Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Başarılarımızın gerisindeki ana unsur, insana atfettiğimiz değerdir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Başarılarımızın gerisindeki ana unsur, insana atfettiğimiz değerdir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizi dünyanın diğer milletlerinden ayıran en temel vasfımız insan, adalet ve merhamet merkezli bir medeniyete sahip olmamızdır. Asırlardır düşüncemizin merkezinde daima insan vardır, insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu vardır. Başarılarımızın gerisindeki ana unsur, insana atfettiğimiz değer ve ehemmiyettir." dedi.

2025.12.04 15:30 - Son Güncellenme: 2025.12.04 15:30 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Başarılarımızın gerisindeki ana unsur, insana atfettiğimiz değerdir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Yüzyılı Dünya Engelliler Günü Buluşması'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ülkemizin, gönül coğrafyamızın, dünyanın dört bir yanındaki tüm engelli kardeşlerimizin Dünya Engelliler Gününü tebrik ediyorum. Sizlerin vasıtasıyla, hayat yolculuğunda ümitsizliğe asla alan açmayan, geleceğe hep güvenle bakan, azim ve sebatlarıyla hepimize örnek olan tüm engellilerimize buradan selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum.

Engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme ulaştırmak, talep ve beklentileri doğrultusunda yeni adımlar atmak devlet olarak birincil önceliğimizdir. Yaşamın her alanında erişilebilirlik ilkesini uygulamak yine bizim mesuliyetimizdir. Toplumumuzda artan duyarlılığı memnuniyetle müşaade ediyorum. Bu kardeşlerimizle yakından ilgilenen herkese şükranlarımı sunuyorum.

"DÜŞÜNCEMİZİN MERKEZİNDE İNSAN VAR"

Engelli kardeşlerimizin haklarını uluslararası alanda da güçlü şekilde savunuyoruz. Şüphesiz biz "kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız" buyuran bir peygamberin ümmetiyiz. Ne yapıyorsak samimiyetle yapıyoruz. Fark etmeden hatalarımız, eksiklerimiz, kusurlarımız olabilir. Şunu herkesin bilmesini istiyorum. Kırılan kalbi onarılmamış, gönlü alınmamış tek bir engelli kardeşimiz kalmayıncaya kadar çalışmayı sürdüreceğiz. Tarihte ne yaparsanız yapın, değiştiremeyeceğiniz hakikatler vardır. Bunlardan biri şudur: Bizi dünyanın diğer milletlerinden ayıran en temel vasfımız insan, adalet ve merhamet merkezli bir medeniyete sahip olmamızdır. Asırlardır düşüncemizin merkezinde daima insan vardır, insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu vardır. Başarılarımızın gerisindeki ana unsur, insana atfettiğimiz değer ve ehemmiyettir. Batı'nın gündemine ancak Rönesans ve Reform dönemlerinde gelen insan, bizim medeniyetimizin temelini oluşturuyor.

Yaşlılarımızın, ihtiyaç sahiplerimizin, şehit yakınları ve gazilerimizin 7 gün 24 saat esasıyla hizmetine koşmaya, kendilerine gerekli her türlü kolaylığı sağlamaya büyük bir hassasiyetle devam edeceğiz. Bugüne kadar nasıl olduysa sosyal hizmet alanındaki sorumluluklarımızı tam bir adanmışlık ruhuyla yerine getirmeye devam edeceğiz.

KAMUDAKİ ENGELLİ MEMUR SAYISI 15 KAT ARTTI

2002'de engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılımı oldukça sınırlıydı. Engelli bireylerin haklarını güvence altına alan çağdaş bir sistem kurulmamıştı. Biz bu tabloyu elimizin tersiyle ittik, sistemi adeta yeni baştan inşa ederek engelsiz bir Türkiye mahsulü olmaktan çıkarıp devlet politikası haline getirdik. Son 10 yılda, 10 milyondan fazla engelli vatandaşımız, yüksek hızlı tren ve ana hat trenlerimizden hiçbir ücret ödemeden istifade etti. 2002'de kamuda sadece 5 bin engelli memur istihdam ediliyordu. Bugün bu sayı, 15 kattan fazla artışla 83 bine ulaştı. 2002'de yalnızca 5 bin kişi evde bakım yardımından faydalanırken, aylık 11 bin 702 lira ödeme yaptığımız bu destekten bugün yaklaşık 520 bin vatandaşımız yararlanıyor. Özel merkezde kalan engelli vatandaşlarımızın yüzde 94,4'ünün ödemelerini devlet olarak bizzat biz üstleniyoruz.

Üzerinde durduğumuz en önemli konulardan biri aile temelli erken müdahale sistemimidir. Anne ve babalarımız bu sistemin tam kalbinde yer alıyor. Hiçbir çocuğu geride bırakmadan bu uygulamayı 81 ilde yaygınlaştıracağız.

ERDOĞAN'DAN MÜJDE

Buradan bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Birinci Engelli Hakları ulusal eylem planında başarıya ulaştık. İkinci eylem planını da yakında paylaşacağız.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2025.12.04 15:30 - Son Güncellenme: 2025.12.04 15:30 - HABER MERKEZİ
A