Dermatolog Uzm. Dr. Öbek: Uzun süre solaryuma maruz kalmak erken yaşlandırır

Dermatolog Uzm. Dr. Öbek: Uzun süre solaryuma maruz kalmak erken yaşlandırır

Bronzlaşmak isteyenlerin yaz kış tercih ettiği en popüler uygulama olan solaryuma talepler artmakta. Peki, solaryumu ne kadar iyi tanıyoruz? Nev Esentepe Hastanesi'nden Dermatolog Uzman Doktor Adnan Öbek, Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulundu.

2024.05.08 09:30 - Son Güncellenme: 2024.05.08 09:56 - Sağlık - MERVE DENİZ EKİCİ
A
Dermatolog Uzm. Dr. Öbek: Uzun süre solaryuma maruz kalmak erken yaşlandırır

Özellikle yaz ayının yaklaşmasıyla birlikte solaryum büyük rağbet görüyor. Solaryum hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri Nev Esentepe Hastanesi'nden Dermatolog Uzman Doktor Adnan Öbek Bursada Bugün'e açıkladı. Öbek, "Aşırı derece solaryuma maruz kalmak ciltte ve gözde bazı sorunlara yol açabilir" açıklamalarında bulundu.

"UZUN SÜRE SOLARYUMA MARUZ KALMAK CİLDİ ERKEN YAŞLANDIRIR"

Uzman Doktor Adnan Öbek, solaryuma fazla maruz kalınmaması gerektiğini belirterek, "Solaryum, ultraviole A ve UVB ışınları hücrelerde dejenerasyona yol açar. Uzun süre solaryuma maruz kalmak deri kanserlerine ve özellikle melanom gelişimine yol açar. Melanin üretimini artırması lekelere sebebiyet verir. Cildi erken yaşlandırır,kırışıklıklara yol açabilir. Cilt yanıkları ve cilt kuruluğuna sebep olabilir. Ayrıca solaryumun cilt dışında gözlere de etkisi vardır. Gözde katarakt, kornea dejenerasyonu ve göz kuruluğuna sebep olabilir" açıklamalarında bulundu.

SOLARYUMA GİRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Solaryuma girmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar olduğunu vurgulayan Öbek, cilt ve gözlerde oluşabilecek problemlere değindi. Öbek, "Cilt tipine,seans süresi ve seans sayısına özen gösterilmelidir. D vitamini üretimi ve cilde canlılık kazandırayım derken, profesyonel uygulayıcılardan şaşmamalıyız. Mutlaka koruyucu gözlük takılmalı, seans süresi ortalama 5 dakika olmalı. Süreyi uzatmak risklidir. Solaryumda kalma süresi yerine seans sayısı artırılması daha sağlıklı olur. Seans aralıkları ise en az 48 saat olmalı. Solaryumdan önce ve sonra mutlaka cilt nemlendirilmeli" şeklinde konuştu.

"35 YAŞ ÖNCESİ SOLARYUMA GİRMEK YAN ETKİ GÖSTERİR"

Doktor Öbek, "35 yaşından önce solaryuma girmek daha çok yan etkilere yol açar. En iyi D vitamini sentezi, doğal güneşle ve dengeli beslenmeyle elde edilir. Solaryuma girilecekse profesyonel uygulayıcılar tercih edilmelidir. Kişi için uygun maruz kalma  sürelerini aşmamalıyız" açıklamalarında bulundu.

Solaryum nedir? Solaryuma ne kadar sürede girmeliyiz? Solaryum sağlık amaçlı kullanılır mı?

Güneş ışınlarına dikkat! Güneşten nasıl korunuruz?

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.05.08 09:30 - Son Güncellenme: 2024.05.08 09:56 - MERVE DENİZ EKİCİ
A