6 kez müdahale etti. 650 milyon dolarlık ilk 5 müdahalenin ardından tek seferde 650 milyon dolarlık ihale açan Merkez Bankası dolardaki ateşi söndüremedi. Borsa ise Fitch'in not açıklamalarının ardından günü ekside kapadı. Gösterge faiz ise 13 ayın zirvesini gördü.

2013.07.11 09:09 - Son Güncellenme: 2013.07.11 09:09 - Ekonomi
A
Doların ateşi sönmedi

Piyasalar dün Ben Bernanke'nin yeni açıklamaları öncesi sakin bir gün beklentisiyle günü açtı. Ancak gün içinde beklenmedik gelişmelerle yine dalgalı bir gün geride kaldı. Uluslararası sermaye hareketlerinin Bernanke konuşması sebebiyle yarattığı belirsizlik gündemde kalmaya devam ederken dün kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten gelen açıklamalar piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açtı. Fitch'in Gezi Parkı protestolarının yarattığı sosyal belirsizliğin Türkiye'nin kredi notu üzerinde risk oluşturduğunu açıklamasıyla borsada hızlı satışlar geldi. Merkez Bankası'nın pazartesi günü gele 2 milyar 250 milyon dolarlık müdahalesine rağmen 1.93 TL'nin altına düşmeyen dolarda da hareketli bir gün yaşandı. Merkez Bankası dün dolara 6 kez döviz satım ihalesiyle müdahale etti. Ek parasal sıkılaştırmanın da devam etmesiyle gösterge tahvil faiz oranları son 13 ayın en yükseğine yüzde 9 ile çıktı.

NOT UYARISI TEDİRGİN ETTİ

Ben Bernanke'nin yeni açıklamaları öncesi sakin bir günde 73 bin direnç seviyesini zorlaması beklenen borsada planları Fitch değiştirdi. Dün yüzde 1'in üstünde artışla 73 bin sınırını test eden borsa ikinci seansta Fitch'ten gelen açıklamalarla yönünü hızla aşağı çevirdi.  Fitch'in Türkiye'nin notu üzerideki riskin Gezi parkı protestolarıyla süren gerginliğin yönetilmemesi durumunda artacağını açıklamasıyla borsada hızlı bir satış dalgası geldi. İkinci seansta gelen satışlarla borsa günü yüzde 1.26 kayıpla 71 bin 74 puandan kapadı.

KIRILGANLIK TETİKLENDİ

Ata Yatırım Fon Direktörü Cem Tözge  Fitch'in açıklamalarıyla zaten kırılgan olan ortamda dalgalanmanın arttığını belirtti. Tözge "Fitch ile ilgili bir satış gerçekleşti. Özellikle bu hareketlilik faize yansıdıktan sonra hisse senedi cephesinde yoğun satış oldu. Seans başında 73 bin zorlandı ancak bu direnç seviyesi kırılamadı. Zaten yurtdışı kaynaklı oluşan havayla birlikte bir kırılganlık vardı. Merkez Bankası'nın sadece döviz ihaleleriyle müdahale edecek beklentisi de bir miktar piyasada negatif etki yarattı. Faizlerin bu kadar yükselmesi bankacılık endeksini de olumsuz etkiliyor. Fitch bu kırılganlığı tetiklemiş oldu" dedi. Cem Tözge Türkiye'nin not artışını nispeten yeni yaşadığını belirterek bundan sonra da notla ilgili her açıklamanın tedirginliği daha da artıracağını söyledi.

Faiz son 13 ayın zirvesinde

Borsadaki düşüşte Fitch'in açıklamasının yanında yükselen gösterge faizleri de etkili oldu. Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırma yapacağını açıklamasıyla  yükselen gösterge tahvil faizleri yüzde 9'a çıkarak son 13 ayın zirvesine yerleşti. Gösterge faizlerin bu seviyelere çıkması bankacılık endeksinde de düşüşün hızlanmasına yol açtı. Borsadan daha sert düşen endeks yüzde 2,43 düşüşle günü 129 bin 976 puandan kapadı. Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan faizlerin tekrar yüzde 8 seviyesine geri çekilmesi durumunda borsada alımların artabileceğini belirtti. Özarslan "Gerek bankaların karlılıklarını gerekse şirket değerlendirmelerinde iskonto oranını etkileyen faizler borsanın seviyesi için kritik önemde bulunuyor" dedi.

Fed'de büyük kararsızlık yaşanıyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziran ayındaki toplantı tutanaklarında, birçok Fed üyesinin, varlık alımlarında yavaşlamaya gidilmeden önce istihdam piyasasında ilerleme görmek istediği gözlendi. Fed'in 18-19 Haziran'da yapılan toplantısının tutanakları yayımlandı. Toplantıda Fed üyeleri arasında, Fed'in varlık alımlarına dair zaman çizelgesinin en iyi nasıl iletilebileceği konusunda tartışma yaşandığı ortaya çıktı. FED'in birçok üyesi, toplantıda bankanın varlık alımlarını azaltmasından önce istihdam piyasasındaki ilerlemenin sürdürülebilir düzeye ulaşması gerektiği yönünde görüş bildirdi.  Tutanaklara göre, FED üyelerinden birçoğu, varlık alımlarında yakın bir zamanda azaltmaya gidilebileceği konusunda kendilerinden emin bir tavır ortaya koydu. Tutanaklarda, bazı üyeler toplantı sonrasındaki açıklamada bunun yansıtılmasını isterken, diğerlerinin ise böyle bir açıklamanın yanlış yorumlanabileceği görüşünü dile getirdiği görüldü. Sonuç olarak, üyelerin çoğunluğu Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bankanın duruşunu basın toplantısında izah etmesi gerektiği ve Bernanke'nin varlık alımlarında herhangi bir azaltmanın ekonomik görünüme bağlı olacağını vurgulaması düşüncesinde mutabık kaldı.

6.2 milyar dolar 1 kuruş indirmedi

Hafta başında 1.9735 TL ile tarihi zirvesini gören ve Merkez Bankası'nın 2 milyar 250 milyon dolarlık ihale ile müdahale ettiği dolarda müdahale dalgası yaşandı. Merkez Bankası güne 1.9380 TL'den başlayan dolara 6 müdahale yaptı. İlk müdahale saat 10:30'da 50 milyon dolarla gerçekleşti. Öğleden sonra saat başı 150 milyon dolarla 4 müdahale gerçekleştiren Merkez Bankası'nın son müdahalesi ağır oldu. 5 müdahalede toplam 650 milyon dolar ihale açan Merkez Bankası altıncı müdahalesinde 650 milyon doları tek seferde piyasaya sürdü. Müdahalenin günlük boyutu 1 milyar 300 milyon doları bulurken Merkez Bankası'nın ihale yoluyla gerçekleştirdiği aylık müdahale 6.2 milyar dolar oldu. Müdahaleler doların ateşini bir kuruş bile söndürmedi. Piyasalar kapanırken dolar 1.9555 TL seviyesine kadar geldi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.11 09:09 - Son Güncellenme: 2013.07.11 09:09 - boş7
A