Diri fay haritası yenilendi: Bursa için sarsıcı uyarı! Deprem riski ne kadar arttı?

Diri fay haritası yenilendi: Bursa için sarsıcı uyarı! Deprem riski ne kadar arttı?

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin diri fay envanterini güncelleyerek "Türkiye Diri Fay Haritası-2026" çalışmasını kamuoyuyla paylaştı. Yaklaşık 13 yıl boyunca sürekli güncellenen yeni haritada, ülke genelindeki diri fay sayısı 485'ten 700'e yükseldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Yıldız," Yeni fay hatları incelendiğinde, bunların Bursa'nın deprem tehlikesini doğrudan ve ciddi şekilde etkilediğini söylemek şu aşamada mümkün görünmüyor." ifadelerini kullandı.

2026.06.22 13:26 - Son Güncellenme: 2026.06.22 13:29 - Bursa Bölge - YUSUF OSMAN İMAN
A
Diri fay haritası yenilendi: Bursa için sarsıcı uyarı! Deprem riski ne kadar arttı?

YUSUF OSMAN İMAN/ BURSADA BUGÜN

MTA tarafından açıklanan verilerde, fay sayısındaki artışın yeni fay oluşumlarından kaynaklanmadığı, detaylı saha çalışmaları, akademik araştırmalar ve gelişen teknolojik imkanlar sayesinde daha önce tanımlanmamış fay segmentlerinin haritalandırılmasından kaynaklandığı belirtildi. Güncellenen harita özellikle Marmara Bölgesi'nde dikkatle takip edilirken, Bursa'daki olası etkileri de merak konusu oldu.

"BURSA'DA RİSK ARTTI DEMEK DOĞRU OLMAZ"

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Yıldız'ın Bursada Bugün'e özel yaptığı değerlenmelerinde, "Bu çalışmalar, teknik kurul tarafından sahada yürütülen detaylı incelemeler ve uzun süreli emekler sonucunda devam ediyor. Hazırlanan yeni diri fay haritası, Bursa açısından önemli bir bilimsel veri niteliği taşıyor. Ancak haritadaki güncellemeler üzerinden 'risk arttı' ya da 'risk azaldı' şeklinde kesin bir değerlendirme yapmak doğru olmaz. Yeni fay hatları incelendiğinde, bunların Bursa'nın deprem tehlikesini doğrudan ve ciddi şekilde etkilediğini söylemek şu aşamada mümkün görünmüyor." ifadelerini kullandı.

"KAYAPA'NIN DETAYLI ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR"

Öte yandan, 2023 yılında ortaya konulan Kayapa Fay Hattı'nın yeni güncellenen haritada aktif fay olarak yer almadığı dikkat çekiyor. Ancak bölgede yeterli düzeyde aktif saha çalışması yapılmadığının da biliyoruz, bu alanın daha detaylı araştırılması gerekiyor." dedi.

Marmara Bölgesi, güncellenen haritada da Türkiye'nin en kritik deprem kuşaklarından biri olarak öne çıktı. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı uzantılarının yer aldığı bölgede, özellikle Yalova ve çevresindeki tektonik yapıların daha ayrıntılı şekilde işlendiği belirtildi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2026.06.22 13:26 - Son Güncellenme: 2026.06.22 13:29 - YUSUF OSMAN İMAN
A