Defineci tehdidine kameralı önlem

Defineci tehdidine kameralı önlem

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda kaçak kazı çalışmasına engel olmak için kameralı sisteme geçildi.

2013.07.11 14:07 - Son Güncellenme: 2013.07.11 14:08 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Defineci tehdidine kameralı önlem

 

Sadece Anadolu'nun değil tüm İslam dünyasının en büyük mezarlığı olarak da bilinen Selçuklu Mezarlığında koruma tedbirleri artırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı çalışma ile Ahlat Selçuklu Mezarlığının çevresi gece projektörlerle aydınlatılırken, MOBESE kameralarıyla da sürekli kontrol altında tutuluyor. Müslüman mezarlığında define olmayacağını vurgulayan Ahlat Kazı Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, "Define avcılarına Allah akıl fikir versin. Acıyoruz onlara. Eğer Müslümanlarsa bu mesajı almaları gerekir. Burada ne bulmak istiyorlar anlayamıyorum. Gariban bir mezarlık. Ölü soymaya hevesli insanları anlayamıyorum. Sadece tahribat yapıyorlar. Müslüman mezarlığında ne arıyorlarsa bulamazlar. İslamiyet'te altın yasak, ziynetin fazlası yasak, gösteriş yasaktır. Bu insanların hepsi kefenle gömülüyor. Bunu da herkes görüyor. Müslüman vefat ettiği zaman hala aynı şekilde gömülmektedir. Sadece bizim yaptığımız restorasyonu bozmaktan başka bir şey yapamıyorlar ama kurulan kamera sistemlerinin caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Kamera sistemlerinin gece görüşünün de olması bizim için avantaj oldu çünkü bunu yapanlar kimse en azından bulunur. Tahribattan sonra faili bulmak da çok önemlidir. Daha sonra bir örnek teşkil eder. Işıklandırma ve kamera sistemlerinin kurulması da çok önemlidir. Bakanlığa teşekkür ediyoruz" dedi.

SELÇUKLU MEZARLIĞI BAKANLIK KORUMASINDA

Bakanlık tarafından Ahlat Selçuklu Mezarlığının çevresinde gerek gece aydınlatması gerekse gece görüşlü MOBESE kameralarla donatılması güvenlik seviyesini üst düzeye taşırken, define avcılarının bu bölgeyle ilgili heveslerini ise adeta kursaklarında bıraktı.

Ahlat Kazı Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, Kültür ve Turizm Bakanlığının burada yaptığı çalışmaların önemine değinerek, "Bakanlığımız buraya çok ciddi miktarda masraf ederek çevre düzenlemesi yaptı, kameralar yerleştirildi, projektörler yerleştirdi. Yürüyüş yolları ve duvarlar yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan bu işlerin tamamı abidevi mezar taşlarını korumak içindir. Biz de mezarlığın iç kısımlarını temizliyoruz, yıkılan taşları ayağa kaldırıyoruz. Kadılar bölümünde bulunan tüm şahide ve sandukaların okunması tamamlandı. 200'ü aşkın şahide ve sanduka okundu. Birkaç ay içinde yayına hazır hale gelmiş olan bu çalışmaları kitaplaştırmayı amaçlamaktayız. Taşların ömrünü uzatmaya gayret ediyoruz. Çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor" dedi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.07.11 14:07 - Son Güncellenme: 2013.07.11 14:08 - HABER MERKEZİ
A