Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Avusturya mesajı: Yeni işbirliği alanlarını açıkladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Christian Stocker ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı görüşmede, Türkiye ile Avusturya arasındaki işbirliğinin farklı alanlarda geliştirilmesine yönelik değerlendirmeler yapıldı.
2026.08.10 18:03 - Son Güncellenme: 2026.08.10 18:03 - Güncel - AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya ile ilişkilerde son dönemde olumlu bir ivme yakalandığını belirterek, ekonomik ve ticari bağların daha ileri seviyeye taşınmasının hedeflendiğini söyledi. Erdoğan, yeşil enerji, kritik mineraller, yüksek teknoloji, ulaştırma ve savunma sanayisi gibi stratejik alanlarda iki ülkenin önemli bir işbirliği potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Erdoğan: Avusturya Başbakanı Stocker'i Ankara'da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Christian Stocker'in şansölye sıfatıyla Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile Avusturya arasında tarihsel açıdan köklü ilişkiler bulunduğunu belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki üst düzey temasların düzenli şekilde devam etmesinin önemine dikkat çekti.
Erdoğan, Avusturya'da yaşayan Türk toplumunun da iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Avusturya'daki Türk toplumunun nüfusunun 400 bini aştığını ifade eden Erdoğan, bu topluluğun Türkiye ve Avusturya arasındaki ortak değerlerden biri olduğunu söyledi.
Görüşmeler sırasında Avusturya Türk toplumunun huzur ve refahına ilişkin Türkiye'nin hassasiyetlerinin de gündeme getirildiğini aktaran Erdoğan, ikili ilişkilerin bütün boyutlarıyla değerlendirildiğini kaydetti. Toplantıda bunun yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.
Türkiye ile Avusturya arasında ticaret hacminde 5 milyar dolar hedefi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında ekonomik ilişkiler önemli bir başlık olarak öne çıktı. Türkiye ile Avusturya arasındaki ticaret hacminin son yıllarda yükseliş gösterdiğine işaret eden Erdoğan, 2022 yılında yaklaşık 4 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını hatırlattı.
Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaretin daha da geliştirilmesini hedeflediklerini belirterek, bu yıl için belirlenen 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin yakalanacağına inandığını söyledi. Türkiye ile Avusturya arasındaki ekonomik ilişkilerin mevcut seviyesinin, iki ülkenin sahip olduğu potansiyelin tamamını yansıtmadığını belirten Erdoğan, yeni yatırım ve işbirliği imkanlarının değerlendirilmesinin önemini vurguladı.
Türkiye'de binin üzerinde Avusturya firmasının faaliyet gösterdiğini açıklayan Erdoğan, Avusturya kaynaklı doğrudan yatırımların 11 milyar doların üzerine çıktığını belirtti. Türkiye'nin Avusturya'daki yatırımlarının ise 1 milyar dolara yaklaştığını ifade eden Erdoğan, karşılıklı yatırımların iki ülke arasındaki ekonomik bağların önemli göstergelerinden biri olduğunu kaydetti.
Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi için yeni dönem mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Avusturya arasındaki ekonomik ilişkilerin daha sistemli şekilde geliştirilmesi amacıyla mevcut mekanizmalarda değişikliğe gidilmesinin değerlendirildiğini açıkladı.
Erdoğan, mevcut Karma Ekonomik Komisyon mekanizması yerine Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi kurulmasının iki ülke açısından daha verimli olabileceğini ifade etti. Yeni mekanizmanın Türkiye ve Avusturya arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine, yatırım imkanlarının artırılmasına ve farklı sektörlerde yeni işbirliklerinin oluşturulmasına katkı sağlamasının hedeflendiğini belirtti.
Komitenin ilk toplantısının yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesinin planlandığını belirten Erdoğan, bu yapının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceği açısından önem taşıdığını dile getirdi.