Çocuğun yalan söylemesinin sebebi aslında bu olabilir

Çocuğun yalan söylemesinin sebebi aslında bu olabilir

Çocuklar bazen endişelendiklerinde kendilerini korumak için, bazen de ebeveynlerinden korktuklarında yalan söyleyebilir. Çocuğunuzun yalanını fark ettiğinizde onu cezalandırmayın

2018.12.18 09:05 - Son Güncellenme: 2018.12.18 09:07 - Sağlık
A
Çocuğun yalan söylemesinin sebebi aslında bu olabilir

 

Çocukların masum bir dünyası ve sınırsız hayal güçleri vardır. Bu sınırsız dünyalarına kimi zaman hikayeler, kimi zaman abartılar, kimi zaman da masum yalanlar dahil olabilir. Ebeveynleri endişelendiren bu durumu ortaya çıkaran sebepler de oldukça farklıdır.

Çocuklar, çevrelerinde gelişen olaylara karşı bir savunma mekanizması oluşturmak veya içinde bulundukları durumdan çıkabilmek için yalan söyleyebilir. Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nin Kurucusu, Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi...

HIKAYE KURGULAYABILIR

Çocuklar, kimi zaman çeşitli sebeplere bağlı olarak yalana başvurabilir. Korktuğunda, yaramazlık yaptığında veya eğlenceli olabileceğini düşündüğü için yalan söyleme eğilimi gösterebilir. Bunun yanı sıra çocuklar zaman zaman hikayeler kurgulayabilir. Bu noktada ebeveynlerin bu durumu yalan olarak yorumlamaması ve gelişimin bir parçası olarak kabul etmesi önemlidir. Ayrıca çocuğun yalan söyleme sebeplerinin yaşlara göre farklı anlamları olabileceği de unutulmamalıdır.

SAKLAMAYI TERCIH EDEBILIR

Artık ev dışında yeni bir sosyal çevreyle tanışan çocuklar, gerçek ve yalan ilişkisinde farklı bir boyut kazanır. Her ne kadar gerçek ile yalan arasındaki farklı ayırt etmeye başlasa da, ebeveynlerini memnun etmek için zaman zaman yalana başvurabilir. Bu durumda anne-babaların beğenmeyeceğini, kızacağını düşündükleri şeyleri saklamayı ya da yalan söyleyerek değiştirmeyi tercih edebilirler.

CEZALANDIRILMA KORKUSU

Eğer çocuğunuz cezalandırılma korkusuyla yalan söylüyorsa, bu konudaki en büyük suçlu siz ebeveynlersiniz. Çocuğunuz yaramaz veya tembel olabilir, çok hareketli veya konsantrasyon eksikliği yaşıyor olabilir, sizin kafanızda yarattığınız mükemmel çocuk profiline de uymayabilir. Bu noktada tutunduğunuz aşırı mükemmeliyetçi tutum karşısında ceza almak istemeyen çocuk, korku ve endişeyle birlikte yalan söyleyebilir.

YALAN SÖYLEYEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI?

Çocukların yalan söylemesinin en önemli nedeni ebeveynlerin ona karşı olan tutumlarıdır. Dolayısıyla çocuklarının yalan söylediğini fark eden ebeveynler; cezalandırmak, bağırmak, tehdit etmek veya fiziksel şiddet uygulamak yerine, anlayışlı davranmalıdır.

Öncelikle yalanı ortaya çıkaran sebepleri saptayın.
Eğer sorun ilgisizlikse; ona daha çok vakit harcayın, kaliteli ve ortak zamanlar yaratın.
Mükemmeliyetçi tutumdan vazgeçin. Bu durum çocuk üzerinde çok ciddi bir baskı yaratacağından, yalan söylemek zorunda hissedebilir.
Otoriter olmakla tehditkar olmak arasındaki çizgiyi kaçırmayın.
Çocuklarınız sizi örnek alır. Bu sebeple onu kendi yalanlarınıza dahil etmeyin.
İletişim diliniz sevgi olsun.
Korku imparatorlu değil, sevgi cumhuriyeti kurun.

 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.12.18 09:05 - Son Güncellenme: 2018.12.18 09:07 - Kübra Coşar-pasif
A