Çocuklarda sünnet yaşı kaç olmalı? (ÖZEL HABER)

Çocuklarda sünnet yaşı kaç olmalı? (ÖZEL HABER)

Ebeveynler, sünnet için yaş konusunda kararsız kalabiliyor. Peki, sünnet için hangi yaş daha uygun? Konuyla ilgili konuşan Özel Esentepe Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mücahit Kabar, "Bazı hassas çocuklar ilerleyen yaşlarda, bize sünnetle ilgili yaşadıkları travmalar sebebiyle cinsel fonksiyon bozukluklarıyla gelebiliyor. Bu yüzden sünnet için en güzel dönem çocuğun 40'ı çıktıktan sonraki ilk 3 aylık dönemdir. Biz sünneti 3 ila 6 yaş arasında önermiyoruz" dedi.

2021.06.29 08:54 - Son Güncellenme: 2021.06.29 10:09 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Çocuklarda sünnet yaşı kaç olmalı? (ÖZEL HABER)
03:14 Çocuklarda sünnet yaşı kaç olmalı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Çocuklarda sünnet yaşı kaç olmalı? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Yaz sezonunun gelmesiyle, bazı ailelerde sünnet için hazırlıklar şimdiden başladı.

Kimi çocuklar sünnetten korkarken, kimilerinde ise bu durum ciddi travmalara yol açabiliyor.

"BİZ SÜNNETİ 3 İLA 6 YAŞ ARASINDA ÖNERMİYORUZ" 

Özel Esentepe Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mücahit Kabar, "Çocuğa çok ağrılı bir sünnet işlemi yapılmamalı, çünkü bazı çocuklar ameliyathaneden korkabiliyor. Böyle durumda ise çocuğa hafif anestezi vermemiz lazım. Bu bir genel anestezi değildir. Sedasyon denilen sarhoşluğa benzer bir durumda çocuğun sünnet işleminin yapılması gerekiyor. Bu çok önemlidir. Sünnet yaparken çocuğa psikolojik bir travma yaşatırsak, bu travma ilerleyen yaşlarda çocuğun cinsel hayatında sorunlara neden olabilir. Özellikle 1 yaşından büyük çocuklar sünnetten korkuyorsa, onlara bu işlem için anestezi yapılması gerekiyor. Sünnetin hastane şartlarında, ameliyathanelerde ya da özel polikliniklerde yapılması gerekiyor. Özel polikliniklerde de sedasyon imkanı sağlanıyor. Eskiden çocukları berberler sünnet ediyordu. Bu yanlış bir düşüncedir. Bazı hassas çocuklar ilerleyen yaşlarda, bize sünnetle ilgili yaşadıkları travmalar sebebiyle cinsel fonksiyon bozukluklarıyla gelebiliyor" dedi.

Kabar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden sünnet için en güzel dönem çocuğun 40'ı çıktıktan sonraki ilk 3 aylık dönemdir. 3 aya kadar olan çocuklarda sünnet lokal anesteziyle yapılabilir, çünkü çocuk o esnada nerede olduğunu hatırlamıyor ve bilinç düzeyi tam olarak gelişmemiş. Böylelikle çocuklarda bu dönemde psikolojik travma da oluşmuyor. Özellikle 6 aydan büyük çocuğun bilinç düzeyi geliştiği için, yabancı ortamda çocuk ağlayabiliyor. Bu travmayı çocuğa yaşatmaya gerek yok. Artık günümüzde basit bir sedasyon anesteziyle, sünnet konforlu bir şekilde yapılabiliyor. Sünnetten 1 saat sonra ise çocuk kendine geldiğinde taburcu olabiliyor. 7 yaşından büyük çocuklarda ise sünnet konuşularak ve sadece penise uyuşturma yapılarak işlem gerçekleşiyor. Bunda herhangi bir sakınca yoktur. Biz sünneti 3 ila 6 yaş arasında önermiyoruz. Çocukların o dönemde cinsel kimliği oluşmaya başlıyor ve çocuk penisi kesilmiş gibi hissedebiliyor. Bunu kesinlikle önermiyoruz. Özellikle kilolu çocuklarda sünnet problemi olabiliyor. Fazla kilo sonucu, yağ dokusunun içinde penis kaybolduğu için sünnet derisi içeri çekilebiliyor. Kilolu çocuklarda da sünnet yapmayı istemiyoruz. Eğer kilolu çocuğunuz varsa çocuğunuza kilo verdirdikten sonra sünnet yaptırmak daha uygun olacaktır."

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.06.29 08:54 - Son Güncellenme: 2021.06.29 10:09 - HABER MERKEZİ
A