Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya'ya 'Kırım' tepkisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Kırım'ın gayri meşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır" dedi.
2016.03.09 23:02 - Son Güncellenme: 2016.03.09 23:07 - Güncel - HABER MERKEZİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye iki günlük ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli dostum, mevkidaşım Sayın Poroşenko ile bugün gerek ikili gerekse heyetler arası Yüksek Düzeyli Konsey Beşinci Toplantısını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Kendilerini ülkemizde, başkentimiz Ankara'da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Tüm heyet üyelerini, heyet üyelerimizle yaptıkları görüşmelerden dolayı aldıkları netice sebebiyle de kutluyorum" ifadelerini kullandı.
Kritik bir dönemde gerçekleşen bu toplantının her iki ülke hakkında hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, "Gerek Ukrayna gerekse Türkiye ile ilgili son dönemdeki karşılıklı üst düzey görüşmeler gerçekten çok müstesna bir şekilde gelişmektedir" dedi.
"DEĞERLİ DOSTUMLAR GERÇEKTEN TÜM BU KONULARDA EŞ GÜDÜM VE ÖZELLİKLE İSTİŞAREDE MUTABIK KALDIK"
İkili görüşmeler ve ardından yapılan heyetlerarası görüşmelerin askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda çok verimli olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"Görüşmelerimizi kapsamlı bir şekilde ele alma fırsatı bulduk. Ayrıca başta Karadeniz Havzası'nın güvenliği olmak üzere ülkelerimizi ilgilendiren konuları mütalaa etme fırsatı bulduk. Değerli dostumla gerçekten tüm bu konularda eş güdüm ve özellikle istişarede mutabık kaldık. Ayrıca başta Karadeniz havzasının güvenliği olmak üzere ülkelerimizi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları mütalaa ettik. Görüşmelerimizde Sayın Cumhurbaşkanına, Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğine, Kırım'ın dahil toprak bütünlüğüne ve siyasi noktada birliğine destek vermeyi sürdüreceğine altını çizerek ifade ettim. Burada açık ve net bir şekilde tekrar ifade etmek isterim; Türkiye, Kırım'ın gayri meşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır."
"SAYIN POROŞENKO LİDERLİĞİNE YÜRÜTÜLEN UKRAYNA'DAKİ KAPSAMLI REFORM VE EKONOMİK YENİLENME SÜRECİNİ ÖNEMSİYORUZ"
Rusya'nın Kırım'da uluslararası hukuku ayaklar altına aldığına dikkat çeken Erdoğan, "Biz Sayın Poroşenko liderliğinde yürütülen Ukrayna'daki kapsamlı reform ve ekonomik yenilenme sürecini önemsiyoruz. Bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Bu çerçevede geçen yıl sözünü verdiğimiz 50 milyon dolarlık faizli kredi anlaşması geçen Sayın Başbakanımızın huzurunda Kiev'de imzalandı. Yine sözünü vermiş olduğumuz 10 milyon dolarlık insani yardım çalışmalarımızı nihayete erdireceğiz. Muhtelif ayni yardım projelerimiz devam ediyor" dedi.
"BU KONUDA SAYIN BAŞKANLA HEM FİKİRİZ"
"Ukrayna'ya desteğimiz her alanda sürecektir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Siyasi istikrarını tahkim etmiş olan güçlü bir Ukrayna, aynı zaman bölgesel barış ve düzenin de garantisidir. Bu noktada tüm ülkelerin Ukrayna'ya destek olması, mevcut katkılarını daha da artırması gerekir. Ukrayna ile aramızdaki ilişkilerin en önemli unsurlarından biri malumunuz Kırım Tatarlarının durumudur. Görüşmelerimizde Kırımlı kardeşlerimizin sıkıntılarını ele aldık ve bu görüşmemizde zaten farklı bir yaklaşım yok. Kırım Tatarları yaşamlarını işgal altında ve güç şartlar altında sürdürmek zorunda kaldılar. Kırım'da benzer problemlerle yüzleşen tüm kesimlerin hak ihlallerini uluslararası toplumun gündeminde tutmamız gerekiyor. Bu konuda Sayın Başkanla hem fikiriz. Kırım'daki yasadışı durumun aşılması diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımlarda eş güdüm içerisinde hareket edeceğiz."
"MİNSK SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ"
Ukrayna'nın doğusundaki krizin ancak barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşturulabileceğine dikkat çeken Erdoğan, "Bu çerçevede Minsk sürecini destekliyoruz. Buradan tüm taraflara ateşkese uyulması, ağır silahların temas hattından çekilmesi, Ukrayna toprakların yabancı askeri unsurlardan arındırılması ve Ukrayna-Rusya sınırının tekrar kontrol altına alınması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum" dedi.