DNA'sını çözüp tescilleyecekler

DNA'sını çözüp tescilleyecekler

Çukurova'da kayalık arazide yetişen, "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incirin genetik çeşitliliğini tespit etmek için başlatılan bilimsel çalışmada sona yaklaşıldı.

2013.10.08 11:44 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:45 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
DNA'sını çözüp tescilleyecekler

 

Dikenli incirin DNA'sı çıkartılıyor

-
- Dikenli incirin korunması ve veriminin artırılması hedeflenen çalışmada tespit edilen iyi türler tescillenecek

Çukurova'daki bazı illerde doğada kendiliğinde yetişen, yaz aylarında tüketilen dikenli incirin genetik çeşitliliğini tespit etmek için başlatılan bilimsel çalışmada sona gelindi.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle başlatılan "Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Dikenli İncir, Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası, Değerlendirilmesi ve Çeşit Olabilecek Tiplerin Belirlenmesi Projesi" ile bu ürünün DNA'sı çıkartılacak.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından 3 yıldır sürdürülen çalışmada sona yaklaşıldı.

Çalışmada, Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'de yetişen dikenli incirden 98 meyve örneği alınarak laboratuvarda analizleri yapılıyor. Analizler tamamlandığında çeşit olabilecek genotipler belirlenecek.

Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve proje sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Cenap Yılmaz, yaptığı açıklamada, çalışma kapsamında meyvenin genetik çeşitliliğini tespit etmek amacıyla yaprak, meyve ve çiçek örnekleri aldıklarını belirtti.

Yılmaz, "Doğada bu bitkiler yok olsa bile devletin elinde örnekleri bulunacak. Böylece dikenli incirin gen kaynakları muhafaza altına alınmış, DNA'sı çıkartılmış olacak" dedi.

Yılmaz, toplanan örneklerin laboratuvar incelemelerinin sürüdüğünü belirterek, 2014 martında sona ermesi beklenen çalışma sonunda dikenli incirle ilgili daha detaylı verilere sahip olunacağını söyledi.

İyi çeşitler tescillenecek

Belirlenecek çeşitlerin tescil edileceğini vurgulayan Yılmaz, "Türkiye'de şu ana kadar dikenli incirle ilgili hiçbir tescil çalışması yok. Halbu ki İspanya, Meksika, Güney Afrika, İtalya ve İsrail'de tescilli çeşitler var ve bu ülkelerde bahçeleri bile bulunuyor. Çalışma sonrası bahçe tesisinin yapılacağını da tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Yılmaz, bu çalışmayla dikenli incirin ihraç edilebilir noktaya getirilmesinin de amaçlandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye, Avrupa'ya rahatlıkla dikenli incir satabilir çünkü büyük potansiyel var ve gelişmekte olan bir sektör. Yaptığımız inceleme sonucu ülkemizde yetişen dikenli incirin hem meyvesi hem de suyu uzun süre dayanabiliyor. Dikenli incirin suyu sporcu içeceklerinde kullanılan 'taurin' isimli amino asiti bolca barındırıyor. Potasyum ve kalsiyumca çok zengin bu meyve yetiştirilirken ilaç ya da özel bakım istemiyor, doğal ortamda yetişiyor. Özellikle de Tarsus'un Taşobası köyünde doğal ortamda ve taşlık alanlarda çokça yetiştirilerek ticareti yapılıyor, köylüler gelir elde ediyor."

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu adına projeyi yürüten Üretim ve İşletme Bölümü Başkanı yüksek ziraat mühendisi Cengiz Türkay ise dikenli incirin en fazla Akdeniz Bölgesine yayılmasını, metropol kentlerdeki büyük marketlere satılmasını amaçladıklarını söyledi.

Dikenli incir

Halk arasında "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incir, kayalık alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişiyor. Meyveleri taze tüketilebildiği gibi kurutularak, reçel ve marmelata işlenerek, pestil, lokum ve benzeri şekerli ürünlere dönüştürülerek de değerlendirilebiliyor.

C vitamini yönünden zengin olan meyve, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine de sahip. Dikenli incirin sindirim sistemini rahatlattığı, bağırsak faaliyetlerini düzenlediği, kabızlık sorununu giderdiği de biliniyor.

 

 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.08 11:44 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:45 - HABER MERKEZİ
A