Dijital savaş oyunları tehlike mi saçıyor? (ÖZEL HABER)

Dijital savaş oyunları tehlike mi saçıyor? (ÖZEL HABER)

Dijital savaş oyunları popülerliğini artırmaya devam ediyor. Uzmanlar, bazı oyunların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade ediyor. Özellikle savaş oyunlarının çocukları şiddete karşı duyarsızlaştırdığı belirtiliyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şafak Eray, "Savaş oyunlarındaki aşırı özdeşim ve geçirilen süre gerçek hayattaki şiddet davranışlarına karşı duyarsızlığa neden oluyor" uyarısı yaptı.

2021.03.31 09:33 - Son Güncellenme: 2021.03.31 10:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Dijital savaş oyunları tehlike mi saçıyor? (ÖZEL HABER)
02:38 Dijital savaş oyunları tehlike mi saçıyor? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Dijital savaş oyunları tehlike mi saçıyor? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Dijital savaş oyunları son zamanlarda herkesin ilgisini çekiyor.

Bu oyunlar hem çocuklar, hem de yetişkinler tarafından beğenilerek oynanıyor.

Her ne kadar beğenilerek oynanılsa da aslında bu oyunlar toplum sağlığını tehdit ediyor.

"PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ZAYIFLIYOR"

Dijital savaş oyunları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şafak Eray, "Bu tür savaş oyunları son dönemde çocukların en favori oyunları arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalarda erkek çocukların 4'te 3'ü, kız çocuklarının ise yarısının ilk tercih ettiği oyunlar arasında görülüyor. Bu tür oyunlar birçok olumsuzlukları da beraberinde getiriyor, çünkü çocuklar burada çok fazla zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla gerçeklik algıları tamamen değişiyor. Savaş oyunlarında yaptıkları aşırı özdeşim ve geçirilen süre gerçek hayattaki şiddet davranışlarına karşı da duyarsızlığa neden oluyor. Bununla birlikte sosyal becerileri oldukça zayıf kalan çocukların problem çözme becerileri de zayıflıyor. Çocuğun oyunlardaki kahramanlarla özdeşimi ve şiddete karşı oluşan duyarsızlığı hem ruhen hem de bedenen olumsuz bir etkilenmeye söz konusu olabiliyor" şeklinde konuştu.

"YAŞ SINIRLAMASINA DİKKAT EDİLMELİ"

"Öncelikle bizim dijital okuryazarlığımızın olması lazım" diyerek ebeveynler için de ayrıca önerilerde bulunan Eray, "Ebeveynlerin çoğu bunlardan anlamıyorum, çocuklar anlıyor diye kontrolü ve denetimi göz ardı edebiliyorlar. Bir ebeveynin çocuğun oynadığı oyunlar hakkında, mutlaka en az onun kadar bilgi sahibi olması gerekiyor. Kullanılan teknolojik âletlerin ortak kullanım alanında olması lâzım. Televizyonda izlediğimiz dizi ve filmlerde nasıl yaş sınırı varsa, oyunlarda da yaş sınırlaması var. Bu yaş sınırlamalarına dikkat etmek gerekiyor. Yaş gruplarına göre oyun seçmelerinde fayda var. En önemli diğer bir nokta ise denetim. Oyunlara karşı ceza veya ödüllendirme sistemi iş işten geçtikten sonra yapılan bir sonuç olacak. Bu yüzden öncelikle kontrol, içerik denetimi, süre kısıtlaması, ebeveynin dijital okuryazarlığının iyi olması ve farkındalığının yüksek olması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.31 09:33 - Son Güncellenme: 2021.03.31 10:08 - HABER MERKEZİ
A