Dikkat! Bu anketi yanıtlamayın

Dikkat! Bu anketi yanıtlamayın

İnternette aniden karşınıza çıkan bu anketi yanıtlarsanız yandınız. İnternette dolaşırken karşılarına çıkan anketi yanıtlayıp bir de cep telefonu numaralarını verenler yüksek cep faturaları ile şaşkına döndü. Uzmanlar ise "Yeni virüs internet kullanıcılarını tehdit ediyor" diyerek uyardı.

2013.04.17 13:06 - Son Güncellenme: 2013.04.17 13:08 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Dikkat! Bu anketi yanıtlamayın

Antivirüs yazılım kuruluşu ESET'in analizlerine göre "Fraud-Dolandırıcı" adlı truva atı dünya tehdit listesinde 45'incı sıradan Mart ayı içinde 8'incı sıraya sıçradı. Fraud, intenet sayfalarında anket pencereleri açarak, kullanıcının telefon numaraları ve e-mail adreslerini almaya çalışıyor. Aldıktan sonra da, para edebilecek bilgiye erişmek için telefonlara virüslü SMS'ler, bilgisayarlara da virüslü e-postalar gönderiyor.

Etiketlendiği adıyla "HTML/Fraud" yeni bir zararlı yazılım değil. Geçen yıl ortaya çıkmış ancak etkisini yitirmişti. Ancak bu yılın başında muhtemelen yeni bir versiyonu, dolandırıcılık yapmak üzere siber suçlular tarafından yeniden dolaşıma sokuldu. Doğrudan telefon numaraları ve e-mail adresleri gibi hassas bilgileri almayı hedefleyen bu truva atı, geçen ay dünya tehdit sıralamasında 45'inci sırada iken, büyük bir sıcrama yaparak, Mart ayında 8'inci sıraya yükseldi.

Ankete çağrıyor

Fraud, internette gezinirken, sayfada bir konuşma penceresi açarak kullanıcının kişisel bilgilerini girmesi için kısa bir ankete katılmasını ister. Masum görünümlü bu ankette, kullanıcının telefon numarası ve e-posta adresini talep eder. Cevap alındığında bu bilgileri, uzaktaki başka bir makineye iletir. Daha sonra bu telefon numaraları ve e-posta adresleri, zararlı yazılım dağıtımı için kullanılır. Söz konusu telefon numaraları ve e-mail adreslerine daha sonra yine truva atları içeren SMS'ler ve e-postalar gönderilir. Bu şekilde siber suçlular, adım adım kullanıcıların olabildiğince çok ve hassas bilgilerine ulaşarak, bunları paraya dönüştürmeye çalışır.

Sistem yamaları ihmal edilmemeli

Bu tür tehditlerden korunmak için öncelikle sistem güncellemelerini mutlaka yapmayı tavsiye eden ESET Uzmanları, truva atlarının en çok buradaki açıkları kullanarak, sistemlere girmeye çalıştığını hatırlattı. Şüpheli sayfalardaki anket ve sorulara cevap vermekte dikkatli olmaya çağıran uzmanlar, güncel bir antivirus yazılımının da bu zararlıyı tespit ederek temizlediğini bildirdi.

ŞİKAYET YAĞDI

Anketi yanıtlayan faturalı hat kullanıcıları faturalarının birden arttığından faturasız hat sahipleri ise hesaplarındaki bakiyenin sürekli düşmesini şikayet .var'a şikayet ettiler.

İşte şikayetler şöyle:

"Tesadüfen internette bir konu ararken bir anket çıktı yanıtladım. Araba gibi büyük hediyelerin çekilişi yapılacağı yazıyordu. E-posta adresimi ve cep telefonu numaramı yazdım. Bunun nasıl bir risk olduğunu şimdi anlıyorum. Sadece bir çekiliş için sms gönderdim ama maalesef sürekli bir çekiliş hakkı kazandınız şeklinde bir sürü sms ve karşılığı hattıma gelen 34 liranın üstünde ek ödeme! Bu bir nevi haksız kazanç sağlama. Eğer bu tarafıma iade edilmez ise gereken mercilere başvuracağım. Tek sms için tamam ama diğer smsler bilgim haricinde tahsil edilmiştir. Lütfen insanları mağdur etmeyin."

Ödül kazandınız diyerek dikkat çekiyorlar

"İnternette bir konuyu araştırırken, önüme gelen bir anketi cevapladım. Ödül kazandınız ad, soyad ve cep telefonu numaranızı yazın denildi. Sonradan gelen cep mesajına cevap verdiğimde çekilişlere abone olduğumu ve abone ücretinin peşin alındığını öğrendim. Sitenin iletişim bilgileri olarak verilen telefon numarasının ve e posta adresin aktif olmadığının farkına vardım, bir türlü ulaşamadım. Bunları denetleyen yok mu?"

Mağdurlar dava açmaya hazırlanıyor

"İnternette herhangi bir arama yaparken karşınıza çıkıyor ve cep telefonu numaranızı yanıltmalı yolla yazdırıyorlar. Ardından da telefon faturamıza ücret bindiriyorlar. Tüketici haklarına başvurulup, bu yanıltıcıları adli mercilere, gerekli davaların açılması için tüm işlemleri yapacağım."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.17 13:06 - Son Güncellenme: 2013.04.17 13:08 - HABER MERKEZİ
A